Tabără de film "A şaptea artă"

sâmbătă, 20 aprilie 2013

| | |



“Omul merge la cinema pentru o experienţă de viaţă. Cinematograful, ca nici o altă artă, lărgeşte şi concentrează experienţa unei persoane şi o face mai lungă. Aceasta este puterea cinematografului autentic. Cultul vedetelor, show-business-ul, divertismentul ieftin nu au nimic de a face cu el.”   
      
                                            Andrei Tarkovski, Sculpting in Time  
                                                                                               
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români şi Liga Studenţilor din Oradea vă invită în Tabăra de film ,,A Şaptea Artă", ce va avea loc în perioada 12-19 mai la Schitul Sf. Ioan Evanghelistul   (metocul mânăstirii Oaşa), judeţul Alba. 

Invitatul special al taberei este criticul de film Elena Dulgheru, doctor în Cinematografie şi Media cu calificativul Magna cum laudae (2008). Autoare a volumelor: "Tarkovski. Filmul ca rugăciune" (Premiul George Littera al Uniunii Cineaştilor), şi ''Scara Raiului în Cinema". A participat la manifestări cultural-ştiinţifice naţionale şi internaţionale. A publicat lucrări de specialitate în volume colective din România, Serbia, Rusia, Georgia, Ucraina, Kazahstan, Marea Britanie. Membră a juriului la Karlovy-Vary, Dakino, Cottbus. A fost distinsă cu Diploma de excelenţă pentru întreaga activitate şi implicarea deosebită în proiectul “Anul Tarkovski”, acordată de Cinemateca  Sărmanul Dionis şi Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara (2006). Membră a Uniunii Cineaştilor din România.

Tabăra îşi propune redescoperirea filmului ca act de cultură, ca operă de artă. Ea urmăreşte  schiţarea unei hărţi a întregii lumi cinematografice, oferirea unui îndreptar cu filme de căpătâi, cu filme cruciale. Această listă nu e rigidă şi nu are pretenţia de a fi integrală , însă este un bun început în cultura cinematografică. Acestea sunt filme-indicator, borne de folosit în această fascinantă călătorie numită Cinema.  

Cinematograful  ca artă rămâne un mod de înţelegere a vieţii, o Cale de a ajunge la ceea ce e profund uman. Această esenţă perpetuă, nemuritoare, se află în centrul atenţiei criticului de film, Elena Dulgheru. iar filmele ce vor rula în cadrul taberei sunt o colecţie de experienţe profunde şi autentice.

,,Sunt filme de autor ce îmbogăţesc omul cu o experienţă de viaţă, lărgindu-i şi concentrându-i experienţa. Sunt filme care au ca numitor comun atât de anevoios definibila noţiune de frumos, care încearcă să facă sufletul omenesc receptiv la bine şi să-l pregătească pentru ,,lucrurile de pe urmă“.  Despre ele au scris pe larg de-a lungul anilor cronicari, teoreticieni, esteticieni, însă rămân mereu un teritoriu de nişă pentru publicul larg" Pseudokinematikos 2, Bucuriile filmului, Marian Sorin Rădulescu

Domeniul cinematografului trebuie înţeles ca fapt de cultură: ,, Dacă omul actual va înţelege cât de sărac este în comparaţie cu strămoşii săi, va fi un câştig enorm pentru el. Trebuie ajutat. Omul tradiţional, în mersul său spre Dumnezeu, avea o cale directă: calea rugăciunii : credea! Noi, care ne-am tot îndoit, care suntem atât de bruiaţi, suntem pe o cale care trebuie ajutată prin cultură. Dar să ne întărim prin cultură, nu să ne zăpăcim prin cultură.”  

Horia Bernea

Programul taberei va cuprinde vizionarea a 1 sau 2 filme/ zi, urmate de comentariul dnei Elena Dulgheru şi apoi discuţii cu tinerii, pe marginea filmelor vizionate. Domnia sa va face referiri la tehnica de construire a filmului, simbolistica şi filozofia prezentă în peliculă. De asemenea, va ţine cursuri şi va dirija colocvii de cultură cinematografică şi mass-media. Vor avea loc şi activităţi în cadrul mănăstirii,  plimbări în împrejurimi, etc.                                           


Tabăra este gratuită (activităţile, cazarea şi masa sunt asigurate de mănăstire), însă participanţii trebuie să îşi plătească singuri  cheltuielile de transport. Data de sosire în tabără este 11 mai, iar locul de întâlnire este oraşul Luduş, în faţa statuii "Lupoaica". De acolo se va pleca cu  microbuzul spre mănăstire. Un alt punct de întâlnire este în Sebeş, pentru cei care ajung mai uşor aici decât în Luduş.

    Înscrieri şi detalii:  Oana Prajea  0744.361.943  ascor_oradea@yahoo.com.