Preoteasa Sofia Stepan din Chișinău la 100 de ani de la naștere

vineri, 16 august 2013

| | |




Nici nu-ţi vine să crezi că oamenii mai ajung la venerabila vârstă de 100 de ani. Probabil un unic exemplu din ultimii ani e cel al preotesei Sofia Stepan din centrul capitalei.

Comunicând cu rudele acesteia, care au ajuns la câteva generaţii, am aflat că preoteasa împlineşte un veac de la naştere. Astfel, cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, câţiva slujitori, susţinuţi de dna ministru Valentina Buliga, au mers la domiciliul jubiliarei pentru a-i adresa un sincer: „La mulţi ani!”

Aproape treizeci de ani preoteasa Sofia locuieşte de una singură într-o modestă căsuţă, dar plină de căldură sufletească şi de rugăciune. Soţul ei, părintele Constantin, ultimii ani a slujit în parohia Grătieşti. În anul 1985 a plecat la Domnul, dar nu şi din sufletul soţiei, care zilnic comunică şi se roagă pentru odihna sufletului celui mai drag om pe care l-a avut alături. „Tare bun om am avut. Ne înţelegeam dintr-un cuvânt. Am trăit ca-n sânul lui Dumnezeu, deşi tare greu mai era. Şi acum ne iubim.” – mărturiseşte bătrâna. E plină de viaţă, optimistă, deşi ultima vreme cam slab aude şi îşi pierde vederea. În schimb e lucidă la minte şi chiar glumeaţă. A iubit viaţa şi îi mulţumeşte Celui de Sus că îi dă zile îndelungate. Totodată, ştie că Domnul îţi lungeşte viaţa pentru a te mai pocăi. Cât stă se roagă şi cântă. Aşa o făcea împreună cu soţul, acum le cântă nepoţilor, strănepoţilor şi deja stră-strănepoţilor. La acest ceas jubiliar s-au adunat tocmai cei mai dragi oameni. Toţi au început să-şi amintească de vremurile demult uitate de cei din jur. Părintele Victor Pleşca, venit din parohia Grătieşti, a menţionat că oamenii din sat îşi amintesc de dragul părinte, care a fost blând, înţelept şi cu deosebite aptitudini muzicale. Dna Valentina Buliga a venit mai mult în calitate de creştină, care a vrut să vadă o femeie care a rezistat tuturor greutăţilor şi a „doborât moartea”. Doamna ministru i-a oferit mai multe daruri, necesare într-o gospodărie, dar şi i-a dorit noi forţe pentru a mai parcurge alţi ani ai vieţii pământeşti. Nepoata preotesei – Ilona Stepan, dirijor al Capelei corale academice „Doina”, îi mulţumeşte Domnului că s-a născut cu darul muzicii, înţelegând că talentul îi vine de la bunelul-preot. La acest popas aniversar Mitropolitul Vladimir a semnat o diplomă mitropolitană şi a binecuvântat grupul de voluntari bisericeşti să o viziteze săptămânal, ajutând-o şi încurajând-o în cele de trebuinţă vieţii cotidiane.
                   

                                                                                       Sursă: Ortodox.md