Sondaj: Susţinerea „căsătoriei” homosexuale pierde teren în SUA – americanii preferă libertatea religioasă

miercuri, 22 iulie 2015

| | |

Decizia Curţii Supreme a SUA prin care a fost practic legalizată „căsătoria” între persoane de acelaşi sex pe întreg teritoriul federaţiei americane a lăsat cea mai puternică naţiune din lume profund divizată, un sondaj realizat de compania specializată GfK la comanda agenţiei de ştiri Associated Press relevând o uşoară scădere a procentajului celor care se pronunţă în favoarea uniunilor homosexuale.

Sondajul, realizat între 9 şi 13 iulie 2015, indică şi o divizare în privinţa problemei funcţionarilor de stat care obiectează din punct de vedere religios şi nu vor să semneze certificate de căsătorie pentru cuplurile homosexuale: 49% spun că aceştia nu ar trebui obligaţi să o facă, în timp ce doar 47% cred contrariul.

Per ansamblu, majoritatea celor chestionaţi cred că libertatea religioasă ar trebui să fie mai importantă decât „drepturile” homosexualilor: numai 39% consideră că este mai important ca guvernul să le sprijine, în timp ce majoritatea, 56% din americani cred că apărarea libertăţii religioase ar trebui să se bucure de întâietate.

În ceea ce priveşte „căsătoria” între persoane de acelaşi sex, sondajul arată că 42% din americani o sprijină (în scădere de la 48% în aprilie), iar 40% se pronunţă împotrivă, în timp ce 39% aprobă decizia Curţii Supreme de legalizare a acesteia, iar 41% nu sunt de acord cu respectiva decizie.

Curtea Supremă nu a făcut decât să ne pericliteze libertatea religioasă”, spune Michael Boehm, de 61 de ani, un inginer din zona oraşului Detroit citat de Associated Press. „O să apară un conflict între codul juridic civil şi oamenii care vor să trăiască după credinţa lor”, a mai spus acesta.

Boehm se numără printre cei 59% din respondenţii sondajului care sunt de părere că cei care furnizează servicii conexe ceremoniilor de căsătorie ar trebui să le poată refuza aceste servicii cuplurilor de acelaşi sex, pe motive de libertate religioasă şi de conştiinţă. Acest procent este în creştere de la 52% în aprilie.

Chiar şi unele persoane care se pronunţă în favoarea „căsătoriei” homosexuale sunt de părere că firmele nu ar trebui obligate să furnizeze servicii de nuntă cuplurilor de acelaşi sex împotriva conştiinţei patronilor şi lucrătorilor lor.

Sondajul AP-GfK a fost realizat online pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia SUA format din 1.004 adulţi. Marja de eroare per ansamblu este de 3,4% şi mai mică pentru anumite întrebări.