Învaţaţi-vă copiii arta auto-controlului, spun experţii neo-zeelandezi / Sfaturi pentru părinţi

joi, 12 decembrie 2013

| | |



de  Carolyn Moynihan

Graţie noilor descoperiri, experţii din Noua Zeelandă promovează cultivarea auto-controlului în rândurile copiilor. Mesajul lor este să începem acest lucru încă din fragedă copilărie, având astfel şansa de a-i salva de diferite dependenţe, sărăcie şi crimă.

Ştiu, veţi spune că nu este nevoie de studii ca să descoperim ceea ce este, sau obişnuia să fie, bunul simţ, dar nimeni în zilele noastre nu îndrăzneşte să vorbeasca despre virtuţi ori caracter fără să îmbrace acest lucru în frumoasa haină a ştiintei.

Astfel, specialiştii din Noua Zeelandă demonstrează că obişnuinţele din copilărie ale odraslelor noastre se reflectă în comportamentul lor ulterior.

În anii 1972-1973, cercetătorii Universitaţii din Dunedin au selectat aproximativ 1.000 de nou-născuţi care ulterior au fost intervievaţi cu referire la diverse aspecte.

Iată ce arată rezultatele studiului:

Sănătatea fizică, dependenţa de alcool şi de droguri, propriile venituri băneşti şi pornirile criminale din perioada de maturitate pot fi semnificativ prevăzute de modul în care se comportă copilul pâna la vîrsta de 11 ani.

Şi acest lucru are implicaţii atît la nivel de individ cât şi la nivel de ţară.

Cercetătorul principal, Richie Poulton, spune că descoperirile ar putea explica paradoxul Noii Zeelande: rata înaltă a vătămarilor şi a morţilor în rândurile adolescenţilor în cazul unei naţiuni atît de dezvoltate, paşnice şi cu simţ etic.

(Cît de paşnică şi etică este o naţiune cu o rată de 64.000 de naşteri şi 18.000 de avorturi, cu judecători care susţin că legea nu recunoaşte dreptul la viaţa al unui copil nenăscut, este o chestiune de opinie)

El crede că acest lucru ar putea explica chiar şi rata înaltă a împrumuturilor de stat.

Apetitul pentru împrumuturi al neo-zeelandezilor, aversiunea pentru economisire, la fel ca şi nivelul scăzut de stăpânire a impulsurilor (de exemplu: abuzul faţă de copii), speculaţiile cu privire la lipsa auto-controlului par inevitabile.

Verdictul a fost dat de consilerul de stat în domeniul ştiintific, Sir Peter Gluckman, în urma morţii unui tânar în vârsta de 16 ani, elev al unei şcoli de top din Auckland care, la petrecerea de ziua de naştere a unui prieten, a consumat o întreaga sticlă de vodcă.

Noua Zeelandă, spune Sir Peter, a dezvoltat cele mai înalte rate ale suicidului şi se află pe primele locuri la capitolul alcoolism şi graviditate în rândul adolescenţilor.

Traducere: Jechiu Olesea

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com