Vizita lui François Hollande la Vatican: Scrisoare deschisă Papei

luni, 27 ianuarie 2014

| | |



Vă prezentăm mai jos scrisoarea deschisă adresată Papei Francisc cu prilejul vizitei pe care preşedintele Franţei François Hollande a efectueat-o la Vatican în data de 24 ianuarie.

Ea fost semnată până în acest moment de peste 120.000 de credincioși catolici şi exprimă neliniștea profundă și îngrijorarea crescândă a acestora, atât față de prejudiciile grave aduse drepturilor fundamentale ale omului (legea Taubira, procrearea asistată medical, mame purtătoare, cercetări asupra embrionului uman, eutanasia, teoria genului, etc.), cât și față de atacurile îndreptate zilnic asupra lor (campanie mediatică denigratoare, profanarea bisericilor, etc.)

Sfinte Părinte,

Ați acordat audiență președintelui Republicii Franceze, pe care îl veți primi la Vatican în ziua de 24 ianuarie.

Ne îndreptăm cu încredere și speranță către Sanctitatea Voastră pentru a binevoi să fiţi, în fața domnului François Hollande, mesagerul disconfortului profund și a îngrijorării crescânde a numeroși credincioși catolici din Franța.

Disconfort, deoarece catolicii francezi care s-au ridicat, unindu-și forțele anul trecut, pentru a-și manifesta opoziția față de așa-zisa lege a «căsătorie pentru toți», lege nedreaptă care privează în mod voit copilul de dreptul său elementar de a avea un tată și o mamă, deschizând calea comercializării corpului omenesc, nu au fost ascultați de domnul François Hollande. Aceste manifestații non-violente au fost reprimate în condiții nedemne, dezaprobate de altfel de Consiliul Europei în rezoluția sa 1947.

Disconfort, deoarece de un an de zile catolicii din Franța sunt ținta unei campanii mediatice denigratoare de o violență rar întâlnită.

Profanarea bisericilor a luat recent amploare ca urmare a inițiativei unui grup feminist radical, Femen. Fenomenul nu a avut aproape deloc ecou în spațiul mediatic; niciun membru al guvernului sau responsabil politic al majorității guvernamentale nu a găsit de cuviință să condamne aceste profanări care ne rănesc, nici să își exprime măcar susținerea față de noi. Consecințele judiciare au fost înnăbușite. Numeroși catolici din Franța nu pot fi împiedicați să vadă asemănarea cu severitatea unanimă și justificată a reacțiilor atunci când atacurile sunt îndreptate în țara lor asupra altor comunități religioase.

Din nou disconfort, deoarece curge cu ironii și atacuri venite din partea celor mai înalte instanțe. Acum câteva luni, la un important post de radio național, Ministrul Muncii lua în derâdere Sfânta Euharistie, declarând: «Noi nu cerem ajutor, nu suntem la slujbă făcând rugăciuni. Noi acționăm.»

Pe rețelele de socializare, atașatul parlamentar al unui senator socialist, susținător al proiectului de lege care oferă dreptul la căsătorie homosexualilor, instiga, sugerând ideea de a se trage asupra mulțimii de manifestanți care se opuneau legii Taubira, și primind susținerea necondiționată a acestui senator.

Din păcate, exemplele pot continua. Catolicii din Franța nu mai suportă să fie considerați o grupare religioasă pe care o poți lua în derâdere fără să fii pedepsit.

Îngrijorare, deoarece atacurile îndreptate împotriva catolicilor merg mână în mână cu regresiile majore ale drepturilor fundamentale ale persoanei umane, promovate de guvern și dezlănțuite prin violentele atacuri verbale ale culturii morții.

În iulie a anului trecut, Adunarea Națională a înlesnit condițiile cercetării asupra embrionilor umani. Catolicii din Franța resping cu hotărâre ideea conceperii unui copil privat de drepturi în proprietate exclusivă și lăsat în voia intențiilor celor doi părinți cu privire la el.

Recent, infracţiunea de obstrucţie a avorturilor a fost extinsă chiar şi asupra unui simplu discurs critic asupra avortului și consecințelor sale, adresat femeii care caută consiliere. Catolicii din Franța vor fi astfel împiedicați în viitor de a-și exprima dezacordul față de politicile de promovare a avortului, fără a se ține seama de libertatea de expresie care reprezenta până acum baza democrației noastre.

Guvernul pregătește terenul pentru votarea unei legi în favoarea eutanasiei; în acest sens, mai mulți membri ai Comitetului Național Consultativ de Etică au fost destituiți de către domnul François Hollande și niciun reprezentant al autorităților religioase nu mai deține acolo vreo funcție.

În fine, Ministrul Educației Naționale, promotor activ al teoriei genului în școli, și-a exprimat clar intenția de «a smulge elevul din orice formă de determinism», înțelegând prin aceasta determinismul legat de ideea de familie. Astfel, dreptul părinților de a-și crește copilul în conformitate cu propriile lor convingeri este pus în pericol.

Sfinte Părinte, veți ști să alegeți cu siguranță mai bine decât noi cuvintele care să poată exprima neliniștea pe care o trăim în fața tuturor acestor realități pe care le-am evocat aici, și vă rugăm cu stăruință, încredere și recunoștință, să binevoiți a-i aduce la cunoștință în mod oficial Domnului François Hollande, cu ocazia vizitei sale la Vatican în 24 ianuarie, îngrijorarea extremă a numeroși credincioși catolici din Franța.

Avem onoarea de a fi, în spiritul unui profund respect, umilii și devotații servitori ai Sanctității Voastre.

Un colectiv de catolici din Franța

Sursă: Drum european

 
Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com