Prin cele ce se aud: Ivo Pogorelich-Chopin, Scherzo No. 3, Op. 39-Concursul Internaţional de Pian „Frédéric Chopin" 1980

luni, 26 august 2013

| | |




O mulţime de festivaluri din întreaga lume poartă numele lui Frédéric Chopin, însă cel mai important este concursul de pian care are loc la Varşovia, o dată la cinci ani.

Prima ediţie a fost organizată în 1927, la iniţiativa pianistului şi compozitorului polonez Zurawlew (1887-1980). Dacă atunci s-au prezentat în Polonia doar 26 de pianişti din opt ţări, evenimentul a căpătat amploare cu trecerea timpului, numarul-record de participanţi înregistrându-se la ediţia din 2005, când organizatorii au primit peste 350 de aplicaţii, iar în competiţia de pian au intrat 257 de pianişti.

Obţinerea unui premiu la Concursul Internaţional de Pian „Frédéric Chopin" îi asigură câştigătorului accesul în cele mai cunoscute săli de concerte din lume. De altfel, celebra competiţie poloneză a premiat tineri artişti care aveau să devină unii dintre marii pianişti ai lumii, personalităţi precum Vladimir Ashkenazy, Maurizio Pollini, Martha Argerich sau Krystian Zimerman. Ca orice competiţie de renume care lansează cariere şi atrage atenţia lumii muzicii clasice, Concursul de Pian „Frédéric Chopin" n-a fost ferit de aprinse controverse.

Scandalul provocat la ediţia a X-a, în 1980, de celebra Martha Argerich, membră a juriului, care nu a fost de acord cu eliminarea în semifinale a pianistului iugoslav Ivo Pogorelich, i-a asigurat ulterior succesul tânărului candidat.

Cunoscută pentru temperamentul ei puternic, Argerich s-a retras imediat din juriu, declarând: „Pogorelich e un geniu", aducându-i faimă internaţională pianistului, care a confirmat ulterior pe deplin aşteptările artistei argentiniene.