Judecător Sharia: „Nu le putem cere musulmanilor să nu aibă mai multe soţii”

luni, 31 august 2015

| | |
foto: Andrew Fox / The Times

Prima femeie judecător a legii Sharia din Marea Britanie, Amra Bone (foto), a emis un avertisment îndrăzneţ care sfidează legile britanice. Aceasta afirmă că „Guvernul nu poate cere musulmanilor să nu aibă mai multe soţii”.

Ştirea apare într-un raport al cotidianului Times care susţine că Marea Britanie trece printr-un val de căsătorii Sharia deoarece tinerii musulmani adoptă o atitudine religioasă mai extremistă decât părinţii lor.

The Times relatează:

Experţii spun că în Anglia există aproximativ 100.000 de cupluri care trăiesc în astfel de căsătorii care nu sunt valabile conform legilor Marii Britanii. Miniştrii şi-au arătat temerea că femeile nu pot beneficia de o împărţire corectă a bunurilor în cazul în care relaţia se încheie, în timp ce altele vor fi obligate să se întoarcă la soţi abuzivi”.

Un lider avocat din familie islamică a avertizat asupra faptului că această creştere a ceremoniilor Sharia printre cei 2,7 milioane de musulmani din Anglia a fost, de asemenea, în spatele creşterii „poligamiei în secret”.

Probabil că un sfert din cuplurile pe care le întâlnesc includ probleme de poligamie”, a declarat Aina Khan pentru The Times. „În ultimii ani a avut loc o creştere uriaşă a acestor căsătorii deoarece oamenii pot să oficieze în secret nikah (căsătorie islamică), ceremonie despre care nu va afla nimeni”.

Cu toate acestea, creşterea numărului de căsătorii înregistrate nu a avut loc, iar acest curent a fost adus de musulmanii sub 30 de ani care au devenit mai religioşi, a declarat aceasta. Alţi factori includ găsirea unui mod de a nu avea relaţii intime înainte de căsătorie şi o teamă faţă de instanţele de familie britanice care presupun că bunurile să fie împărţite în mod egal.

Tribunalele de arbitraj musulmane”, cunoscute drept instanţele Sharia, există în Regatul Unit încă din 1996, când Actul de Arbitraj a permis diferitelor legi religioase să fie aplicate în cazuri precum divorţul.

Tribunalele ar trebui să funcţioneze în interiorul legilor Marii Britanii, însă rapoarte recente sugerează că mulţi musulmani nu îşi înregistrează căsătoriile la starea civilă, ci folosesc ceremonia nikah, care permite bărbaţilor să aibă mai multe soţii şi nicio o responsabilitate legală faţă de ele aşa cum prevede Legea Căsătoriei din 1949, consemnează Breitbart.com, care mai relatează că majoritatea femeilor musulmane care acceptă căsătoria nikah sunt convinse, în mod eronat, că aceasta funcţionează sub legea britanică şi, în caz de divorţ, va putea avea loc partajul bunurilor.

Traducere: Elena Dolea