Cea mai mare problemă a secolului al XXI-lea o reprezintă drogurile, aceste capcane nimicitoare ale diavolului care duc la pierzanie mii de tineri. Mai grav este faptul că majoritatea consumatorilor de droguri provin din rândul adolescenţilor care, influenţaţi de anturaj sau de problemele tipic adolescentine, cred că-şi vor regăsi fericirea maximă in droguri. Dar nu e aşa! În acest fel, ei îşi adâncesc suferinţa mai tare, devenind prieteni cu drogurile.
Dorinţa de afirmare a tinerilor este tot mai puternică şi nu exista metodă mai bună ca drogurile.Tinerii vor să fie plăcuţi celor din jur, să fie mereu băgaţi în seamă şi să simtă că sunt importanţi pentru societate. De aceea, din ce în ce mai mulţi tineri o iau pe calea de pe care cu greu se mai poate întoarce. Ceva îi îndeamnă să-şi distrugă viitorul şi să producă suferinţa adâncă celor apropiaţi.
Drogurile „de stimulare” (canabis, cocaină) le accelerează funcţionarea sistemului nervos central, producând alertă şi excitabilitate.Tinerii consumă aceste droguri din dorinţa de senzaţii tari, iar ca efect principal apare deformarea imaginii realităţii şi scăderea percepţiei riscului.
Drogurile “de relaxare” (tranchilizante, sedative), încetinesc activitatea sistemului nervos central, produc o stare de relaxare şi induc somnul. Tinerii care consumă aceste droguri se protejează de solicitările din mediu, evită confruntarea cu problemele din cauza unui sentiment de neputinţă.
Drogurile halucinogene (L.S.D., marijuana, ecstasy) produc tulburări ale funcţionării intelectuale, inducând o stare psihologică cu iluzii şi halucinaţii. Efectele posibile sunt percepţia eronată a timpului şi distanţelor, euforia şi un comportament dezorientat.
Adolescenţii de azi sunt firi rebele şi sensibile, iar la cel mai mic necaz sau supărare se refugiază într-un iad de unde doar cei puternici şi ambiţioşi reuşesc să scape. Astfel că dependenţa de droguri nu apare dintr-o dată, ci pe o perioadă de cateva săptămâni sau luni, in funcţie de imunitatea şi de cerinţele fiecărui organism. Până să ajungă consumatori înrăiţi de droguri, tinerii se simt atraşi şi influenţaţi de ele.
Dinamica instalării dependenţei este următoarea:
1. consumul experimental, din curiozitate.
2. consumul regulat, în diverse întâlniri cu prietenii.
3. consumul devenit preocupare, în diverse situaţii, a căror căutare devine un scop în sine.
4. dependenţa, întreg comportamentul fiind controlat de nevoia organismului de a consuma droguri. Persoana nu mai este liberă, este controlată de substanţele halucinogene.
Se vorbeşte tot mai mult de o dublă dependenţă: trupească şi sufletească. În cazul unei dependenţe sufleteşti, persoana simte nevoia să consume drogul pentru a obţine anumite stări sufleteşti. Dependenţa trupească duce la apariţia unor simptome (dureri de cap, de stomac, epuizare, depresive etc)., atunci când nu foloseşte substanţe toxice. Unele persoane sunt cuprinse de ambele tipuri de dependenţă, atât fizică cât şi sufletească.
Influenţa grupului este extrem de puternică încât mulţi nici nu mai gândesc când li se oferă droguri, ci le iau cu plăcere. Acest fapt arată cât de mare este influenţa celor din jur. Unii nu sunt stăpâni pe sine şi nu sunt în stare să spună un”NU” hotărât, ceea ce demonstrează că nu au o personalitate puternică.
Cel mai important aspect este că drogurile nu au limite, fiind foarte ispititoare, mai ales in rândul tinerior. Unii tineri îşi spun în sinea lor: ”Încerc doar o dată să văd cum este,iar apoi dacă nu-mi place mă lipsesc”.Aceasta este fraza care duce la distrugere, la căderea în păcatul stupefiantelor, căci este de ajuns o singură injecţie cu droguri, iar apoi nu mai este cale de întoarcere. De aici încolo putem spune că dependenţa de droguri începe să se instaleze, iar aceasta este devastatoare atât pentru trup, cât şi pentru suflet. Cel care are un suflet bun, curat şi devine consumator de droguri, sufletul aceluia se întunecă, devine negru şi păcătos.
Sunt tineri care-şi dau seama că merg la prăpăd, la moarte sigură, dar nu se pot opri. O putere vrăjmaşă îi ţine încătuşaţi. Să nu fie oare demoni ai drogurilor? Nu se poate! Sunt tineri care se droghează, devin dependenţi, doctorii îi opresc şi le spun să nu se mai drogheze, căci astfel se distrug singuri. Ei ştiu bine că sunt apucaţi în ghearele pierzării, dar nu se pot opri…Sunt ca nişte fluturi de noapte care-şi pârlesc aripile la flacăra lumânării sau a lămpii şi totuşi dau buzna la flacără pănă cad morţi. Sunt ca muştele care sorb din otravă şi sunt atrase de dulceata acelei otrăvi şi nu se pot îndepărta până nu mor lângă ea.
Cea mai gravă problemă a dependenţei de droguri apare atunci când tinerii doresc să se drogheze, dar nu au cu ce. E perioada în care se văd adevăratele consecinţe ale drogurilor,când apare în mintea dependenţilor imaginea lor, iar ei fac tot posibilul să le obţină. Recurg la injurii, la violenţă, la orice metodă de a dobândi ceea ce doresc. Sunt unii aşa de furioşi că sparg farfuriile cu mâncare, rod paharele în gură, dărâma mese, scaune şi sunt in stare să facă chiar şi omor, căci aşa vrea nimicitorul, diavolul.
Şi spun asta pentru că majoritatea tinerilor care cad în mrejele drogurilor sunt necredincioşi, lipsiţi de cel mai mic sentiment de religiozitate. Astfel, unde nu este Dumnezeu, se instalează diavolul care se bucură că astfel îşi mai câstigă încă un aliat spre pierzare.
Pe lânga faptul că distrug trupul, consumul de droguri reprezintă şi un mare păcat. Majoritatea tinerilor se duc la doctor cu speranţa că vor putea să scape de acest calvar în care au intrat dar fără nici un rezultat. Şi ştiţi de ce? Pentru că în această privinţă este foarte importantă spovedania. O dată spovedit sufletul şi curățat trupul se pregătesc să intre în etapa finală, a vindecării complete.
Aşadar dragi tineri consumatori de droguri, nu mergeţi numai la doctor, ci şi la duhovnic, căci Dumnezeu Singur are antidotul bolii voastre. Rugaţi-vă la Dumnezeu şi vă veţi izbăvi! Credeţi şi vi se va da!
Autor: Marius Slabu
Sursă articol: Ortodoxia Tinerilor
0 comments:
Trimiteți un comentariu