„Spuneţi primului-ministru să-şi ţină promisiunea: fără avorturi în Irlanda”

sâmbătă, 20 aprilie 2013

| | |




De Hilary White

Dublin, 20 ianuarie 2013. – Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat pe străzile din Dublin, în faţa Parlamentului, vineri seara, pentru a cere guvernului laburist să-şi ţină promisiunea din campanie: aceea de a feri Irlanda de problema avortului. Demonstranţii au venit din toată ţara pentru priveghere şi marş, iar punctul culminant l-a constituit telefonul dat în biroul primului-ministru, atunci când 30.000 de oameni au scandat în cor: „Enda, ţine-ţi promisiunea.”

Eoghan de Faoite, unul dintre organizatorii marşului, a sunat de pe telefonul său mobil în biroul lui Enda Kenny, spunând: „Bună seara, domnule prim-ministru, la telefon este Vigil for Life (Veghea pentru Viaţă). Sunt însoţit de 30.000 de oameni care doresc să vă reamintească de promisiunea pro-viaţă făcută în 2011.”

De Faoite a spus mai târziu: „Privegherea a fost un eveniment istoric cu un impact extraordinar, iar vocea majorităţii a avut un cuvânt de spus în problema protejării mamei şi copilului. ”

Marşul din Piaţa Merrion a fost organizat de cel mai important grup de activişti pentru-viaţă din ţară, Youth Defence, ca protest faţă de decizia guvernului de a introduce o lege care ar putea permite avortul „limitat”.

Primul-ministru Enda Kenny a declarat pentru postul naţional RTE că a fost considerat „mai rău ca Irod”, regele iudeu care a ordonat, de Crăciun, uciderea tuturor pruncilor mai mici de 2 ani pentru a-şi proteja tronul. Însă Kenny nu şi-a cerut scuze, spunând în interviu că este de „datoria” sa să „clarifice” prevederile legii. Kenny a negat din nou că guvernul ar intenţiona să legifereze avortul la cerere, declarând: „Datoria mea ca şef al guvernului este să luăm măsurile legale în problema sinuciderilor, care este o problemă dificil de rezolvat.”

Kenny a adăugat că o întâlnire care a avut loc cu episcopii de la vârf ai Bisericii Catolice în această problemă a fost „foarte constructivă şi realistă”.

Printre vorbitorii participanţi la marş s-a numărat şi Mickey Harte, managerul popularei echipe de fotbal Tyrone, care a declarat mulţimii: „Sunt o persoană obişnuită, cetăţean, soţ şi tată.”

„Lumea mea este lumea sportului, după cum ştiţi, şi sunt mândru de tradiţiile sportive pe care le avem. Dar cea mai frumoasă tradiţie de care sunt mândru este respectul pentru mame şi copiii lor nenăscuţi, respect care s-a manifestat constant în cadrul serviciilor medicale din Irlanda. Irlanda, fără avort, este una dintre cele mai sigure ţări din lume pentru o femeie însărcinată. Ca orice ţară, avem şi noi punctele noastre slabe. Dar când e vorba de viaţa copilului înainte de a se naşte, avem un sistem de valori, un ideal moral pe care îl împărtăşim celorlalţi cu mândrie. Nu ar trebui să renunţăm la el acum sau în viitor.”

Problema avortului a ajuns într-un punct maxim când mass-media a indus o isterie generală legată de moartea unei tinere indience, cetăţean irlandez, care s-ar fi produs din cauza unor complicaţii la naştere. Soţul ei s-a adresat presei susţinând că ea solicitase să facă avort, dar că fusese refuzată, şi că legislaţia pro-viaţă din Irlanda este cea care ar fi ucis-o.

Activiştii pro-avort au profitat de incident pentru a forţa guvernul să dea o lege ca răspuns la decizia din 2010 a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Aceasta este legată de un caz anterior, în care Curtea Supremă de Justiţie a Irlandei a hotărât că o femeie poate face avort în mod legal dacă e în pericol de a se sinucide.

„Am reamintit Guvernului că avortul nu este un tratament pentru sinucidere şi acesta trebuie să ia în considerare dovezile aduse în faţa Parlamentului, care confirmă realitatea, a spus de Faoite, organizatorul privegherii. ”

Niamh Uí Bhriain, de la Life Institute, a spus mulţimii: „Aţi venit aici nu cu miile, ci cu zecile de mii, din toate colţurile Irlandei, pe ploaie, ninsoare sau frig, pentru a spune guvernului că suntem o majoritate pro-viaţă  şi că nu vom accepta avortul, acum sau în viitor, în ţara noastră.”

Pro Life Campaign este cea care a ajutat la organizarea marşului, iar consilierul juridic al acesteia, Caroline Simons, a spus că ideea potrivit căreia femeile trebuie să facă avort pentru a preveni sinuciderea este „demontată complet” de către declaraţiile experţilor de la audierile din Parlament de săptămâna trecută.

Simons a spus mulţimii: „Psihiatrii care au vorbit la audieri au fost unanim de acord că avortul nu reprezintă un tratament pentru sinucidere. Nu există nicio dovadă care să susţină că avortul ar reduce riscurile privind sănătatea mintală determinate de o sarcină nedorită. Dar există dovezi potrivit cărora avortul creşte riscul de probleme de sănătate mintală viitoare în cazul unui număr important de femei. Dacă Guvernul legiferează avortul, această lege nu va vindeca pe nimeni de idei suicidale. În schimb, în cazul multor femei, va pune în primejdie numeroase vieţi.”

Într-o contra-demonstraţie pro-avort, demonstranţii au fost în număr de 200, relatează Poliţia.
 


Traducerea şi adaptarea Simina Bălăşoiu