Tbilisi: Proteste ca urmare a remarcilor făcute de Patriarhul Georgiei în mesajul de Crăciun

vineri, 10 ianuarie 2014

| | |


Tbilisi, Georgia, 8 ianuarie 2013
Mesajul de Crăciun al Patriarhului Georgiei, Ilia al II lea, citit în Catedrala Sfânta Treime din Tbilisi în data de 7 ianuarie, în faţa a mii de credincioşi şi a oficialilor statului, a stârnit puternice controverse. 

„Cum poate o familie în care se fac avorturi să fie fericită? Cum poate o familie ce are un copil născut de o mamă surogat să fie fericită? Un astfel de copil este sortit să fie lipsit de dragoste și este condamnat la singurătate de la bun început.”

Acei copii născuți prin inseminare artificială vor fi cu probleme, de asemenea”, se arată în mesajul Patriarhului.

În urma reacţiilor stârnite de acest mesaj, la 8 ianuarie, Patriarhia a lansat o declarație spunând că este „cu totul absurd” să se creadă că Biserica ar respinge copiii născuți prin aceste metode. Astfel, deşi aceste metode sunt inacceptabile, copiii născuți prin inseminare artificială și mame-surogat „necesită mai multă căldură, dragoste și binecuvântare din partea Bisericii.”

„Patriarhul Georgiei și clerul au obligația de a avertiza parohiile și, în general, societatea cu privire la aceasta. Biserica respectă libertatea de a alege a unei persoane, dar indică, de asemenea, ceea ce se arată a fi greșit. Aceasta este datoria Bisericii”, se spune în declarație.

Astfel de copii sunt printre cei botezaţi de Patriarh și nu este nimic surprinzător în acest fapt”, se arată de asemenea în declarație.

Referirea la copiii botezați de Patriarh este legată de faptul că Patriarhul Ilie al Georgiei a botezat mai mult de 7.000 de copii, unii dintre ei provenind din familii cu situații materiale dificile, abandonați.

Între timp, în faţa Patriarhiei, un grup de activiști s-au adunat pentru a protesta împotriva remarcilor făcute în mesajul de Crăciun al Patriarhului. De asemenea, au apărut şi contra-manifestanți, ceea ce a dus la violenţe verbale. Patru bărbați au fost reținuți de poliție.

Patriarhia a mai făcut o declarație, în aceeași zi, distanțându-se de violențe și făcând apel la calm.

Tot în mesajul de Crăciun, Patriarhul a declarat: „Uniunea Europeană ar trebui să țină seama de opiniile noastre tradiționale și să nu ne impună idealurile ​«căsătoriei» între persoane de același sex şi a familiilor astfel formate, idealuri care ne sunt străine.

Patriarhul a salutat, de asemenea, anunțul făcut de șeful Delegației UE în Georgia, ambasadorul Philip Dimitrov, conform căruia UE nu condiționează integrarea Georgiei de recunoașterea „căsătoriilor” între persoane de acelaşi sex. 

Patriarhul a fost nemulțumit de faptul că acțiunile și punctele de vedere ale minorităților sexuale sunt declarate aspirații democratice, în timp ce poziția a Bisericii este aspru criticată.

Sursă: Ştiri pentru viaţă 

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com