Egipt: islamiştii au incendiat peste 20 de biserici ale creştinilor, pe care-i acuză pentru căderea regimului Frăţiei Musulmane

sâmbătă, 17 august 2013

| | |
de Elena Dumitru, 15 august, adevărul.ro

Biserica din Beni Suef a fost arsă ieri de musulmani. (foto: „Daily News Egypt”)

Decizia armatei de a împrăştia violent taberele de susţinători ai preşedintelui demis Mohamed Morsi din Cairo a avut consecinţe asupra creştinilor din Egipt. În provincie, unde Frăţia este mult mai puternică, iar armata nu şi-a concentrat forţe, islamiştii au demarat o campanie de discriminare pe motive religioase a creştinilor, marcându-le casele cu cruci tăiate şi incendiind zeci de biserici.

De la demiterea lui Morsi, în mai multe oraşe mari sau mici din Egipt, islamiştii au demarat o campanie de terorizare a creştinilor copţi (denumirea dată creştinilor egipteni), pe care-i acuză că ar fi orchestrat căderea regimului Frăţiei Musulmane.

În momentul de faţă există informaţii despre incendierea a până la 20 de biserici doar în noaptea de miercuri spre joi, ca urmare a intervenţiei militare de la Cairo, potrivit publicaţiei „Jerusalem Post”.

Pe lângă arderea bisericilor, au fost semnalate zeci de cazuri în care musulmanii au distrus casele sau alte proprietăţi precum magazine deţinute de creştini. Deocamdată, agenţia publică de ştiri din Egipt, Mena, a confirmat trei incendii pornite de islamişti asupra unor biserici creştine.         

Potrivit AFP, una dintre biserici este din Sohag, un oraş aflat pe malul vestic al Nilului, în care trăieşte o comunitate numeroasă de creştini copţi, iar celelalte două sunt din El-Menia, unde se află un important complex monahal creştin. Toate cele trei atacuri ar fi fost săvârşite cu ajutorul cocktailurilor Molotov.

Episcopul Bisericii Ortodoxe Copte din Melbourne, Anba Suriel, a scris pe Twitter că „peste 20 de atacuri separate au avut loc în tot Egiptul asupra bisericilor şi asupra altor instituţii creştine”. Episcopul a adăugat că „aceste atacuri la adresa creştinilor sunt fără precedent în era modernă”, cerând acţiuni din partea comunităţii internaţionale

Biserica Sfânta Maria de la Fayoum a fost incendiată de musulmani. (foto: Twitter)

16 grupuri pentru drepturile omului din Egipt s-au coalizat şi au cerut miercuri autorităţilor să-i protejeze pe creştini, care reprezintă 10% din populaţia totală a Egiptului, avertizând că violenţele se vor intensifica. Totodată, organizaţiile au atras atenţia asupra „discriminării cronice” îndreptate împotriva creştinilor din Egipt.    Au existat informaţii conform cărora biserica Fecioarei Maria din Minya, o biserică ridicată în secolul IV, ar fi fost cuprinsă de flăcări, însă deocamdată nu au fost confirmate de autorităţi.    Potrivit bloggerului egiptean The Big Pharaoh, au fost arse şi bisericile Sfânta Ana din Assiut, mănăstirea Sfântul Ion şi şcoala călugăriţelor iezuite din Meniah. Totodată, au fost arse biserici şi în Arish şi Ezber el-Nakhl, potrivit aceleiaşi surse. 

La Sohag, unii musulmani s-au solidarizat cu creştinii şi i-au ajutat să-şi apere biserica de extremişti. (foto: Twitter)

De la lovitura de stat prin care a fost înlăturat de la putere preşedintele islamist Mohamed Morsi, şapte creştini egipteni au fost ucişi din motive religioase.

Într-un oraş ridicat pe vremea faraonilor, prin care au trecut Fecioara Maria, Sfântul Iosif şi Iisus în fuga de Irod, situaţia este critică: casele creştinilor sunt însemnate cu vopsea, iar aceştia se tem să mai iasă pe străzi.   

UPDATE: Al-Arabiya confirmă incendierea bisericii din Assiut. Al Jazeera confirmă incendierea unei biserici din provincia Suez.


Sursă: adevărul.ro