Comunicat de presă - Senat

miercuri, 16 decembrie 2015

| | |


Comunicat de presă Senatorul Titus Corlățean la Comisia pentru egalitate și nediscriminare a Adunării Parlamentare a APCE, joi, 3 decembrie 2015

Miercuri, 2 decembrie 2015, cu ocazia reuniunii Comisiei pentru egalitate și nediscriminare a Adunării Parlamentare a APCE care a avut loc la Paris, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a luat cuvântul în cadrul dezbaterii proiectului de raport cu tema Protecția drepturilor părinților și copiilor aparținând minorităților religioase (raportor Valeriu Ghiletchi, Republica Moldova, Grupul Partidului Popular European).


Senatorul Corlățean a luat cuvântul în cadrul dezbaterii și a prezentat situația familiei Bodnariu (soțul de origine română, iar soția norvegiană), menționată în ultimele săptămâni și în presă românească, în cazul căreia serviciile sociale din Norvegia (Barnevernet) au intervenit pentru a prelua custodia celor cinci copii ai acestei familii, din care unul sugar, sub acuzația de comportament radical creștin și îndoctrinare a copiilor. Oficialul român a condamnat comportamentul abuziv al instituției norvegiene menționate și respectiv interpretarea abuzivă a principiului 'interesului superior al copilului'. În acest context a solicitat raportorului APCE să includă acest caz în raportul care va fi prezentat plenului Adunării și să investigheze cele întâmplate, astfel încât copiii să fie returnați părinților. Aceasta, cu atât mai mult cu cât de-a lungul anilor autoritățile norvegiene competente au fost la originea a numeroase acțiuni care au condus și în alte cazuri și pentru diferite alte motive la despărțirea abuzivă de părinți a copiilor proveniți din alte state membre ale Consiliului Europei, inclusiv din România. Senatorul Corlățean a subliniat importantă că raportul să ofere linii directoare și reguli clare pentru statele membre în domeniul protecției drepturilor copiilor și părinților aparținând minorităților religioase, de natură să se armonizeze cu unele reguli de conduită deja stabilite prin jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. În acest context, s-a referit și la cazul unei tinere de 19 ani din țara noastră, care și-a pierdut viața în contextul în care părinții săi aparținând cultului religios Martorii lui Iehova au refuzat să își dea acordul pentru transfuzia sanguină de care avea absolută nevoie în urma unui accident feroviar cu grave consecințe asupra integrității sale fizice.

În acest sens, parlamentarul român a reiterat necesitatea stabilirii, la nivel european, a unor norme clare privind preeminenta dreptului inalienabil la viață, așa cum statuează și Convenția Europeană a Drepturilor Omului în articolul 2 sau cum rezultă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.