Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului (I)

marți, 4 septembrie 2012

| | |

Icoana Maicii Domnului Axion Estin de la Protaton

Icoana Maicii Domnului numită "Axion Estin", ceea ce înseamnă "Vrednică Eşti", este una dintre cele mai renumite şi iubite icoane din Biserica Ortodoxă. Icoana este păstrată în Biserica Protaton, biserica centrală din Careia şi cea mai veche din întreg Sfântul Munte Athos.

Această icoană este legată de descoperirea rugăciunii "Cuvine-se cu adevărat", unui călugăr nevoitor cu viaţă sfântă. Istoria icoanei Axion Estin a fost scrisă în anul 1548, de către călugărul Serafim. Astăzi, scena descoperirii rugăciunii s-a zugrăvit şi ea într-o icoană aparte, numită "Descoperirea rugăciunii către Maica Domnului".

Minunea a avut loc într-o chilie din apropiere de Careia, în anul 980. În această chilie vieţuia un părinte, împreună cu ucenicul său. Sâmbătă seara, părintele a mers în Careia, la privegherea de rând, iar ucenicului i-a spus să cânte singur laudele şi slujba de noapte. Ucenicul a făcut în tocmai cele spuse de bătrân.

Ucenicul se ruga în faţa icoanei cu rugăciunea "Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai marita fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeute mărim."


Într-o noapte, în vremea privegherii sale, călugărului i-a apărut Sfântul Arhanghel Gavriil, în chipul unui călugăr pelerin. Călugărul s-a numit pe sine Gavriil, fără a spune mai multe ori a arăta ceva în plus. Ajuns la chilie, el a cerut ucenicului să îl primească şi pe el la priveghere.

În vremea Cantării a nouă, de la Canoane, ucenicul a cântat "Ceea ce eşti mai cinstită", după rânduiala. Venind rândul îngerului, acesta a cântat toată cantarea "Cuvine-se cu adevărat..." În această vreme, icoana s-a umplut de lumină negrăită.

Îngerul i-a arătat să se roage în modul următor: "Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi preanevinovată şi maica Dumnezeului nostru" la care să adauge rugăciunea pe care deja o ştia, anume: "Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai marită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeute mărim."
Icoană din Biserica Sf. Ioan Rusul, Evia-Grecia
Ucenicul i-a cerut călugărului să îi scrie şi lui această nouă cântare, fiindu-i teamă că nu cumva să nu o reţină. Îngerul i-a zis: "Adu-mi cerneala şi hârtie, pentru a scrie imnul." Ucenicul însă i-a zis: "Nu am nici cerneală, nici hârtie." Apoi, îngerul i-a zis: "Adu-mi o lespede." Atunci, călugărul înger a luat ţigla de piatră, de genul celor de pe acoperiş, şi a scris cu degetul întreaga rugăciune. În acel moment, ucenicul şi-a dat seama că acela nu era un om, ci un înger, anume Arhanghelul Gavriil. Tot atunci, îngerul a dispărut.


La început, icoana era adusă în Biserica Protaton numai de cinci ori pe an, anume: de Naşterea Domnului şi de Sfintele Paşti, în Duminica Sfinţilor Părinţi de pe Muntele Athos, de Adormirea Maicii Domnului şi în dată de 11 iunie, când se face prăznuirea minunii icoanei.


Icoana Maicii Domnului "Milostiva", înaintea căreia ucenicul a primit descoperirea rugăciunii "Cuvine-se cu Adevărat", a fost luată şi mutată în Biserica Protaton, din centrul localitataii Careia. Tigla scrisă de înger a fost dusă în Constantinopol, atunci când Sfântul Nicolae al II-lea Chrisobergul era patriarh (984-996). Această piatră s-ar păstra până în zilele noastre, în Careia.


În ziua de Luni, a Săptămânii Luminate, se face procesiune, în Careia, cu icoana Maicii Domnului Axion Estin. Ziua în care se face amintire de minunată descoperire a Arhanghelului Gavriil este 11 iunie, când are loc o măreaţă şi deosebită priveghere.

Sursă articol: Creştin Ortodox 

Sursă icoană: Dositeea