3 ianuarie - Descoperirea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou

vineri, 3 ianuarie 2014

| | |

Sfântul Efrem cel Nou - Marele Mucenic din Nea Makri - este un Mare Sfânt (descoperit recent) al Bisericii Ortodoxe, care este cunoscut în toată lumea atât pentru marea sa putere făcătoare de minuni, cât şi pentru rapiditatea ajutorului sau, fiind supranumit "Grabnic Ajutător în toate nevoile". Sfântul Efrem cel Nou mai este recunoscut şi ca salvator al celor deznădăjduiţi şi ca ocrotitor al celor dependenţi de droguri.

Sfântul Efrem cel Nou a trăit în secolul al XV-lea în Grecia. A vieţuit ca monah la Mănăstirea Buneivestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniţilor de la Nea Makri din Attica, Grecia. După ce a trăit 27 de ani în nevoinţa călugăreasca aspră, mănăstirea de pe Colina Neprihăniţilor a fost cotropită de otomani. Turcii au ucis monahii prin decapitare, iar pe Sfântul Efrem cel Nou l-au făcut rob şi l-au torturat în felurite chipuri, de nenumărate ori, timp de 8 luni. La sfârşit, turcii l-au atârnat cu capul în jos într-un copac bătrân, i-au străpuns trupul cu multe cuie - din acelea cu care a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos pe Cruce, apoi i-au înfipt în pântece un tăciune aprins. Astfel şi-a dat sufletul în mâinile Domnului, la data de 5 mai 1426.

Vreme de 500 de ani nu a ştiut nimeni de acest Mare Mucenic din Nea Makri, până pe 3 ianuarie 1950, când Sfintele sale Moaşte – care sunt înmiresmate şi pline de har – au fost descoperite prin revelaţie de monahia Macaria, stareţa Mănăstirii Buneivestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colină Neprihăniţilor (până la cotropirea ei de către turci, această mănăstire era de călugări, iar din secolul al XX-lea – când a fost restaurată – este de maici).

După descoperirea Sfintelor sale Moaşte, Sfântul Efrem cel Nou - Marele Mucenic din Nea Makri - s-a arătat de nenumărate ori stareţei Macaria, altor maici şi multor creştini (mulţi dintre ei nu ştiau nimic despre Sfântul Efrem cel Nou), fie sub chipul unui nevoitor cu faţă brăzdată de multe osteneli, fie purtând veşminte preoţeşti, fie ca un călugăr, mărturisind: “Mă numesc Efrem!” şi relatându-le viaţa sa şi chinurile şi torturile la care a fost supus pentru mărturisirea dreptei Credinţe Ortodoxe. Celor mai mulţi, imediat după arătare, Sfântul Efrem cel Nou le-a rezolvat problemele: pe unii i-a vindecat de boli incurabile, altora le-a întărit credinţă, pe alţii i-a izbăvit de primejdii sau de foc, pe mulţi deznădăjduiţi i-a mângâiat. 


O tânără a relatat maicilor de la Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou din Nea Makri, cum a fost salvată de MARELE MUCENIC dintr-un accident de maşină.

Tânăra se afla, împreună cu 2 colegi, în maşină care îi ducea la şcoală, într-un sat din afară Kalamatei. La un moment dat, maşina a căzut într-o prăpastie adâncă de 35 de metri, după care maşina s-a izbit de trunchiul unui copac. În timp ce se rostogoleau, tânăra a cerut ajutorul Sfântului Efrem cel Nou şi minunea s-a petrecut: elevii au fost salvaţi de la o moarte sigură; mai mult decât atât, nu s-a spart niciun geam şi nimeni nu a fost rănit !!! Sfântul Efrem cel Nou i-a salvat într-un mod cu totul miraculos, deoarece el este mereu gata să vină în ajutorul celor care i-l cer cu mare credinţă.


Minunea de mai sus este prezentată în cartea "Viaţa, arătările, minunile, acatistul şi paraclisul Sfântului Efrem cel Nou, Grabnicul Ajutător şi Marele Făcător de minuni", care a apărut în anul 2008 (Ediţia a II-a) la Editura Sofia din Bucureşti.