Păstrarea virginităţii: alegere responsabilă sau un statut ruşinos?

vineri, 28 iunie 2013

| | |


De Christina Martin

Societatea noastră e obsedată să vorbească despre sex. Luaţi spre exemplu coperta lunii mai a revistei People, cu titlul “Sean şi Catherine: Aşteptăm noaptea nunţii”. Pentru a face lucrurile şi mai clare, sub titlu este adăugat “Fără sex până la Da!”. Coperta îi poate intriga pe unii care s-ar putea întreba de ce ar aştepta cineva să facă sex.

Nu sunt o fană a revistei The Bachelor. Fete de peste 20 de ani ce se sărută cu un tip care îşi oferă iubirea mai multor doamne nu este chiar o pasiune de-a mea. Cu toate acestea, cred că este interesant că America este atât de intrigată de statutul lui Sean de ”virgin renăscut”. Acest statut în concepţia lui Sean se aplică cuiva care a făcut sex în trecut dar a ales să nu mai facă. Un cuvânt folosit şi acceptat pentru acest fel de viaţă este cel de ”celibatar”.

În 2012, Lola Jones, de 29 de ani, olimpică alergătoare pe pistă a ţinut prima pagină a ziarelor cu această declaraţie despre virginitate:

”Este ceva special, un dar pe care vreau să i-l fac soţului meu. Dar vă rog înţelegeţi că această călătorie este grea. Dacă mai sunt persoane virgine acolo undeva, vreau doar să le spun că este cel mai greu lucru pe care l-am făcut în viaţa mea. Mai greu decât antrenamentele pentru Olimpiadă şi mai greu chiar decât absolvirea facultăţii este să te păstrezi virgină până la căsătorie.”

În timp ce decizia Lolei a fost respectată de unii, alţii au râs de ea. The Blaze relatează:

”După ce Jones a reuşit să se claseze pe locul 4 în finala de 100 de metri garduri, mulţi utilizatori Twitter au început să vorbească despre viaţa ei sexuală. Folosind eşecul ei ca pe o oportunitate de a o critica, aceştia au spus că, dacă ar fi fost activă sexual, probabil evoluţia ei ar fi fost mai bună la Olimpiadă.”

Jucătorul de fotbal Tim Tebow este considerat unul dintre cei mai faimoşi virgini din lumea sportului. Ashley Madison (site-ul rău-voitor care inventează adultere) a oferit un milion de dolari oricui ar putea oferi o dovadă că a făcut sex cu Tebow. Preşedintele consiliului de administraţie şi fondatorul Noel Biderman spune într-un anunţ public:

“Sportul şi sexul (şi desigur, infidelitatea) merg mana în mână. Dacă dl. Tebow se abţine într-adevăr de la relaţii adulte, l-aş încuraja să-şi găsească o doamnă drăguţă, sau două, şi să se bucure de tinereţea şi faima sa pe cât posibil. Am depăşit perioada în care sexul înainte de căsătorie avea un stigmat social, şi sper că în curând vom avea aceeaşi părere despre infidelitate.”

Biderman are parţial dreptate în presupunerile sale cum că nu mai suntem în perioada când sexul premarital avea un stigmat social. Cu toate acestea, răsplata lui de un million de dolari nu a fost niciodată revendicată. Asta dovedeşte că mai există încă oameni pe lume care apreciază abstinenţa până la căsătorie.

Washington Times relatează următoarele fapte legate de activitatea sexuală a adolescenţilor:

“Potrivit unui studiu al Centrului Naţional de Statistici pentru Sănătate din 2011, 68% din băieţi şi 67% dintre fetele cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani nu au avut contact sexual. Un studiu din 2009 comandat de agenţii guvernamentale, inclusiv de Departamentul de Sănătate şi Resurse Umane, a descoperit că adolescenţii se opun contactului sexual premarital atât în general cât şi pentru ei, 53% dintre ei susţinând cu tărie că este împotriva valorilor lor să facă sex înainte de căsătorie şi 62% susţinând că sexul este ceva ce doar oamenii căsătoriţi ar trebui să facă.”

Cred că eforturile anumitor grupuri în această direcţie sunt încurajatoare. Pinky Promise este o mişcare ce cuprinde peste 9000 de membri, formată din femei care s-au decis să se abţină de la sex înainte de căsătorie (dacă sunt singure) sau să rămână fidele soţilor lor (dacă sunt deja căsătorite).

