Dr. Liana Pleș: „Dacă fetele încep a lua contraceptive hormonale orale foarte devreme, aceasta poate duce la oprirea creșterii și chiar la infertilitate”

miercuri, 29 iulie 2015

| | |
foto: Free Digital Photos

Provita Media: Doamna doctor, ce ne puteți spune despre riscurile inceperii unei vieți sexuale devreme? Daca o fata iși incepe viața sexuala la 15 ani, sa spunem, ce riscuri poate avea?

Dr. Liana Pleș: Probabil ca viața sexuala incepea foarte devreme și in trecut, in Evul Mediu, sa spunem, cand, la 16 ani, multe femei erau deja mame. Dar e adevarat ca pe vremea aceea exista mai puțin libertinaj. Acum, debutul vieții sexuale, la o varsta cand fetele nu sunt dezvoltate nici fizic, nici psihic, emoțional, consecințele pot fi multiple. In primul rand, emoțional, le poate afecta un anume comportament sexual, pot aparea tot felul de experiențe traumatizante. Apoi, fetele se pot expune riscurilor imbolnavirii cu boli cu transmitere sexuala sau pot aparea sarcini nedorite. Apar atunci copii pe ii abandoneaza sau fac avorturi. Cam 80% din populația care și-a inceput viața sexuala, in primii doi ani de la debutul vieții sexuale, se infecteaza cu o tulpina de HPV (papilloma virusul uman). De care, in timp, poate scapa. Dar, in contextul in care aceasta infectare se face pe un epiteliu vaginal sau cervical insuficient maturat și care, de cele mai multe ori, nu are mijloace suficiente ca sa se apere, poate sa duca la leziuni, care, mai tarziu, poate sa-i afecteze sanatatea, sa duca inclusiv la cancere. Chlamydia Trachomatis, odata instalata la nivelul colului uterin, migreaza, dupa aceea la nivelul uterului, trompelor, peritoneului si, evident poate provoca diferite boli, printre care infertilitatea. Riscurile sunt multiple, repet, nu numai din punctul de vedere al sarcinilor care pot aparea, dar și din punctul de vedere al bolilor genitale care pot surveni.

Provita Media: - O femeie este mai vulnerabila la bolile cu transmitere sexuala fața de un barbat și de ce?

Dr. Liana Pleș:- Condițiile anatomice fac ca afecțiunile genitale sa fie diagnosticate de cele mai multe ori tardiv, sa se manifeste mai tarziu decat la barbați. Adica organele genitale sunt in contiguitate, barierele sunt destul de reduse și atunci e permisa ascensiunea germenilor in anumite situații și poate fi afectata inclusiv fertilitatea ulterioara. Femeile pot face anexite, boli inflamatorii pelviene, cu consecințe asupra fertilitații. De multe ori, igiena e deficitara. La barbați, daca respecta regulile de igiena și micționeaza dupa un contact sexual, este o modalitate simpla de a indeparta germenii cu care au luat contact, pe cand, la o femeie, aceștia raman inauntru. In plus, exista traumatisme la nivelul mucoasei, care determina un risc de imbolnavire mult mai mare.

Provita Media: Ce pericole implica contracepția hormonala orala, administrata de la o varsta mica? Poate sa duca la cancer de col uterin?

Dr. Liana Pleș: - Contracepția hormonala, la o varsta mica, poate duce la probleme. Legat de cancerul de col uterin, contracepția hormonala poate duce indirect la aceasta boala. Aceasta pentru ca aceste tinere, cand folosesc contraceptive hormonale, nu se mai protejeaza cu prezervativ. In acest caz, in lipsa unei protecții suplimentare, creste riscul de contractare a virusurilor de care vorbeam. Pe de alta parte, contracepția hormonala, cu cat este luata mai devreme, cu atat poate avea consecințe asupra funcționarii normale a organismului unei femei. Aceasta pentru ca ea intervine in coordonarea hormonala dintre hipotalamus, hipofiza și ovare și poate duce la diverse disfuncții de tip hormonal. Daca fetele nu și-au incheiat creșterea și incep a lua contraceptive hormonale orale de foarte devreme, aceasta poate duce chiar la oprirea creșterii și in final, pot duce chiar la infertilitate, din cauza acestor blocaje hormonale pe care le induc. Acestea ar fi consecințele pilulei hormonale orale asupra unei fete care iși incepe viața sexuala foarte devreme.

Provita Media: Avand in vedere tendința tinerilor de astazi de a amana casatoria, oare nu ar fi benefic – pentru fete – sa li se spuna și ca ovulele femeii imbatranesc odata cu ea și ca șansele de a da naștere unui copil scad cu timpul.

