Sfântul Ammun Egipteanul

joi, 4 octombrie 2012

| | |

Sfântul Ammun (Ammon sau Ammonie) a trăit în Egipt în veacul al patrulea. Pe când era încă mic a rămas orfan şi a fost crescut de unchiul său. Ajungând la vârsta de douăzeci şi doi de ani, unchiul său l-a convins că trebuie să se însoare. În noaptea nunţii, Ammun şi-a înduplecat tânăra mireasă să trăiască împreună cu el în feciorească curăţie, pentru dragostea lui Hristos. Îşi câştiga cele trebuincioase traiului din grădinărit şi cultivarea pământului.

În fiecare după-amiază Ammun şi soţia sa citeau împreună Vecernia. Apoi mâncau şi se retrăgeau în odăi deosebite spre a se odihni. Dimineaţa în zori se întâlneau din nou şi citeau Untrenia împreună. Cu această vieţuire simplă şi întru bucuria Domnului, ei au ajuns la cea mai înaltă virtute. Căsnicia lor a continuat în acest chip vreme de optsprezece ani.

Într-o zi, soţia lui Ammun l-a îndemnat să-şi lase casa, spunându-i că dorea ca el să se facă unealta mântuirii altora, aşa cum fusese şi pentru ea. Îndată el a plecat cu bucurie în pustia Nitriei; iar ea a întemeiat o mânăstire de femei în casa sa. Aceasta se întâmpla în anul 330.

Ammun a fost primul pustnic trăitor în pustia Nitriei, care avea să fie unul dintre cele trei centre principale ale monahismului egiptean în veacul al patrulea. Astfel, Sfântul Ammun e socotit a fi al treilea întemeietor al monahismului egiptean, după Sfântul Antonie cel Mare (17 Ianuarie) şi Sfântul Pahomie (15 mai). Ammun a trăit în pustie, în aspră nevoinţă, vreme de douăzeci şi doi de ani.

În tot acest timp se întâlnea cu soţia sa de două ori pe an. Erau prilejuri de mângăiere, îndemn şi îmbărbătare pentru amândoi. Darul facerii de minuni şi discernământul duhovnicesc pe care Dumnezeu i l-a dat lui Ammnun slujea ajutorării şi îndreptării slăbiciunii firii omeneşti. Cu adevărat, se făcuse unul dintre cei mai mari Părinţi ai pustiei.

Sfântul Ammun a fost prieten apropiat al sfântului Antonie cel Mare. Când Ammun a murit în Nitria, în 353, Sfântul Antonie a văzut pe fereastra chiliei sale sufletul  lui Ammun urcând spre înălţimi. El le-a spus fraţilor aflaţi împreună cu el: „Astăzi Avva Ammun s-a mutat de aici, şi văd sfântul său suflet purtat de îngeri spre ceruri”.