"Internet curat" sau cum să-ţi protejezi copii de site-urile care le stârnesc curiozitatea

sâmbătă, 29 septembrie 2012

| | |


Unii părinţi sunt îngrijoraţi  că copiii lor pot accesa site-uri nepotrivite atunci când sunt singuri la calculator. Alţi părinţi nici nu se gândesc la asta şi ar fi surprinşi să afle de la ce vârste copiii lor încep să afle despre acele siteuri interzise, care le stârnesc curiozitatea.

Pentru a rezolva problema, unii părinţi îşi lasă copiii să umble pe Internet numai atunci când sunt şi ei de faţă. Problema rămâne însă atunci când copiii sunt singuri acasă. Soluţia este activarea sau instalarea unui filtru care să blocheze site-urile cu conţinut pornografic sau violent.

Cum funcţionează un astfel de filtru?

Filtrul este un mic program care rulează în paralel cu browserul de Internet şi care dispune de o listă de  criterii după care verifică fiecare pagină ce se încearcă a fi accesată. Verificarea se face foarte rapid, astfel că utilizatorul nu trebuie să aştepte. În cazul în care filtrul găseşte că pe pagina respectivă de Internet se află un conţinut aflat la „index”, el opreşte încărcarea acelei pagini şi afişează un mesaj explicativ.

Activarea unui astfel de filtru este descrisă mai jos, pentru  browserele Internet Explorer şi Firefox.

Browserul  Internet Explorer dispune de un filtru încorporat pentru paginile de Internet cu conţinut nepotrivit. Pentru activarea lui, parcurgeţi următorii paşi:

1. În bara de comenzi de sus, mergeţi la Tools > Internet Options.

2. În fereastra care se va deschide, mergeţi la tabul Content. La prima rubrică, Content Advisor, apăsaţi Enable.

3. În fereasta care se va deschide, lăsaţi cum sunt primele două taburi (Ratings şi Approved Sites) şi intraţi la General.

4. La User options, lăsaţi nebifată prima opţiune şi bifaţi-o pe a doua (Supervisor can type a password...).

5. Dedesubt, apăsaţi Create password.

6. Introduceţi o parolă la Password, pe care o confirmaţi dedesubt.

7. Ca să vă puteţi reaminti parola, în caz că o uitaţi, scrieţi la Hint un text care să vă ajute să v-o amintiţi pe viitor, dar care să nu le ofere indicii copiilor.

8. Apăsaţi Ok până reveniţi în fereastra principală a browserului.Browserul  Firefox nu are un instrument propriu pentru filtrarea site-urilor accesate. De aceea, trebuie să instalaţi un filtru extern.

1. Căutaţi pe www.google.com un link pentru filtrul Procon Latte.

2. Accesaţi oricare dintre primele 3 legături afişate şi descărcaţi programul
Procon Latte.

3. În folderul în care l-aţi salvat, faceţi dublu clic pe el pentru a-l instala.

4. În partea de sus a browserului va apărea un mesaj în care vi se spune că filtrul se va instala după ce veţi închide şi redeschide browserul.

5. După redeschiderea browserului, mergeţi la Tools  > Procon Latter Preferences.

6. În tab-ul General, bifaţi Enable Blacklist cu cele două opţiuni de sub el, şi Enable Whitelist. Lăsaţi nebifate Profanity Filter şi List Subscriptions. Bifaţi cele două rubrici de la Miscellaneous.

Materialul este disponibil aici în format PDF.
Un material realizat de
Alianţa Familiilor din România