Zece deținuți belgieni vor să fie uciși - Eutanasia este singurul răspuns la condițiile precare de detenție?

miercuri, 11 decembrie 2013

| | |
 



28 Octombrie 2013, Belgia (Bruxelles)

Zece deținuți belgieni au solicitat euthanasia. Unul chiar va beneficia de aceasta. Un senator belgian și un jurnalist se întreabă: „Nu s-a abolit în 1996 pedeapsa cu moartea?

Judecătorii i-au garantat deţinutului Frank „eliberarea” prin eutanasie. Cu toate acestea, Frank nu îndeplinește condițiile stabilite de legea belgiană privind euthanasierea. El nu se află nici în „stadiul  final al unei boli incurabile”, nici nu suferă de „dureri insuportabile. Totuşi, de când  a intrat în vigoare legea euthanasiei în Belgia, o zonă gri care este în continuă creștere a luat naştere. Medicii, judecătorii, autoritățile oferă  acestei legi un cadru din ce în ce mai „generos.

Deşi în anul 2002 euthanasia se practica în condiţii foarte strict definite, uciderea legalizată capătă progresiv şi de multă vreme o amploare necontrolată.

Moartea belgiană

Un total de zece deținuți belgieni au solicitat euthanasia pentru eliberarea de supliciul închisorii. Acest lucru a fost prezentat în cadrul emisiunii Panorama” a unei televiziuni belgiane, la data de 20 octombrie, într-un reportaj cu privire la euthanasia care se practică în penitenciarele din Belgia.


Aprobarea morţii

Până în prezent doar unui singur deținut belgian i s-a acordat dreptul la euthanasie, declară medicul Francis Van Mol, directorul general al Serviciului de Sănătate pentru Penitenciarele din Belgia.  Deţinutul se numeşte Frank V.D.B.  În 2012 el a solicitat euthanasia şi i-a fost acordată. Cu toate acestea, încă nu a primit injecția letală. Jurnalistul Dirk Leestmans l-a intervievat pe Frank pentru emisiunea „Panorama”. Frank a declarat că nu doreşte să fie eliberat din închisoare pentru că se consideră el însuşi „periculos, în timp ce în închisoare suferă „insuportabil” din pricina privării de libertate.

Evadarea din închisoare

Același motiv l-au invocat alţi nouă deținuți, care, de asemenea, au solicitat „eliberarea” prin moarte. Acest lucru a fost dat publicităţii de către senatorul belgian Louis Ide, care a declarat că în închisorile belgiene deţinuţii preferă moartea în locul detenţiei. Conform declaraţiilor sale, condiţiile în închisori sunt „de nesuportat, nu viața acestor deţinuţi.  Spaţiile supraaglomerate şi inadecvate, lipsa posibilităţii de a munci și a unei perspective de viitor, acestea sunt motivele pentru care deţinuţii preferă moartea în locul „iadului acestui sistem de detenţie care şi-a pierdut orientarea, este de părere senatorul. „Cine ar putea îndura vreodată să petreacă 23 de ore pe zi  într-o celulă de mai puţin de doi metri pătraţi, atât cât îi revin unui deţinut”, întreabă retoric senatorul Ide. Cererea de euthanasie se face evident din disperare.

Întrebări legitime

Chiar și jurnalistul Leestmans pune la finalul reportajului său  întrebarea dacă cererile de euthanasiere ale deținuților nu sunt cumva cauzate de condițiile de viață intolerabile din închisorile belgiene: „Frank cere să fie ucis pentru că  este bolnav  sau din cauza condițiilor improprii din penitenciar? Nu există nicio altă modalitate de a alina suferinţa lui Frank, decât să fie ucis? Nu a fost în 1996 abolită în Belgia pedeapsa cu moartea?

Nu sunt bolnavi în fază terminală

Printre ceilalţi nouă deținuți care au solicitat euthanasia, nici unul nu se află în etapa finală a unei boli şi mai exact, nimeni nu era cu adevărat bolnav. Moartea, ca singură perspectivă a unui deţinut într-o țară civilizată? Sau se urmăreşte, oare, ca prin intermediul euthanasiei să se elibereze locuri de detenție pentru noii încarceraţi? Euthanasia, ca parte a măsurilor de austeritate ale statului ?

„Recent,  legea se aplică, de asemenea, persoanelor sănătoase, dar care consideră  suferinţa ´insuportabila`, spune Leestmans în reportajul său.

Aşa cum prezintă numeroase studii și raportaje mass-media, legea belgiană de euthanasiere este abuzată într-un mod uimitor. Și asta în toate direcțiile.


Traducere: Elena Jurcă




Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com