Liban: o bibliotecă creştină incendiată la Tripoli

miercuri, 8 ianuarie 2014

| | |


    

   
O bibliotecă veche de mai multe decenii, aparţinând unui preot ortodox grec, a fost incendiată vineri seara, 3 ianuarie 2014, în Tripoli, oraş din nordul Libanului, în majoritate sunnit, am aflat de la surse apropiate serviciilor de securitate.

„Agresori neidentificaţi au dat foc Librăriei Saeh din Tripoli, distrugând două treimi din cele 80.000 de cărţi şi manuscrise care erau depozitate aici”, a indicat aceaşi sursă sub protecţia anonimatului.

Incendiul survine în ziua următoare descoperirii unei „broşuri ofensatoare la adresa Islamului şi a profetului Mahomed”, a adăugat sursa. Proprietarul bibliotecii, părintele Ibrahim Surouj, s-a întâlnit cu lideri musulmani la Tripoli. A devenit clar că preotul nu avea nimic de-a face cu broşura, iar o manifestaţie planificată a fost anulată”, ne-a explicat aceeaşi sursă.

Fostul prim-ministru libanez, Fouad Siniora, a condamnat atacul contra librăriei preotului ortodox, calificând incidentul drept criminal”.

„Cei care sunt responsabili de acest act acţionează în favoarea duşmanilor Libanului”, a declarat şeful blocului parlamentar al mişcării politice Courant du Futu.

„Ei încearcă să distrugă imaginea oraşului Tripolii.”

Într-un comunicat publicat sâmbătă, fostul şef al Serviciului de Informare  al Forţelor de Securitate Internă (FSI), generalul Achraf Rifi, a afirmat că o „broşură care să inducă în eroare, scrisă în numele părintelui Surouj, circula de câtva timp pe internet.”

Potrivit acestuia, persoana care se află la originea acestor „minciuni” nu este cetăţean libanez.

„Părintele Surouj este un preot intelectual originar din Tripoli, continuă generalul Rifi. El a trăit toată viaţa întreţinând relaţii foarte bune cu toţi locuitorii. Părintele Surouj este cunoscut şi respectat pentru poziţiile sale care apelează la dialog, la coexistenţa şi respectul religiilor.”

Generalul Rifi acuză agresorii că ar vrea să deterioreze coexistenţa în oraşul Tripoli şi a făcut apel la autorităţile de securitate şi judiciare să îi aresteze pe vinovaţi „fără întârziere.”

Sursă: Drum european
Traducere: Alexandra Maria Vieru

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com