„Un copil nenăscut este om şi are dreptul la viaţă“ – Radu Buţu, Marşul pentru viață 2014, Târgu Jiu

duminică, 16 martie 2014

| | |




Pe 22 și 23 martie 2014, în orașele României are loc Marşul pentru Viaţă 2014, manifestare organizată de asociaţiile care apără viaţa copiilor nenăscuţi şi valorile familiei. Tema ediţiei din acest an a Marşului pentru Viaţă este responsabilitatea, cu accent pe adopţie, pe care participanţii o propun ca soluţie responsabilă şi constructivă în caz de sarcină nedorită sau, pur şi simplu, ca modalitate de a oferi o şansă mai bună unui copil dintr-o familie care nu are posibilitatea să îl crească. Pentru că evenimentul va fi prilej pentru acţiuni diverse şi ample pe tot parcursul Săptămânii pentru viață, 19-25 martie, i-am întrebat pe organizatorii din ţară ce program au pregătit cu această ocazie şi – nu în ultimul rând – cine sunt şi ce-i motivează pe fiecare dintre ei.

  
În iunie 2014, Radu Buţu, un economist specializat în management, în vârstă de 28 de ani, din Târgu Jiu, va deveni pentru a doua oară tată. Primul său copil, Damian, are un an şi şase luni, iar al doilea va veni în viaţa familiei ca o binecuvântare pe care el şi soţia sa, Monica, profesoară de religie, ştiu să o preţuiască cum se cuvine, căci cei doi tineri au pierdut cândva un copil în urma unui avort spontan.

Lui Radu îi plac muzica şi cărţile, dar nu se dă în lături nici de la o partidă de fotbal sau de la o plimbare în aer liber. De multe ori îmbină utilul cu plăcutul şi credinţa, participând ca voluntar la acţiunile Asociaţiei „ProVita pentru născuţi si nenăscuţi“ – filiala Gorj. S-a implicat şi anul trecut în organizarea Marşului pentru Viaţă de la Târgu Jiu: „Cred in puterea lui de a schimba mentalităţi şi oameni în bine“.

Rep: Ce v-a rămas cel mai pregnant în minte de la ediţia anterioară a marşului?

RB: Emoţia. Am surprins-o în câteva fotografii pe care le-am păstrat!

Rep: Cui adresați invitația de a participa la Marș și de ce?

RB: Celor ce cred în iubire şi în familie, mamelor şi femeilor în special, pentru că, fără iubire şi fără familie, viaţa e lipsita de sens şi de culoare, iar femeile, mai ales mamele, sunt cele ce pot salva vieţile bebeluşilor din pântece!

Rep: Credeți că Marșul are ca efect salvarea vieții vreunui copil nenăscut aflat în pericol?

RB: Da, poate avea.

Rep: S-a vorbit despre faptul că în România nu există o cultură a adopției. Mamele şi familiile aflate în criză de sarcină sau în situații dificile după naștere nu se gândesc să încredințeze copilul spre adopție. Nici statul nu prevede adopția în criza de sarcină, nici societatea nu valorizează actul adopției, părinții adoptivi și copiii adoptați. Ce credeți că se poate face în această privință?

RB: Dacă oamenii se schimbă, se poate schimba şi legislaţia în bine, iar adopţia poate fi văzută cu alţi ochi, ca o soluţie reală şi frumoasă la pruncucidere (avort).

Rep: Cunoașteți un caz de adopție care a adus bine în viața tuturor celor implicați – copilul, părinți naturali, părinții adoptivi?

RB: Cel puţin două: o cunoştinţă de-a mea care a adoptat şi nişte vecini de bloc. Ambele familii au adoptat nişte minuni de fetiţe, atât de frumoase şi de drăgălaşe! Ce şansă şi ce altfel de viitor au acum fetele astea!

Rep: În statele occidentale, mai ales în SUA, adopția este un mod de viață. Actori și cântăreți celebri adoptă copii, familii obișnuite adoptă un număr foarte mare de copii – uneori chiar mai mare de cinci –, familii care au un copil cu dizabilitate, de exemplu cu Sindrom Down, adoptă alți copii cu aceeași dizabilitate. Cum credeți că s-ar putea dobândi și în societatea românească această deprindere nobilă, de a adopta nu doar atunci când o familie nu are copii, ci de a adopta cu gândul la binele unui copil aflat într-o situație critică?

RB: Dacă oamenii ar crede cu adevărat în Dumnezeu, astfel de evenimente fericite pentru toate părţile implicate s-ar înmulţi.

Rep: Ce reprezintă pentru dumneavoastră bărbatul, ce reprezintă femeia, ce reprezintă copiii?

RB: Bărbatul e capul familiei, o sursă de tărie şi stabilitate în familie. Femeia e sufletul unui cămin, iar bucuria sunt copiii!

Rep: Ce le-aţi cere politicienilor să facă pentru a proteja şi a promova viața? În condiţiile în care avortul nu ar putea fi total interzis, ce alte instrumente credeţi că avem la îndemână pentru a apăra copiii nenăscuţi?

RB: Să fie modele provita ei înşişi, să creadă în viaţa copiilor nenăscuţi şi să construiască o legislaţie care să apere viaţa din pântece, înainte şi după naştere, până la moartea naturală. Discursul şi fapta bună, un om cu putere în Cuvânt poate salva vieţi nenumărate.

Rep: Care este programul manifestărilor prilejuite de Marşul pentru Viaţă în oraşul dumneavoastră?

RB: Anul acesta, a doua ediţie a Marșului Pentru Viață de la  Târgu Jiu are loc duminică, pe 23 martie.

Organizatori: Provita Gorj, A.S.C.O.R. Tg-Jiu, Vasiliada Tg-Jiu

23 martie, ora 17:00: Adunare în fața Bisericii ,,Sfinții Împărați Constantin și maica sa, Elena“ (Parâng)

Traseu: Biserica Sf. Împărați (Parâng) – Str. Victoriei – Str. Siretului – Parc Tudor (Statuie Tudor Vladimirescu) – Monumentul pro-viaţă Geneză, de Eugen Barzu (giratoriu) – Str. Geneva, pe trotuarul dinspre Universitate – Muzeul de Istorie – str. Tudor Vladimirescu (Tribunal, Spitalul Județean de Urgență) – Mausoleu Ecaterina Teodoroiu din Piața Prefecturii – Paraclisul Mitropolitan „Sf. Voievozi“

17:45-18.25: Slujba Acatistului Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, la Paraclisul „Sf. Voievozi“

18:25-19:00: După Acatist, vor urma discursuri din partea organizatorilor și poze de grup.

Rep: Aveţi un mesaj de adăugat?

RB: Da, vă aştept pe toţi la Marş, cu mic-cu mare, ca să arătăm lumii întregi că un copil nenăscut este om şi are dreptul la viaţă, la un zâmbet, la o rază de soare şi la iubire din partea părinţilor biologici şi/sau adoptivi.

Cei ce nu mai cred în Dumnezeu, sau măcar în iubire şi în familie ca Taină Sfântă între un bărbat şi o femeie, ca legământ pe viaţă, până la mormânt, să stea acasă! 

În încheiere, vă las cu un impresionant cântec pentru viaţă al copiilor:




Afla mai mult despre Marsul pentru Viaţă din Târgu Jiu de la: