Sfințirea picturii bisericii românești din orașul Malmö, Suedia

luni, 15 octombrie 2012

| | |


Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit duminică, 14 octombrie 2012, Sfânta Liturghie și slujba sfințirii picturii bisericii românești din orașul Malmö, Suedia.

Prima sfinţire a acestui sfânt locaş, împodobit cu catapeteasma dăruită de fericitul întru pomenire Patriarh Iustin, a fost săvârșită la 27 septembrie 1987, de fericitul întru pomenire Patriarh Teoctist, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în mesajul de binecuvântare transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, menționează și unele date regăsite într-o tainică legătură: „La târnosirea din 27 septembrie 1987, în prestolul altarului au fost aşezate părticele din Sfintele Moaşte, care au fost recuperate în timpul demolării Bisericii Sfânta Vineri Hereasca din Bucureşti, distrusă de regimul comunist ateu la 20 iunie 1987. Astăzi, 14 octombrie 2012, la 25 de ani de târnosirrea din 1987, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, cunoscută în popor ca Sfânta Vineri, se săvârșește sfințirea picturii bisericii din Malmö, înveșmântată în această haină de pictură frumoasă și luminoasă, conform rânduielii din Biserica noastră dreptmăritoare.Vedem duhovnicește cum Dumnezeu lucrează prin Sfinții Săi și convertește suferința în izvor de speranță, iar umilirea în sărbătoare de biruință”.

Cu prilejul acestui eveniment, părintelui paroh Mihai Radu i s-a conferit „Crucea patriarhală”. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a dăruit Paraclisului Centrului eparhial din Stockholm și bisericii din Malmö, fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și icoana Sfântului Mitropolit Andrei, potrivit episcopiascandinaviei.se.

Sursă: Basilica