Primul centru de recuperare oncologică din România

vineri, 28 septembrie 2012

| | |


Marţi, 25 septembrie, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a pus piatra de temelie la primul centru de recuperare oncologică din România

Fundaţia „Sfânta Irina” a inaugurat marţi, 25 septembrie, în localitatea Slatina-Nera din judeţul Caraş-Severin, lucrările de construcţie a Clinicii Nera – Centrul pentru Cercetări în recuperare oncologică. La eveniment a participat Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a oficiat slujba punerii pietrei de temelie, autorităţi centrale, judeţene şi locale, cadre medicale, precum şi obştea monahală a mănăstirii Nera.


Centrul va fi destinat bolnavilor aflaţi în recuperare după tratamente împotriva cancerului. Aceştia vor beneficia de o cură de 14 zile, pe durata căruia li se vor asigura servicii de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru menţinerea unui stil corect de viaţă. Întrucât cercetarea este unul dintre principalele scopuri ale înfiinţării centrului, acesta va include un departament axat pe evaluarea metodelor de recuperare, dar şi unul dedicat depistării precoce a cancerului. Amplasată în Valea Nerei, într-o zonă ferită de poluare şi organizată ca o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial, clinica este programată să îşi deschidă porţile la finalul primului trimestru din 2014.

„Lupta împotriva cancerului începe înainte ca această boală să invadeze organismul. Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul spre însănătoşire, cât şi pentru a-i ajuta să înveţe obiceiuri noi de viaţă, care să le anuleze posibilitatea de recidivă. De asemenea, activitatea de cercetare care se va desfăşura în cadrul centrului ne va fi de un real folos în a înţelege mai bine prin ce trec bolnavii de cancer şi cum putem să-i ajutăm să trăiască”, a spus Dr. Pavel Chirilă.

În România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporeşte rata anuală de mortalitate la nivel naţional. Cancerul este o boală invazivă care, acţionând pe multiple planuri, slăbeşte organismul şi distruge ţesuturile în care se instalează. Favorizată de atitudinea de resemnare a suferindului, boala se dezvoltă cu rapiditate, câştigând, de multe ori, un război dureros pentru bolnav şi familia acestuia. O treime dintre cei care află că au cancer sunt însă cazuri cu şanse reale de supravieţuire. De aceea, Clinica Nera va pune la dispoziţia bolnavilor toate condiţiile pentru ca aceştia să îşi regăsească speranţa şi resursele pentru a lupta pentru viaţa lor.

„În anul jubiliar, închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor, am pus temelia, am sfinţit crucea şi am binecuvântat locul pentru zidirea unei clinici de recuperare oncologică. Episcopia Caransebeşului se va implica şi va susţine acest proiect european implementat în Caraş-Severin. În acest proiect se vor implica toţi preoţii din parohiile învecinate, dar mai ales din Protopopiatul Oraviţa şi, în special, părinţii duhovnici şi cele peste 60 de măicuţe care se ostenesc şi se roagă în Mănăstirea Nera. Punerea temeliei unui aşezământ medical-creştin este un moment istoric, unic, cu o încărcătură deosebită”, a arătat Preasfinţitul Lucian în cuvântul adresat celor prezenţi.

Clinica Nera este un proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de aproximativ 4,5 milioane de euro, 70% din această sumă fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuţie locală şi voluntară. De asemenea, Ierarhul, însoţit de arhimandritul Constantin Timiş, consilierul economic al Episcopiei Caransebeşului, pr. Nicolae Mirişan, protopopul Reşiţei şi de către pr. paroh Daniel Ţăpîrdea, a vizitat şantierul bisericii în construcţie cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare” din cartierul reşiţean Moroasa Luncă.

Autor: Serviciul Prezidial