Dr. Liana Pleș: Declinul fertilitații unei femei este progresiv, odata cu varsta. Calitatea ovocitelor scade odata cu varsta. Ideal ar fi ca femeile sa aiba copii la o varsta la care ovocitele sunt de o calitate foarte buna, nu? Ideal ar fi la 20-25 pana la 35 de ani. Dupa aceea, calitatea lor este in declin, demonstrat și de riscul mai mare de anomalii cromozomiale. Iar dupa 40 de ani, situația este absolut dezastruoasa cu privire la numarul și calitatea ovocitelor. Concepția ar fi bine sa apara in aceasta perioada, in care organismul femeii este in deplina posibilitate de procreare și cu o calitate buna a ovocitelor. In principiu, intr-adevar, maternitatea nu ar trebui amanata pana la varste indelungate, cand deja calitatea slaba a ovocitelor și posibilitatea mare a afecțiunilor cu transmitere sexuala face concepția aproape imposibila.

Provita Media: Se pare ca societatea e blocata cumva, ca viziune, in secolul al XX-lea, cand a avut loc așa-numita revoluție sexuala. Și acum, ca și atunci se promoveaza, in mass-media, la cinema, in reclame, peste tot, ideea sexualitații deschise, a libertinajului. Dar pe atunci nu se cunoșteau decat doua mari boli cu transmitere sexuala: sifilisul și gonoreea. Astazi sunt de zece ori mai multe. Știința demonstreaza ca libertinajul este complet impotriva sanatații omului.

Dr. Liana Pleș: Nici un virus și nici un germen nu este nou. Toți au existat. Au fost sau nu descoperiți, au fost sau nu fost evidenți, se pare ca avem acum mai multe metode de a le depista. Existau pe atunci doua mari boli cunoscute, dar asta este evoluția științei, a descoperirilor științifice. Probabil ca, peste 20 de ani, se vor descoperi alte boli. Corelația dintre HPV și cancerul cervical este apanajul secolului XXI, din anul 1999-2000, s-a corelat existența cancerului de col uterin cu existența HPV-ului.

Provita Media: – Iata, citim in ziare care se numesc „serioase”, diverse știri sau relatari despre așa-zisele „provocari” sau „beneficii” ale schimbului de parteneri sau ale sexului anal. Din punct de vedere medical, ce puteți spune referitor la astfel de știri? Va intreb pentru ca ele sunt citite și de publicul tanar, care poate nu are toate informațiile la indemana sa-și dea seama de consecințe.

Dr. Liana Pleș: – Din punct de vedere științific, aceste „beneficii” n-au fost niciodata dovedite. Dimpotriva, exista studii care arata ca sexul anal, spre exemplu, este la fel de periculos din punctul de vedere al transmiterii bolilor, ca și sexul vaginal sau oral. Apar diverse forme de cancer anal, din ce in ce mai frecvent, și la femei, și la barbați. Evident, cu cat sunt mai mulți parteneri, cu atat posibilitatea de a te infecta de diverse boli cu transmitere sexuala este mai mare. Din cauza acestor afecțiuni poate aparea infertilitatea. Vorbesc din punct vedere medical și nu ma refer la punctul de vedere moral. Pana la urma, morala ține de educația din familie, de cultura pe care o primești, de afilierea religioasa a fiecarei familii. Din nefericire, educația copiilor se face acum de televizor, mai degraba decat de familie. Nu exista nici un „beneficiu” al acestor practici. Iar ziarele sau mass-media in general, promoveaza aceste lucruri din alte considerente decat cele legate de sanatatea populației. Nu exista asemenea „beneficii”. E adevarat ca felul in care oamenii intra in relații sexuale ii privește personal, dar asta nu inseamna ca trebuie sa promovam un anume tip de comportament sexual.

Provita Media: Se vad consecințele acestor ani de liberalizare sexuala? Ce spun statisticile referitor la bolile cu transmitere sexuala? Avem date statistice referitoare la BTS, in special HPV șiChlamydia Trachomatis? Se știe ca unele tulpini ale HPV pot cauza cancer de col uterin, iarChlamydia poate duce la infertilitate.

D. Liana Pleș: Statisticile, la acest capitol, in Romania, sunt cvasi-inexistente. Nu sunt raportate toate bolile cu transmitere sexuala. Multe sunt diagnosticate in cabinetele particulare și nu sunt raportate. Nu sunt raportate nici infertilitațile ca sa poata fi centralizate. Este foarte greu sa faci o corelație, atunci cand nu ai date suficiente. Cu certitudine insa ne confruntam cu un numar din ce in ce mai mare de purtatoare de HPV, cu un numar din ce in ce mai mare de femei care au de la varste foarte tinere leziuni de col uterin, cu un numar din ce in ce mai mare de paciente cu infertilitate pentru ca au avut boli cu transmitere sexuala. Dar, repet, in Romania anului 2015, nu avem o statistica a bolilor cu transmitere sexuala pe care sa ne putem baza.

Pentru Provita Media, a dialogat Larisa Iftime.