Centenarul trecerii la Domnul a Sfântului Nicolae de Tokyo

luni, 10 septembrie 2012

| | |


Patriarhul Kirill al Rusiei va vizita Japonia între 14 şi 18 septembrie 2012. Vizita va marca cea de-a 100-a comemorare a trecerii la Domnul a Sfântului Nicolae al Japoniei, misionarul ortodox care a înfiinţat misiunea ortodoxă în Japonia.

Într-un interviu către media japoneză, ierarhul rus a spus: „Această vizită îmi dă oportunitatea să mă rog împreună cu ortodocşii din Japonia şi să ne amintim o persoană minunată, un sfânt care şi-a devotat viaţa întreagă Japoniei, care s-a identificat cu Japonia şi a adus credinţa ortodoxă aici. Voi avea bucuria să vizitez locuri legate de Arhiepiscopul Nicolae”.

Patriarhul Kirill va vizita locurile devastate de tsunami, acolo unde mai multe Biserici ortodoxe au fost distruse. De asemenea se va întâlni cu Împăratul Akihito şi cu Primul Ministru Yoshihiko Noda.

Biserica Ortodoxă Japoneză Autonomă a fost înfiinţată de Sfântul Nicolae Kasatkin care a devenit mai târziu arhiepiscop. El a fondat în 1870 misunea ortodoxă în Japonia, a tradus Sfânta Scriptură în japoneză şi a clădit Catedrala „Învierea Domnului” din Tokyo. În 1970, Nicolae a fost canonizat de Biserica Rusă.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati


Sursă articol: Doxologia
*

Sfântul Nicolae de Tokio s-a născut  la 1 august 1836 în satul Berezovsk din eparhia Smolensk,  Rusia, având tatăl diacon. Pe când avea 5 ani, mama sa plecă la cele veşnice. Tânărul Ivan, căci acesta era numele său în lume, arătă încă din fragedă pruncie multă evlavie şi râvnă pentru lucrurile cele duhovniceşti.  Astfel, urmează Seminarul Teologic din Smolensk, iar mai apoi în anul 1857 intră la  Academia Teologică din Sankt Peterersburg. La 24 iunie 1860, în biserica academiei, episcopul Nectarie îl tunse în monahism cu numele Nicolae, iar în următoarele zile l-a hirotonit diacon, iar mai apoi preot.

Tânărul ieromonah Nicolae s-a oferit să fie preot al bisericii ambasadei ruse din oraşul Hakodate, Japonia.

La început, părea cu neputinţă propovăduirea Evangheliei pe pământ japonez, căci după cuvintele sfântului Nicolae, „japonezii din vremea aceea priveau străinii ca pe nişte fiare, iar creştinismul ca pe o sectă pentru ticăloşi şi vrăjitori”. Tânărul părinte vreme de 8 ani studie ţara, limba şi obiceiurile poporului japonez.

În 1868, turma tânărului părinte Nicolae număra 20 de japonezi.  În anul 1870, ieromonahul Nicolae a fost numit arhimandrit şi pus în fruntea misiunii de propovăduire a dreptei credinţe în Japonia.

În acelaşi an, sfântul Nicolae a început ridicarea unei clădiri de piatră în Tokio în care se aflau biserica şi o şcoală petru 50 de copii, care în anul 1878 deveni seminar.

În anul 1874, episcopul Pavel al Kamchatkai ajunse în Tokio pentru a face preoţi pe mai mulţi candidaţi japonezi recomandaţi de sfântul Nicolae. Pe atunci misiunea din Tokio cuprindea 4 şcoli: una pentru catehumeni, una pentru fete, una pentru enoriaşi şi un seminar. La Hakodate funcţionau două şcoli, una de băieţi şi una de fete.

În a doua jumătate a anului 1877, a văzut lumina tiparului revista misiunii „Mesagerul Bisericii”. După numai 8 ani de activitate a misiunii, roadele erau deja bogate:  4115 japonezi creştini adunaţi în mai multe comunităţi, slujbe şi lecţii în limba japoneză, revistă de misiune şi cărţi duhovniceşti. În decembrie 1878, sfântul Nicolae a cerut numirea unui episcop al Japoniei.

Astfel, la 30 martie 1880, sfântul Nicolae a fost numit episcop în Biserica Sfintei Treimi a Lavrei Sfântului Alexandru Nevski. Întors în Japonia, s-a dăruit cu mai multă râvnă lucrării sale de propovăduire a Ortodoxiei. Termină ridicarea Catedralei Învierii Domnului din Tokio, a tradus cărţile de slujbe şi a întocmit un dicţionar teologic ortodox în limba japoneză.

Multe încercări se abătură asupra sfântului episcop şi a turmei sale în timpul războiului ruso-japonez (1904-1905). Pentru biruirea greutăţilor acestor ani, a fost mai apoi ridicat la rangul de arhiepiscop.

În 1911, la jumătate de veac de când ieromonahul Nicolae a pus piciorul pe pământul japonez, erau 33.017 creştin-ortodocşi  în 266 de comunităţi ale Bisericii Ortodoxe Japoneze, al cărei cler era format dintr-un arhiepiscop, un episcop, 35 de preoţi, 6 diaconi, 14 dascăli de muzică psaltică şi 116 dascăli.

Mormântul Sfântului Nicolae, Tokio

La 3 februarie 1912, în vârstă de 66 de ani, încărcat de anii faptelor sale bune, sfântul arhiepiscop Nicolae plecă în pace la cele veşnice, fiind trecut în rândul sfinţilor la 10 aprilie 1970.