Sfânta Muceniţă Alexandra - model de soţie şi femeie credincioasă

sâmbătă, 21 aprilie 2012

| | |

   În sinaxarul zilei de astăzi se face pomenirea Sfintei Muceniţe Alexandra împărăteasa. Aceasta era soţia împăratului Diocleţian, personaj istoric foarte cunoscut pentru declanşarea celei mai mari persecuţii împotriva creştinilor din istoria Imperiului Roman. Atunci când a văzut suferinţa mucenicească a Sfântului Gheorghe şi faptul că acesta rămâne viu şi sănătos, în ciuda tuturor chinurilor, a mers la soţul său, care în acel moment aducea jertfă idolilor şi i-a spus acestuia că este creştină. 

  Împăratul s-a mâniat şi a poruncit imediat ca împărăteasa să fie închisă, apoi a dat o hotărâre prin care spunea să fie tăiat capul ei şi al Sfântului Gheorghe. Aflând împărăteasa despre aceasta, s-a temut de slăbiciunea ei şi rugându-se şi-a dat sufletul. Văzând moartea ei mucenicească, trei dintre slugile sale, Apolo, Isachie si Codrat, au crezut şi l-au mărturisit pe Hristos primind moarte mucenicească. 

  Viaţa Sfintei Mucenice Alexandra împărăteasa este un model de mărturisire, curaj şi demnitate pentru persoanele care trăiesc în medii neortodoxe, pentru cei care au presiuni în această privinţă din partea familiei, a prietenilor, a şcolii şi a societăţii în general, dar mai ales pentru fete. 

  Este un subiect foarte senibil, dar trebuie să recunoaştem faptul că viaţa tinerilor, chiar şi a unora dintre cei care sunt mai apropiaţi de Biserică este umbrită de compromis într-o măsură mai mică sau mai mare. Într-adevăr, modelele pe care ni le oferă societatea sunt aşa cum sunt, manipularea şi pornografia din mass-media prind teren, iar noi suntem tentaţi să coborâm standardele şi să credem ca nu se mai poate trăi frumos, curat. 

  Nu ni se cere mucenicie, ni se cere prezenţă şi să nu mai trecem peste conştiinţa care ne spune că un anumit lucru este rău sau ne poate aduce suferinţă. Nu este uşor, este nevoie de jertfă şi integritate, dar câştigurile se văd încă din viaţa aceasta. 

  Voi încerca în articolele următoare să aduc în atenţia voastră exemple şi modele de oameni care rezistă provocărilor lumii de astăzi.