Speranţele unei atlete olimpice se năruie după ce inelul contraceptiv îi provoacă cheaguri masive de sânge

marți, 25 februarie 2014

| | |de Steven Ertelt

Megan Henry se număra printre primele cinci sportive americane la skeleton, un sport de iarnă care se practică pe o pârtie de gheaţă, cu o sanie pe care sportivul stă cu faţa în jos, ghidând-o prin mişcările corpului, la o viteză ce poate atinge şi 136 km/h.

Dar, când încerca să se califice pentru Olimpiadă, o problemă cu inelul contraceptiv NuvaRing i-a năruit lui Megan speranţele şi aproape că i-a luat viaţa.

În decembrie 2012, la 10 zile după ce a început să folosească respectivul dispozitiv contraceptiv, a început să respire greu. În cele din urmă, problema a devenit atât de gravă, încât abia dacă mai putea vorbi, deşi medicii nu găseau cauza. În cele din urmă, unul dintre ei a trimis-o la camera de urgenţă după ce şi-a dat seama că NuvaRing îi produsese tromboză (cheaguri masive de sânge).

„Mi-a răsturnat lumea cu susul în jos. Respiram atât de greu, încât mi-aş fi putut pierde viaţa. Mi-au spus că aveam cheaguri multiple de sânge în ambii plămâni. Arătau ca nişte vopsea aruncată la întâmplare, erau cheaguri peste tot”, a povestit atleta pentru televiziunea EyeWitness News.

A stat 10 zile în spital, aflând că aspiraţia sa la aurul olimpic avea să rămână un vis îndepărtat. A trebuit să întrerupă antrenamentele pentru un an şi a rămas cu sechele pe termen lung: „Dacă ar fi să-mi întemeiez o familie, aş avea sarcină cu risc major. Există pericolul să fac cheaguri şi copilul la fel, mă sperie numai să mă gândesc”, spune sportiva.

Ea declară că s-a alăturat altor 3.800 de persoane într-un proces colectiv intentat companiei farmaceutice Merck, deoarece unii dintre ei spun că şi-au pierdut fiicele după ce acestea au folosit NuvaRing şi au făcut tromboză, exact la fel ca Megan Henry. 

În februarie 2014, Merck s-a arătat dispusă să plătească 100 de milioane de dolari despăgubiri dacă 95% dintre ei renunţă la proces.

Deşi a ratat Olimpiada de la Soci, Megan se va antrena pentru cea de la Pyeongchang, din Coreea de Sud.

Între timp, va lupta în continuare pentru dreptul femeilor de a şti ce riscă atunci când folosesc un contraceptiv. Când a încercat să afle cauza problemelor ei, a trebuit să fie consultată de cinci doctori.

„Dacă îl ascultam pe primul, nu mai eram aici să vă vorbesc”, spune tânăra. Ea acuză că riscul de tromboză e mult mai ridicat decât cel anunţat de compania producătoare a inelului contraceptiv NuvaRing.

Într-un comunicat făcut public de Merck, compania spune: „Există dovezi substanţiale care susţin siguranţa şi eficacitatea NuvaRing… Deşi există un risc foarte mic de formare de cheaguri de sânge la folosirea NuvaRing sau a oricărui alt contraceptiv bazat pe o combinaţie de hormoni, acest risc e mult mai mic decât cel din timpul sarcinii şi al perioadei post-natale. În plus, toate contraceptivele bazate pe combinaţii de hormoni produse în SUA, printre care şi NuvaRing, sunt inscripţionate cu o casetă care conţine un avertisment legat de incidente cardiovasculare majore, mai ales în cazul fumătoarelor”.

Ce înţelegem de aici?

1.      Că orice sarcină e mult mai periculoasă decât folosirea contraceptivelor bazate pe o combinaţie de hormoni
2.      Că sportiva era fumătoare

Cum? N-am înţeles bine? Se poate. Logica ne mai joacă şi nouă feste uneori.

Traducere: Ştefana TotorceaTe-ar mai putea interesa:

Marea Britanie: două treimi din femeile care fac avort foloseau contraceptive în momentul concepţiei

Contracepţia de urgenţă creşte rata apariţiei bolilor cu transmitere sexuală dar nu reduce numărul avorturilor

Un nou studiu dezvăluie că anticoncepţionalele pot provoca pierderea vederii

O tânără de 18 ani orbește parțial după 2 ani de medicație cu pilule contraceptive Yasmin

Cum se poate dovedi că metodele contraceptive nu sunt o bună alegere?

Pr. Nicolae Tănase-Anticoncepţionalele

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com