Despre Siria, Jihad și răpirea mitropolitului Pavel de Alep-interviu cu un călugăr ortodox din Siria

luni, 15 iulie 2013

| | |


OrthoCristian.com a realizat acest scurt interviu cu un ortodox sirian, ieromonahul N. de la Patriarhia Antiohiei, interviu dedicat situației foarte dificile în care se află creștinii în Siria de astăzi. Editorii au ales să nu divulge numele preotului pentru a-l proteja pe el și pe cei apropiați lui. Interviul a fost realizat în 28 mai 2013.



-Părinte, vă rugăm, spuneți-ne despre situația creștinilor ortodocși în Siria în prezent.
 
-Ne confruntăm cu din ce în ce mai multe persecuții din partea musulmanilor. Musulmani din 29 de țări diferite au venit acum în Siria pentru a lua parte la Jihad, primind mulți bani din Arabia Saudită, Qatar și alte țări. Aceștia, împreuna cu unii localnici musulmani, desfășoară acțiuni militare, teroriste, și alte acte de violență împotriva populației pașnice.

foto: trofeele" unui insurgent sirian-o cruce si un patrafir luate dintr-o biserica devastată

În contextul așa numitului „război sfânt”, ei torturează și ucid preoți ortodocși; le scot ochii, le rup oasele, le scot organele, așa cum au făcut cu părintele Thaddei Al-Haddad. Răpesc preoți, episcopi, femei creștine și tineri și nimeni nu știe unde sunt acești oameni și ce li se întâmplă. Unii au fost răpiți cu mai mult de un an în urmă și încă nu știm nimic despre soarta lor. Unora le-au fost luate casele, în timp ce căminele altora au fost distruse în timpul luptelor. În ultimele luni, fiecare zi ne aduce noi tragedii. De exemplu, un autobuz plin cu femei și copii a fost răpit ieri. Liderii acestor luptători îndeamnă în mod deschis pe musulmani să îi ucidă pe preoți și călugări, să distrugă cruci și pentru a nu lăsa nimic intact din proprietățile creștinilor. Au distrus multe biserici și mănăstiri – un proiectil a fost aruncat chiar și înspre biserica mitropoliei noastre. Persecuțiile îi afectează nu doar pe creștinii ortodocși, ci şi pe creștinii de alte confesiuni. Mulți creștini se tem pentru viața copiilor lor. Cei care pot, părăsesc țara, dar aceștia sunt în special cei care au rude în alte țări și care au suficienți bani să plece.

foto: „insurgenți" sirieni
 
Există zone întregi populate al căror control a fost preluat de insurgenți. Aceștia sunt conduși de emiri care au apărut peste noapte, iar creștinii care n-au putut să plece de pe aceste meleaguri sunt obligați sa plătească jizya – o taxă specială care le permite să rămână creștini, iar femeile creștine trebuie să-și acopere fețele precum femeile musulmane. Dacă nu plătesc jizya, sunt pur și simplu uciși. N-ar fi bine dacă toți creștinii ar părăsi Siria, deoarece atunci Biserica ar dispărea aici. Dar cei care rămân își riscă viețile lor și pe cele ale copiilor. Așadar Biserica se afla într-o situație foarte complicată. Rugăciunea este singurul nostru ajutor. Până la urmă totul este în mâinile lui Dumnezeu.

foto: Mitropolitul Pavel din Alep

-Ce știți despre mitropolitul Pavel din Alep, care a fost răpit de insurgenți.
 
-A trecut o luna si 10 zile de când Înaltpreasfinția Sa a fost răpit și încă nu știm nimic despre ce s-a întâmplat cu el. Am vrea să știm dacă este încă în viață, dar nici măcar asta nu putem stabili. Mitropolitul Pavel este părintele meu duhovnicesc – mă spovedesc la el de 22 de ani. Este într-adevăr omul lui Dumnezeu, plin de dragoste pentru Dumnezeu și trăind pentru Biserică. Este unul dintre principalii părinți duhovnici ai Bisericii Ortodoxe din Antiohia. Înaltpreasfinția Sa a devenit călugăr în Sfântul Muntele Athos și viețuit acolo o perioadă, iar mai târziu, când a fost ales și hirotonit episcop, nu s-a abătut nici un pic de la rânduiala vieții monahale.
 
El își citește rugăciunile în fiecare seară, se trezește devreme și, în general, duce o viață monahală din toate punctele de vedere. Mitropolitul Pavel a fondat o obște monahală; suntem 20, iar unul dintre părinții acestei obști este acum Mitropolitul Argentinei. Înaltpresfinția Sa a construit de asemenea o mănăstire pentru maici unde sunt aproximativ 20 de viețuitoare și are, de asemenea, mai mult de 1.500 de fii duhovnicești în toată lumea. Mitropolitul Pavel este o persoană foarte modestă, care vorbește puțin și doar atunci când este nevoie cu adevărat. Pentru mine el este un adevărat exemplu de episcop și călugăr. Nu s-a implicat niciodată în probleme politice, a fost întotdeauna ocupat doar de viața duhovnicească și i-a învățat pe ceilalți să se roage. Nu cu mult înainte de răpirea sa, mergeam împreună prin oraș. L-am întrebat. „Gheronda, de ce mergi pe jos? Este periculos – până la urma, mulți au fost deja răpiți.” Dar el a răspuns: „Martiriul este singura cale fără de păcat”. Iar acum nu știu ce s-a întâmplat cu el – dacă a devenit sau nu un martir. Nu știm pe cine să întrebăm, unde să mergem sau ce să facem.

 foto: Alep, Siria

După părerea dumneavoastră, cum s-ar putea desfășura în viitor evenimentele din Siria?

Este dificil de presupus, deoarece sunt multe fațete diferite ale acestui conflict; nu este un război clasic între două țări. Dar pot spune un singur lucru: daca Rusia nu ne-ar fi susținut, am fi pierdut Siria cu mult timp în urma. Singurul lucru pe care sirienii creștini îl pot face acum este să se roage. Ce este important nu este cine va muri mai devreme și cine va muri mai târziu, ci unde vor ajunge sufletele noastre după moarte. Moartea este aproape de fiecare dintre noi acum. De exemplu, nu demult mergeam pe o stradă și șoferul a vrut să intre pe o stradă laterală dar, în ultimul moment, am spus „să o luăm pe următoarea stradă”. Am înaintat doar puțin când o bombă a explodat exact pe acea stradă laterală pe care nu am luat-o. Dumnezeu ne păzește și va veni ziua când El se va îngriji de cei care acum ucid, torturează și fură.

-În Rusia, au fost colectate ajutoare umanitare pentru cei care suferă în perioada confruntărilor militare din Siria. Există vreo modalitate prin care îi putem ajuta în continuare pe sirienii ortodocși?

-Poate că ați putea adăposti temporar femei și bărbați care acum sunt în pericol. Creștinii nu vor să-și părăsească casele și meleagurile natale, dar sunt momente când acest lucru este pur și simplu necesar pentru a salva viețile oamenilor.

 Dar cel mai important lucru este sa va rugați pentru noi!

Interviu realizat de diaconul Gheorghi Maximov
 Traducător: Diana Lois
Sursă:Pravoslavie