Sfântul Ioan Gură de Aur - Arhiepiscopul Constantinopolului

marți, 13 noiembrie 2012

| | |

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în Antiohia. Părinţii lui erau creştini şi se numeau Secund şi Antuza. Având o minte înzestrată, a înaintat foarte repede în învăţătura clasică. Dar mai mult se îndeletnicea cu citirea textelor sfinte, în principal a Vechiului şi Noului Testament.

Sfântul Ioan a îmbrăţişat degrabă viaţa monahală. Datorită însă virtuţii sale, ce  a devenit repede cunoscută poporului celor credincioşi, întrucât, după cuvântul Domnului, “nu poate cetatea să se ascundă deasupra munţilor stând”, a fost hirotonit preot de arhiepiscopul de atunci al Antiohiei. Când tronul arhiepiscopal al Constantinopolului a rămas vacant, atunci sfântul a fost chemat să adape sufletele credincioşilor cu apele veşnic curgătoare ale învăţăturilor sale.

Printre altele, a accentuat mult valoarea milosteniei, ca dovadă a unei iubiri făptuitoare, dar şi necesitatea unei cugetări smerite, partea centrală a pocăinţei. Sfântul Hrisostom, întrucât l-a iubit pe Dumnezeu, a nesocotit slava omenească, fapt pentru care nu a făcut nici o deosebire între cei puternici şi cei slabi (fără putere sau poziţie socială).

Aceasta era însă normal să provoace reacţia stăpânitorilor, care nu au ezitat să-l dea jos de la tron, iar în final să ajungă să-l exileze în îndepărtatul loc al Armeniei, unde în jurul anului 407 d.Hr, după multe necazuri şi suferinţe, şi-a dat ultima suflare.

Capul Sfântului Ioan Gură de Aur

Un lucru minunat şi vrednic de luat în seamă legat de capul sfântului Hrisostom, care poate fi văzut de către oricine, este nestricăciunea urechii drepte. Această ureche neatinsă de stricăciune este posibil să aibă o legătură cu o întâmplare menţionată pe larg în viaţa sfântului. Se spune acolo că ucenicul sfântului, arhiepiscopul Constantinopolului de mai târziu, Sfântul Proclu, l-a văzut cu ochii lui pe apostolul Pavel aplecat asupra urechii sfântului pentru a-l îndruma în tâlcuirea epistolelor lui.

Un fapt minunat ce poate vădi înălţimea sfinţeniei marelui părinte este şi următorul: undeva se spune despre cineva, ce îl iubea mult pe sfânt şi care, după cum se pare, nici el nu era lipsit de virtute, că l-a rugat cu insistenţă pe Dumnezeu să-i descopere dacă sfântul Hrisostom a câştigat îndrăzneală la El.

Dumnezeu a auzit rugăciunea lui şi i-a arătat toate cetele drepţilor într-un mod după cum numai El ştie să facă. Întrucât acea persoană nu a reuşit să-l vadă pe iubitul său sfânt, s-a întristat şi l-a întrebat pe sfântul Înger însoţitor: “Doamne, cel pe care îmi doream să-l văd nu l-am văzut". Iar îngerul i-a răspuns: "De Ioan al pocăinţei vorbeşti? Pe el nimeni dintre oameni nu-l poate vedea întrucât se găseşte acolo unde este tronul lui Dumnezeu.


*



Sursă: Pemptousia