Cum a fost ucis bebeluşul Munoz în mod legal, sub ochii întregii lumi

miercuri, 29 ianuarie 2014

| | |



La data de 26 noiembrie 2013, în vârstă de 33 de ani, Marlise Munoz, aflată în a 14-a săptămâna de sarcină şi mamă a unui copil de un an, s-a prăbușit în timp ce cobora din pat. Soțul ei, paramedic, a încercat să o resusciteze dar fără succes. Medicii de la Spitalul John Peter Smith au reuşit să-i repornească inima, dar ea nu şi-a mai recăpătat cunoștința, fiind conectată la un ventilator. Soţul ei, Erick Munoz, a cerut spitalului deconectarea de la aparte, însă spitalul i-a refuzat cererea, invocând o lege a statului Texas, conform căreia Marlise ar fi trebuit să fie ţinută în viaţă până când copilul ar fi fost suficient de dezvoltat pentru a fi viabil în afara uterului. În cele din urmă, soarta copilului a fost hotărâtă iar bătălia pentru viaţă lui a luat sfârşit. Pe data de 26 ianuarie 2014, Marlisa Munoz a fost deconectată de la aparate, după ce un judecător a decis că spitalul a interpretat greşit legea.

Mii de copii sunt uciși zilnic în Statele Unite, dar este mai puțin obişnuit ca ochii unei întregi națiuni să fie fixaţi pe un anumit copil. 

În timp ce clinicile de avorturi câştigă enorm de pe urma clientelor ce doresc să scape de sarcinile nedorite, Marlise Munoz nu era o clientă. Marlise Munoz nu a consimțit la moartea copilului ei. Este o tragedie teribilă a Marlisei, incapabilă să se apere de un avort forţat hidos, căutat de familia victimei, sancționat de statul Texas și efectuat de JPS Hospital.

Consecințele uciderii bebeluşului Munoz sunt înspăimântătoare: o femeie ar putea suferi un avort forțat dacă nu poate să-și exprime opoziția.

Ordinul judecătoresc pentru executarea bebeluşului Munoz pare să fi încălcat legea statului Texas, lege care interzice spitalelor retragerea îngrijirilor speciale de menţinere în viaţă a femeilor gravide, înainte de a fi asigurată viabilitatea fătului pentru naştere. Această lege se aplică indiferent dacă există sau nu un accept al pacientului legat de menţinerea în viaţă prin intermediul aparatelor.

Judecător RH Wallace a menționat că Marlise Munoz ar fi putut alege să aibă un avort în acest stadiu al sarcinii. În afară de faptul că nicio mamă nu ar trebui să aibă dreptul legal de a-şi omorî copilul nenăscut, Marlise Munoz nu a ales să aibă un avort. Când era în viață și în posesia deplină a facultăţilor sale, ea a ales viața pentru copilul ei. Alegerea Marlisei a fost desconsiderată după ce ea nu a mai fost în măsură să se apere pe ea sau pe fiica ei.

Judecătorul Wallance a ignorat, de asemenea, faptul că unii copii de vârsta pe care copilul Munoz o avea au supravieţuit.

Există cazuri documentate de copii de 22 de săptămâni, chiar şi mai mici, care au supravieţuit naşterii premature. De ce i-a fost interzisă copilului Munoz chiar şi posibilitatea de a supravieţui? Aparent dizabilităţile fetiţei au determinat valoarea ei în acest caz, din păcate, s-a decis în mod eronat că nu merită să-i fie salvată viaţa. Conform ABC News, avocaţii familiei au pus pe seama lipsei de oxigen aceste dizabilităţi în mod incorect, conform unor experţi medicali. Fără deosebire, copii cu dizabilităţi sunt creaţi de Dumnezeu şi au încă dreptul la viaţă.

Considerând-o pe Marlise Munoz singură, nu ar fi fost greşit să o deconecteze de la aparate fiind moartă. Dar este crimă să privezi o fiinţă inocentă de la oxigen şi hrană. Copilul Marlisei era viu. Ar fi putut foarte bine să supravieţuiască unei operaţii cezariene înainte de a o deconecta de la aparate pe mamă. Dacă existau îndoieli în privinţa supravieţuirii sale, Marlise ar fi putut să mai fie ţinută la aparate pentru doar câteva săptămâni pentru siguranţa copilului.

Uciderea cu premeditare a oricărui copil – oriunde ar avea loc, fie că este vorba de o clinică de avorturi sau într-un spital din Texas - este înfricoșătoare. Este absolut greșită uciderea unei persoane nevinovate, indiferent de vârstă, locaţie, mărime, sex, rasă, sau capacitate. Uciderea copilului Marlisei Munoz a fost greșită, la fel cum și avortul este întotdeauna greșit. 

Marlise Munoz a fost considerată moartă, în noiembrie, dar copilul ei nevinovat a fost în viață până acum câteva zile.

„Moartea bebeluşului Munoz reprezintă un eșec colosal pe atât de multe niveluri”, a declarat Mark Harrington, director executiv al Created Equal.
„Tatal ei a părăsit-o. Procurorul General al Texasului, Greg Abbott, a părăsit-o, spitalul a părăsit-o în cele din urmă, iar prin uzurparea voinței poporului din Texas, instanțele au părăsit-o.”

„În cazul în care doar unul dintre cei care, aflaţi în poziția de a putea opri această execuție, ar fi făcut ceea ce ar fi fost corect, ea s-ar fi născut în următoarele câteva săptămâni”, a spus Harrington.




Traducere: Alexandra Vieru 


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com