After-school ortodox la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” din Bistriţa

luni, 3 martie 2014

| | |

Bistrițeanul.roDe azi părinţii îşi pot înscrie copiii într-o clasă pregătitoare specială, care va funcţiona pentru prima oară la Bistriţa, la Şcoala „Ştefan cel Mare”, având un program de tip „after-school” cu specific ortodox. „Nu vrem să-i facem pe copii preoţi sau teologi” a explicat pentru Bistriţeanul.ro preotul Tudor Mudure, coordonatorul proiectului.

„Este un proiect pilot la Bistriţa, deocamdată va funcţiona doar la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” şi nu se adresează neapărat copiilor din medii defavorizate. Va fi o clasă normală, care va respecta întru totul programa şcolară dar care va oferi, în plus, şi un program de tip after-school, iniţiat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului. Nu vrem să-i facem pe copii preoţi sau teologi, ci doar să le oferim părinţilor ocazia de a le acorda copiilor o educaţie aleasă” a explicat pentru Bistriţeanul.ro preotul Tudor Mudure, coordonatorul proiectului.

Intitulat “Şcoală după şcoală Sfântul Stelian” şi având drept motto cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur – „Dacă îţi iubeşti copilul arat-o prin educaţia pe care i-o dai” – proiectul presupune înfiinţarea unei clase pregătitoare care va cuprinde activităţi derulate după orele de curs, de către o echipă de profesori voluntari, cu o bogată experienţă de predare şi dornici să se implice în educarea micilor şcolari.

Clasa va dispune de dotări moderne (videoproiector, calculator, imprimantă multifuncţională, flipchart), iar copiii vor avea acces la o diversitate de jocuri de cunoaştere, educaţionale şi logice şi vor putea lua masa de prânz în sala de mese.

Programul celor mici se va desfăşura de luni până joi în intervalul orar 12.00 – 16.00 iar vineri între 12.00 şi 14.00.

Coordonatorul proiectului pilot, preotul Tudor Mudure a precizat că periodic, însoţiţi de profesorul de religie, copiii vor participa şi la Sfânta Liturghie dar şi la ateliere modulare (Micul românaş, Zâmbete sănătoase, Codul micului gentleman, Copiii şi Biserica, Colţul verde al lumii mele) sau cluburi de Cunoaştere prin moralitate - Biblia povestită copiilor, Cunoaştere prin diversitate lingvistică (engleză şi franceză), Cunoaştere prin lectură – educarea limbajului),clubul de sport şi mişcare (Gimnastică artistică sau dans modern) sau clubul de artă şi meşteşug (Lumea prin sunet şi culoare – muzică, teatru şi pictură).

Părinţii care vor alege să-şi înscrie copiii la această clasă pregătitoare vor avea de suportat doar costurile pentru mâncarea copiilor, pentru fondul de regie pentru consumabile şi pentru activităţile de recuperare şi performanţă, adică aproximativ 200 lei / lună – mult sub preţul celorlalte oferte de tip after-school. Şi asta datorită voluntariatului profesorilor implicaţi în acest proiect, a mai spus Tudor Mudure.