Cel mai mic bebeluş ce a supravieţuit vreodată în Marea Britanie a împlinit 10 ani

luni, 19 august 2013

| | |


de Thaddeus Baklinski, 10 iulie 2013, Birmingham

Când Aaliyah Hart s-a născut în 2003 în Birmingham, cu trei luni înainte de termen, cântărind doar 340 de grame, măsurând 18 cm şi având plămânii nedezvoltaţi, doctori i-au spus mamei ei că are doar 1% şanse să supravieţuiască.     

Aaliyah, a împlinit vârsta de zece  ani în luna mai. Ea spune că îi place şcoala, iubeşte sportul şi este căpitanul echipei de fotbal de fete.     

Aproape la fel de înaltă ca şi colegii ei, având un metru şi douazeci de centimetri şi cântărind 25 de kilograme, Aaliyah a spus: „Îmi place foarte mult fotbalul. Este foarte distractiv să mă joc cu prietenii iar faptul că sunt căpitanul echipei mă face să fiu foarte mândră.”     

„Îmi place şcoala, dar iubesc cu adevărat sporturile. Ştiu că sunt puţin mai mică dar încerc să nu las să se vadă acest lucru. Echipa mea favorită este Manchester United. Cel mai mult îmi place de Wayne Rooney.”, a fost declaraţia lui Aaliyah, apărută într-un articol pe care publicaţia Daily Mail l-a dedicat  uimitoarei fetiţe.      

Aaliyah este cel mai mic bebeluş ce a supravieţuit vreodată în Anglia.      
  
Mama fetei, Lorraine, este şi ea mică de statura ,având 1,5 metri. Ea îşi aminteşte cum, după cincisprezece ani în care ea şi soţul ei Ricardo au încercat fără succes să aibă un copil, a fost încântată când a aflat că este însărcinată .

Dar în a cincea lună de sarcină, cuplul a descoperit că bebeluşul, pe care şi-l doreau atât de mult, nu se dezvolta normal. Doctorii au sfătuit-o pe Loraine să avorteze.

Cei doi au fost devastaţi la aflarea acestui lucru, dar au respins ideea avortului şi au decis să păstreze copilul, în ciuda faptului că bebeluşul nu putea supravieţui naşterii.



Descriind momentele după ce a născut, Loraine a spus: “Pur şi simplu nu mă puteam opri din plâns. Nu puteam să cred că ceva atât de mic ar putea supravieţui. Era atât de micuţa şi dar  în acelaşi timp atât de activă. Mânuţele ei se mişcau; era o persoană ca toţi ceilalţi. Supravieţuia, iar aceasta era principala mea preocupare.”

Doctorul Jeffrey Bissenden, de la spitalul unde Aaliyah s-a născut şi a fost tratată, a afirmat că a fost uimit de faptul că a supravieţuit şi de cât de puţină îngrijire a avut nevoie, după a doua zi nemaifiind nevoie de aparate care să o ţină în viaţă.

„Sunt consultant pediatru din anul 1980 şi nu am mai văzut niciodată un bebeluş aşa de mic care să supravietuiască’’ a spus Dr. Bissenden. „De obicei, astfel de sarcini nu sunt duse până la capăt, dar  mama lui Aaliyah a născut această micuţă fetiţa ce se agita, mişcându-şi picioruşele şi spunând „Vreau să trăiesc!”.

„Naşterea prematură nu este ceva atât de deosebit în acest caz, dar mărimea bebeluşului este. Am fost uimit de faptul că bebeluşul nu a murit în pântecele mamei”, a adăugat el.

„Cred că supravieţuirea acestui bebeluş se datorează  tenacităţii lui, şi nu tratamentelor noastre.”

În Octombrie 2003, după patru luni în care a fost nevoită să rămână în incubator, Aaliyah a fost dusă acasă de către mândrii ei părinţi. Cântărind două kilograme, micuţii plămâni ai fetei erau foarte bine dezvoltaţi, iar corpul ei crescuse şi devenise mai puternic. În acele momente, Lorraine (mama fetiţei) a afirmat : „Toţi bebeluşii sunt speciali, dar Aaliyah este ceva mai mult . Este pur şi simplu uimitoare. Se descurcă foarte bine şi eu sunt foarte mândră de ea.”

În 2007, în ziua în care Aaliyah a început şcoala, un blogger din Marea Britanie a publicat următoarele cuvinte spuse de mama lui Aaliyah, ce transmitea următorul mesaj viitoarelor mame, cărora li s-a spus ca bebeluşii lor s-ar putea să nu supravieţuiască: „Sunt mândră că am fost destul de puternică pentru a nu asculta de aşa zişii experţi. Nu am cedat în faţa sfaturilor lor. Aceasta este cea mai bună dovadă pentru toţi medicii…gândiţi-vă şi amintiţi-vă de Aaliyah.”

„Doctorii mi-au propus pe tot parcursul sarcinii să avortez. Dar eu am fost binecuvântată cu o fetiţă puternică care a răzbit. Iar acum se pregăteşte de prima ei zi de şcoală.”

Mama fetiţei a spus pentru Daily Mail că nu şi-a imaginat niciodată că îşi va vedea fetiţa alergând în jurul unui teren de fotbal la fel ca un copil sănătos de 10 ani.

„Ea ajuns cu adevărat departe - a fost o călătorie pe cinste.”, a spus Loraine.

Directoarea de la şcoala lui Aaliyah, Jane Scott, a adăugat: „Ea chiar se descurcă de una singură. Este minunat să vezi aşa ceva. Din punct de vedere academic, progresul este vizibil şi totodată este o fetiţă foarte populară. Este foarte încrezătoare şi are un caracter minunat. Să urmăreşti de unde a plecat până la a ajunge să joace fotbal alături de băieţi pe terenul  de joacă, este o poveste extraordinară, gândindu-te că i s-au dat şanse atât de mici să supravieţuiască.”

Sursă: LifeSiteNews
Traducere:  Maria Chiribeş

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com