Unii oameni cred că a aştepta până după căsătorie este o glumă. Actriţa de comedie Chelsea Handler a făcut vâlvă  afirmând că nenumăratele despărţiri ale lui Taylor Swift sunt rezultatul faptului că este o virgină care refuză să se dea bătută. Chelsea, care a scris cartea “My Horizontal Love Life: A Collection of One-Night Stands”, nu are nici o problemă în a împărtăşi lumii întregi escapadele sale sexuale, considerând virginitatea ca pe o sursă de amuzament.

Abstinenţa de la sex este o decizie care ar trebui respectată. Oamenii care aleg abstinenţa fac o alegere admirabilă. Ca femeie de 31 de ani, sunt mândră să-mi recunosc virginitatea şi faptul că aştept noaptea nunţii pentru a face sex. Susţin cu toată inima promovarea abstinenţei, deoarece cred că îi învaţă pe oameni lecţii preţioase despre propria valoare, autoeducare, răbdare, despre obligaţii, loialitate şi responsabilitate.

Chiar şi Planet Parenthood trebuie să admită că abstinenţa are beneficiile ei. Pe site-ul lor, ei au postat aceste întrebări şi răspunsuri:

  1. Care sunt beneficiile abstinenţei?
·        Abstinenţa  nu are efecte secundare medicale sau hormonale
·        Este liberă

  1. Oamenii aleg abstinenţa pentru:
·        A preveni sarcini nedorite
·        A preveni bolile cu transmitere sexuală
·        A aştepta până sunt pregătiţi pentru o relaţie ce include sexul
·        A aştepta să găsească partenerul potrivit
·        A se distra cu parteneri într-un mod romantic şi fără contact sexual
·        A se concentra pe studii, carieră sau activităţi extracuriculare
·        A susţine valori personale, morale sau religioase
·        A trece peste o despărţire
·        A se vindeca după moartea unui partener
·        A urma sfatul medicului în timp ce suferă de o boală sau o infecţie

  1. Care sunt dezavantajele abstinenţei?
Sunt câteva dezavantaje ale abstinenţei.
·        Oamenilor li se poate părea dificil să se abţină de la sex pentru perioade mari de timp şi ar putea încheia perioada de abstinenţa fără să fie pregătiţi să se protejeze în faţa unei sarcini nedorite sau a unei infecţii.

  1. Avantaje speciale pentru adolescenţi
·        Relaţiile sexuale prezintă riscuri. Abstinenţa este o metodă foarte bună pentru a amâna aceste riscuri până când eşti mai bine pregătit să le înfrunţi. Femeile care nu întreţin relaţii sexuale până la vârsta de 20 de ani – şi care au mai puţini parteneri de-a lungul vieţii lor – pot avea anumite avantaje faţă de alte femei, când vine vorba de sănătate. Ele sunt mai puţin predispuse să contacteze boli cu transmitere sexuală, şi de aceea este puţin probabil că mai târziu să devină infertile sau să dezvolte cancer de col uterin.

Sigur că Planned Parenthood nu crede că abstinenţa este cea mai bună cale de urmat înainte de căsătorie. Ei o văd doar ca pe o alegere dintre multe altele. Organizaţia se opune educaţiei pentru abstinenţă şi promovează metodele contraceptive şi avortul. Planned Parenthood vorbeşte adolescenţilor despre abstinenţă ... dar atât.

A împlini 18 sau 21 de ani nu înseamnă în mod automat că eşti gata să te angajezi în activitatea sexuală. Femei şi bărbaţi cu vârsta între 20 şi 30 de ani suferă consecinţele fizice şi emoţionale ale sexului dinaintea căsătoriei. Un om înţelept a spus cândva că nu există prezervative care să protejeze inima unei fiinţe umane.

Sexul este un dar frumos şi nepreţuit. Şi cred că este cel mai bine împărtăşit în intimitatea şi securitatea oferite de o căsătorie. Dacă eşti virgin sau “virgin renăscut”, cum spune The Bachelor, nu-ţi pierde curajul. Decizia de a fi abstinent te poate face centrul glumelor făcute de oameni, dar este o alegere responsabilă de care n-ar trebui să-ţi fie ruşine vreodată.

Traducător: Diana Lois