Avortul şi violenţa domestică sunt strâns legate

joi, 19 decembrie 2013

| | |

LONDRA, 21 martie 2005 (LifeSiteNews.com) – Un studiu realizat de cercetătorii universităţii canadiene Western Ontario, de cei de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din Londra–Ontario, respectiv de la  Universitatea din Colorado a demonstrat din nou existenţa unei legături între avort şi violenţa domestică. Noua cercetare ştiinţifică coincide cu descoperirile făcute în Statele Unite şi Marea Britanie care au evidenţiat fără urmă de îndoială o puternică legătură între violenţă şi avort, precum şi între folosirea anticoncepţionalelor şi practica avorturilor repetate.

Un număr de 1.127 de femei programate pentru avort au completat un chestionar cu 65 de întrebări într-o secţie pentru avorturi din cadrul unui spital din Londra canadiană (provincia Ontario). Rezultatele au arătat că, per ansamblu, 20% dintre ele au fost supuse la abuzuri fizice de către partenerii lor, iar 27% prezentau un trecut de abuzuri sexuale.

Un studiu asemănător realizat în S.U.A. a arătat că 31% dintre femeile care voiau să facă avort fuseseră anterior supuse abuzurilor fizice sau sexuale într-un anumit moment al vieţii lor şi că, dintre ele, mai mult de jumătate au fost martore ale violenţei domestice când erau mici. Studiul britanic a arătat că riscul de violenţă domestică a crescut de două ori mai mult pe timpul sarcinii. Cercetătorii care au luat parte la studiul canadian sugerează că un motiv al unora dintre femeile care recurg la avort în caz de violenţă domestică este dorinţa prost înţeleasă de a-şi proteja astfel viitorii copii de o viaţă într-un mediu perturbator sau violent în care şi ele au fost nevoite să trăiască.

Din studiu a mai reieşit faptul că un procent semnificativ dintre femeile care doreau să facă un al doilea avort sau avorturi repetate folosiseră metode contraceptive artificiale în momentul în care au rămas însărcinate. 90% dintre femeile care urmau să facă avorturi repetate folosiseră metode anticoncepţionale în trecut, iar în momentul conceperii sarcinii curente, 60% dintre ele folosiseră prezervative, iar 40% folosiseră un contraceptiv oral.

Militanţii pro-viaţă au atras atenţia asupra pericolului utilizării generalizate a anticoncepţionalelor chimice şi asupra legăturii acestora cu incidenţa ridicată a avorturilor. Argumentul lor este că o femeie care şi-a început viaţa sexuală şi foloseşte „pilula” este mult mai dispusă să apeleze la avort ca plan de rezervă în cazul în care contracepţia eşuează. 

Studiul britanic anterior menţionat a mai arătat că, în ciuda incidenţei ridicate a abuzurilor, doar 2% dintre femeile care doreau să facă avort rămăseseră însărcinate în urma unui viol. Acest lucru vine în contradicţie cu faptul că aşa-zisa „excepţie pe motiv de viol” este în mod frecvent invocată ca o justificare a solicitării avortului legal la cerere. Influenţa pe care a avut-o utilizarea pe scară largă a metodelor contraceptive asupra creării aşa-zisei „mentalităţi contraceptive” şi dovezile că o asemenea mentalitate conduce la avort au fost consemnate în repetate rânduri de către comunitatea medicală.
Citiţi articolul publicat în RevistaAsociaţiei Medicale Canadiene (CMAJ):



Traducere: Gabriela Coşereanu

 Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com