Andrei Pleşu va conferenţia joi, 28 martie la Iaşi

joi, 28 martie 2013

| | |



La invitaţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei publicul ieşean se va întâlni joi cu Andrei Pleşu, la Teatrul Naţional, acolo unde cunoscutul om de cultură va conferenţia pe tema parabolelor lui Iisus, temă ce dă şi titlul ultimei sale cărţi. Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări cultural-duhovniceşti organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, ce vor debuta pe 28 martie şi care se vor desfăşura sub genericul „Serile Doxologia“.

Teatrul Naţional „V. Alecsandri“ din Iaşi va găzdui joi, 28 martie, cu începere de la ora 19:00, un eveniment cultural de excepţie: la invitaţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Andrei Pleşu va conferenţia pe tema parabolelor lui Iisus. 

Manifestarea va fi precedată de lansarea cărţii sale, „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste“. Apărută în 2012 la Editura Humanitas, cartea lui Andrei Pleşu îşi propune să vorbească, aşa cum însuşi autorul mărturiseşte, „despre poveştile spuse de Iisus, în efortul Lui de a-i familiariza pe cei din jur cu metabolismul împărăţiei Sale. Sarcina pe care şi-o asumă e imposibilă, aşadar e pe măsura divinităţii Sale: are de vorbit despre lucruri inevidente, are de oferit ajutor, fără să cadă în reţetă şi abuz doctrinar, şi are de dat nu doar material de reflecţie, ci şi motivaţie de viaţă, suport existenţial“. „Deşi pe această temă există o literatură covârşitoare, prin cantitatea şi, uneori, prin substanţa ei, văd în această scriere o necesară şi inspirată recuperare a sensului şi rostului parabolei hristice. Pentru cei care se deschid, sunt receptivi (cum îi numeşte Andrei Pleşu), cuvintele parabolei sunt limpezi, se fac ghid de viaţă şi adevăr revelat (nu demonstrat). În inima ce nu are disponibilitatea de a primi pe Dumnezeu Cuvântul, parabola rămâne o poveste «la vedere», dar din ale cărei sensuri profunde se va putea gusta mai târziu (sau nu, în caz că omul se îndărătniceşte şi îşi învârtoşează inima chiar şi pe patul de moarte). 

În epoca «strictei specializări», Andrei Pleşu reuşeşte performanţa de a scrie o lucrare poate mai greu de clasificat, dar lesne de integrat într-o plajă neaşteptat de largă de bibliografii recomandate pe teme punctuale. Stăpânind un discurs impecabil, cu fraze şlefuite şi cuvinte aşezate, cu precizie microscopică, fix la locul cel mai indicat, greu, dacă nu imposibil de atacat de la înălţimea, nu orgolioasă, ci cuprinzătoare, de la care se pronunţă asupra diferitelor poziţii, cu sclipiri iradiind dintr-un inconfundabil duh patristic, Andrei Pleşu îşi încununează opera cu «„Parabolele lui Iisus», în fapt un adevărat testament spiritual“, aprecia, la apariţia cărţii, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor.

„Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste“ a fost distinsă cu premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru 2012.

Evenimentul organizat joi la Teatrul Naţional este primul dintr-o serie de întâlniri cultural-duhovniceşti iniţiate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, ce se vor derula sub genericul „Serile Doxologia“.