Zi istorică în România pentru drepturile copiilor născuți. Când va fi o astfel de zi și pentru drepturile copiilor încă nenăscuți?

miercuri, 24 octombrie 2012

| | |


Societatea civilă a repurtat ieri, 23 octombrie 2012, la Palatul Parlamentului, un succes neimaginat pentru aceste vremuri. Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a semnat împreună cu principalele partide politice din România - PSD, PNL, PDL, UDMR şi PRM - , un pact cu privire la promovarea şi protecţia drepturilor copilului, prin care acestea se angajează să preia în agendele electorale şi programele de guvernare cel puţin cinci dintre propunerile făcute de către cele 96 de ONG-uri membre ale FONPC. În plus, reprezentantul Partidului Conservator a declarat disponibilitatea acestei formaţiuni politice de a analiza propunerile FONPC.

Semnare pactului a avut loc în cadrul evenimentului organizat de FONPC sub Înaltul Patronaj al Subcomisiei pentru Drepturile Copilului din cadrul Camerei Deputaţilor.  FONPC a adus la aceeaşi masă pincipalele partide politice din Romania - PSD, PNL, PDL, UDMR, PC şi PRM -, pentru a le prezenta 15 priorităţi din domeniul drepturilor copilului. 

Preşedintele FONPC, Bogdan Simion, a declarat: „Toate cele 15 propuneri prezentate sunt importante şi este dificil ca un partid politic să poată să şi le asume pe toate, însă, totodată, este pentru prima oară când Federaţia s-a bucurat de deschiderea aproape unanimă a partidelor politice de a semna un astfel de pact. Acest lucru ne face să sperăm că drepturile copilului pot să devină transpartinice, pentru că, indiferent cine guvernează România, trebuie să aibă drepturile copilului ca prioritate".

În cadrul întâlnirii de ieri, 23 octombrie, cele cinci partide politice şi-au luat angajamentul ca fiecare să preia cel puţin cinci dintre problemele identificate de specialiştii FONPC, în privinţa respectării drepturilor copilului pentru a le introduce atât în agenda pentru campania electorală, cât şi în programul de guvernare. În teremn de 15 zile, partidele politice vor transmite către FONPC care au fost priorităţile alese.

Federaţia s-a angajat să completeze cele 15 propuneri şi cu altele extrem de importante care au fost aduse în dezbatere la întâlnirea comună între membrii FONPC şi reprezentanţii partidelor politice.
      
Partidele politice au cerut Federaţiei să monitorizeze punerea în aplicare în următorii cinci ani a acestor priorităţi şi să invite, după alegeri, partidele de la guvernare pentru a le sublinia importanţa implementării acestora. FONPC şi-a luat angajamentul public de a fi un monitor al respectării drepturilor copilului în România.


Sursă: FONPC