Limba română a devenit limbă regională în Transcarpatia, Ucraina

vineri, 28 septembrie 2012

| | |

Limba română a primit statut de limbă regională în localitatea românească Biserica Albă, din regiunea Transcarpatia, Ucraina, - a declarat primarul localităţii româneşti, Gheorghe Berinde. "În acest mod au fost puse în aplicare prevederile noii Legi privind politica lingvistică, care sporeşte drepturile limbilor vorbite de minorităţile naţionale. În urma deciziei Consiliului, toate documentele autorităţilor publice locale din Biserica Albă vor fi emise şi în limba română", a spus Berinde. De subliniat că în regiunea Transcarpatia din Ucraina locuiesc, la ora actuală, aproximativ 50.000 de români.

Legea cu privire la politica lingvistică, adoptată de Rada Supremă a Ucrainei la data de 3 iulie 2012, a intrat în vigoare la 10 august 2012 şi permite utilizarea oficială a limbilor regionale în activitatea administraţiei publice locale, în cazul în care 10% din totalul populaţiei dintr-un teritoriu este vorbitoare a unei limbi minoritare. Potrivit noii legi, în contextul normelor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, măsurile pentru utilizarea acestora în Ucraina vizează 18 limbi: rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătaro-crimeeana, moldoveneasca, germana, greaca modernă, poloneza, rroma (ţigăneasca), româna, slovaca, maghiara, ruteana şi dialectele karaim şi crâmceac. Limba regională sau minoritară urmează să fie folosită în teritoriu în activitatea autorităţilor locale de stat, a administraţiilor locale şi va fi aplicată în instituţiile de învăţământ şi în alte sfere ale vieţii sociale. Documentul stabileşte că actele organelor supreme ale puterii de stat sunt adoptate în limba ucraineană şi publicate oficial în limba de stat, rusă şi în alte limbi regionale sau minoritare. 

Sursă: CMDT

1 comments:

Octavian Gordon spunea...

Încurajator. S-a cîştigat o bătălie. Păcat de prevederea Radei de stat care se referă la limba română diferit de cea "moldovenească".