Părintele Ilarion, un călugăr care a fost bancher

duminică, 21 octombrie 2012

| | |

Pentru oamenii obişnuiţi cu lucrurile profane, renuţarea la lume a părintelui Ilarion pare a fi greu de înţeles cu atât mai mult cu cât actualul monah a beneficiat de toate avantajele oferite de o viaţă confortabilă.

Era un om avut, ocupând funcţii importante în finanţe printre care şi aceea de director de bancă, un om avut care, după cum el însuşi a mărturisit, a gustat din lumea aceasta tot ceea ce se putea gusta. Dar nu saţietatea pe care ţi-o poate provoca excesul de bunuri materiale l-a determinat să părăsescă viaţa de mirean, ci trecerea la cele veşnice a soţiei. O boală necruţătoare a răpus-o în plină tinereţe.

Tragedia, petrecută în urmă cu 12 ani, l-a făcut să îşi pună unele întrebări despre propria-i condiţie. Cine este? De unde vine? Unde se duce? Iar raspunsurile pe care le-a primit în timp şi după multă zbatere şi suferinţă pot fi rezumate într-o singură frază. El, fostul director de bancă, este un simplu om iar cel de la care vine şi spre care se duce este Domnul Iisus Hristos.

Această descoperire făcută nu doar la modul raţional ci şi duhovnicesc, l-a zguduit atât de profund încât cu acordul celor doi copii ai săi a părăsit viaţa lumească păşind pe calea cea strâmtă a călugăriei. A ales,aşadar, să-şi pună costumul scump de manager în cui şi să îmbrace austera haină monahală.

Sursă: TVR - Universul Credinţei