Când serialele TV influenţează demografia...

luni, 30 decembrie 2013

| | |


de Pierre-Alain Depaw, 14 decembrie 2013

Colapsul demografic care afectează planeta astăzi, mai puţin Africa, este rezultatul mai multor cauze. 

Se pare că programele TV influenţează tot mai mult comportamentul femeilor în ceea ce priveşte maternitatea.

Ann Buchanan, profesor universitar la Oxford şi Anna Rotkirch, directoare a Institutului finlandez de studii demografice au condus lucrările unui grup de aproximativ douăzeci de specialişti în demografie. Rezultatul acestui studiu numit «Nivelul fertilităţii şi declinul populaţiei: nu avem timp pentru a avea copii?» este publicat de către Universitatea Oxford. Găsim în el o analiză a acestei influenţe a programelor de televiziune.

În unele ţări, mai ales în Mexic, serialele TV au fost special realizate pentru încurajarea controlului naşterilor. Prima experienţă de acest gen a avut loc în 1977-1978 cu o telenovelă difuzată în premieră şi care a durat nouă luni. Diferite elemente ale scenariului predicau contracepţia şi planningul familial. Alte patru seriale au urmat până la sfârşitul anilor 1980, pe acelaşi principiu. Procentul demografic în Mexic a scăzut cu 34%. 

Bineînţeles, nu putem pretinde că aceasta scădere demografică îşi are explicaţia doar în aceste seriale TV, dar experţii sunt de acord asupra eficienţei metodei.

Brazilia a fost obiectul aceleaşi experienţe. În 1960, media copiilor unei femei în această ţara era de şase. Astăzi a scăzut la mai puţin de doi copii. Un studiu universitar a analizat 115 seriale de televiziune braziliene difuzate între 1965 şi 1999. În aceste seriale, 72% dintre eroi nu aveau copii, iar 20% aveau doar unul. Mimetismul şi-a jucat deci rolul său asupra spectatorilor.

Aceeaşi tehnică a fost folosită şi-n India. Un foileton cu succes la publicul feminin, al cărui scenariu susţinea că având mai puţini copii trăieşti mai amplu şi mai deplin pentru tine însuţi, avea aproximativ 50 milioane de spectatori la fiecare episod difuzat în anii 1980.

Nu există un astfel de studiu pentru Europa sau pentru America de Nord, apropo de influenţa programelor TV asupra procentului de fertilitate. Însă nu ne îndoim că stereotipurile mediatice joacă şi aici un rol foarte important în comportamentul femeii occidentale.

Traducere: Alina Daringa 


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com