Meryl Streep, Kate Winslet şi Emma Thompson: „Amnesty International, pătată ireparabil”, fiindcă susţine dezincriminarea prostituţiei

miercuri, 19 august 2015

| | |

În afară de presiunile făcute pe lângă instituţiile irlandeze de a legaliza avortul la cerere, Adunarea Consiliului Amnesty International, care a avut loc la Dublin între 7 şi 11 august, a mai adoptat o rezolutie in care cere statelor lumii sa legifereze „masuri care includ dezincriminalizarea muncii sexuale”, numita, in termeni ambigui, industria sexului („sex industry”).

Amnesty isi cladeste pozitia pe notiunea ca „expresivitatea sexuala” e o nevoie fundamentala a omului. In conformitate cu ideologia drepturilor omului care domina gandirea occidentala, orice nevoie a omului devine un drept al omului. E o doctrina folosita si de homosexuali pentru a se apara impotriva celor care critica manifestarile obscene si vulgare prilejuite de marsurile homosexuale, de exemplu nuditatea si orgiile sexuale savarsite in public.

O extensie a aceste gandiri este ca persoanele cu dizabilitati au si ele dreptul sa-si exprime sexualitatea si ca autoritatile au obligatia sa le faciliteze accesul la relatii sexuale. Unele tari deja faciliteaza acest „drept” finantindu-l din fondurile publice. Olanda, de exemplu, plateste prostituate, asa numitele „sex aid workers”, sa viziteze barbatii cu dizabilitati o data pe luna pentru a intretine relatii sexuale cu ei. La fel, un danez suferind de dizabilitate a fost citat, intr-un articol publicat de BBC, ca are dreptul sa i se aduca acasa, pe cheltuiala statului, o prostituata. Costa mai mult, zicea el, pentru ca el sa mearga la o casa de toleranta si mult mai putin pentru ca o prostituata sa vina la el acasa. La fel, in Marea Britanie exista un fond public special alocat pentru persoanele cu dizabilitati ca ele sa viziteze cluburile de toleranta. Un caz cu totul iesit din comun a fost al unui tinar de 21 de ani, suferind de dizabilitati, caruia guvernul britanic i-a finantat o calatorie la Amsterdam pentru a intretine relatii sexuale cu o prostituata. Un purtator de cuvint al guvernului afirma ca negarea solicitarii acestui barbat ar fi rezultat in incalcarea dreptului lui de „a-si satisface nevoile”.

Gurile rele spun ca promotorii prostitutiei ar fi in spatele initiativei lui Amnesty. Nu ar fi exclus, considerind ca, la urma urmelor, la nivel global prostitutia genereaza 99 de miliarde de dolari anual.

Alarmate de pozitiile lui Amnesty, actrite din Hollywood au adresat, pe 22 iulie, o scrisoare catre Amnesty International in care se impotrivesc legalizarii prostitutiei. Alături de activistele pentru drepturile femeilor de la Coalitia Impotriva Traficului de Femei (CATW), au semnat scrisoarea şi actriţe ca Meryl Streep, Kate Winslet (foto sus), Emma Thompson, Emily Blunt, Anne Hathaway. „Deplina dezincriminare a comerţului sexual face din peşti oameni de afaceri, care vând în mod legal unor cumpărători de servicii sexuale persoane vulnerabile, care se confruntă în mod preponderent cu sărăcia, discriminarea, lipsa unui adăpost şi abuzul sexual”, se spune în scrisoare.

Vanzarea si cumpararea de servicii sexuale, adauga scrisoarea, nu pot fi concepute ca drept al omului. Serviciile sexuale inseamna exploatarea femeilor de catre barbati si duc la inegalitate intre sexe. („prostitution as a cause and consequence of gender inequality”) Scrisoarea lui Hollywood face referinta si la o rezolutie adoptata de Parlamentul European in 2014 care cere statelor membre sa dezincriminalizeze vanzarea de servicii sexuale si sa penalizeze cumpararea lor (modelul nordic, care a redus drastic „piaţa” acestor servicii în ţări precum Norvegia, Suedia, Islanda, Canada). Adica femeile care se prostitueaza sa nu fie penalizate, dar barbatii care le cumpara serviciile sa fie.

Scrisoarea e neobisnuit de critica si a fost semnata de sute de personalitati si organizatii neguvernamentale din toata lumea. Ea atentioneaza ca dezincriminalizarea prostitutiei si relaxarea regulamentelor privind prostitutia au rezultat in cresterea fara precedent a numarului de persoane traficate pentru sex. Un exemplu e Germania unde in 2002 guvernul a relaxat regulamentele care controlau industria prostitutiei. Relaxarea nu a dus, asa cum se afirmase inainte, la protejarea femeilor si prostituatelor. Dimpotriva, rezultatul a fost o explozie fara precedent a numarului caselor de toleranta in Germania care a atras dupa sine o crestere semnificativa a traficului de femei pentru sex. Majoritatea fetelor parvin din Europa de Est, Africa, Asia si America Latina. Mass media germana s-a lansat agresiv impotriva prostitutiei, etichetind Germania „Bordelul Europei”. In Germania situatia a devenit atit de ingrijoratoare incit in 2014 un grup de experti germani au cerut guvernului sa abroge legile din 2002, notind efectele negative psihologice si traumele fizice ale fetelor care se prostitueaza ori sunt traficate pentru sex.

O explozie in numarul femeilor traficate pentru prostitutie a fost observat si in Olanda unde prostitutia a fost dezincriminalizata in 2000. Pina la 90% dintre femeile traficate pentru sex in Olanda sunt din Europa de Est, Africa si Asia. Fara o industrie a sexului, afirma scrisoarea actritelor din Hollywood, nu ar exista trafic de fiinte umane pentru sex. („Without a vibrant sex industry, there would be no sex trafficking”) De exemplu, anual in India intre 2 si 3 milioane de femei si fete sunt exploatate sexual. Intr-un limbaj mai putin politicos asta inseamna ca in India se prostitueaza anual intre 2 si 3 milioane de femei si fete tinere. Infanticidul fetelor nenascute a redus numarul de tinere disponibile pentru a deveni sotii numarului excedentar de barbati tineri. Asta a rezultat in prostitutie si trafic de femei la proportii uriase. Femei sunt traficate chiar si din afara Indiei, din Nepal.

Rezolutia adoptata saptamina asta de Amnesty este ingrijoratoare si din alt punct de vedere. Dupa cum facusem aluzie mai sus, organizatiile internationale de tip Amnesty beneficiaza de bugete uriase, au un numar imens de membrii si filiale in multe tari ale lumii, si unele tind sa fie mai puternice decit unele tari. Ele ating suveranitatii nationale si se substituie parlamentelor nationale. Afecteaza democratia si sistemul democratic de adoptare si promovare a politicilor sociale ale unor tari.

Sursa: Alianţa Familiilor din România

Preluare de pe Știri pentru Viață