“Este cel mai vesel copil pe care l-ai cunoscut vreodată” De ce este fericit acest băiețel

marți, 7 iulie 2015

| | |


de Richard Paul Evans, richardpaulevans.com

Numele de familie al lui Nathan Glad se potrivește perfect cu personalitatea lui (“glad”- “fericit”n.t.).

Conform spuselor părinților săi, băiatul este tot timpul fericit. Fericit și recunoscător. Însă este și foarte fragil. S-a născut cu osteogeneză imperfectă (boala oaselor de sticlă) ceea ce înseamnă că oasele lui au densitatea asemănătoare cu cea a pastelor nefierte. La naștere nu i s-au dat șanse de supraviețuire și în timp ce mama sa era în travaliu, bunicii se pregăteau de înmormântare. În mod miraculos, Nathan a supraviețuit, chiar dacă s-a născut cu 26 de oase rupte. O minune și mai mare a făcut ca el să ajungă la vârsta de 8 ani.

Dacă sunteți de părere că Nathan are parte de o viață plină de greutăți, aveți dreptate. Deși cântărește mai puțin de 12 kilograme, oasele picioarelor nu îi pot susține greutatea corpului, așa că este tot timpul dependent de scaunul cu rotile. Odată fratele său de doi ani l-a lovit cu ușa și i-a fracturat femurul. Părinții săi estimează că până acum băiatul a suferit aproape două sute de fracturi. (Medicul lor de familie a fost nevoit să elibereze o scrisoare medicală pentru ca părinții lui Nathan să nu mai fie acuzați de maltratare de fiecare dată când îl duc la spital.) La fiecare fractură nouă, Nathan îndură dureri extrem de puternice.

Bineînțeles, trebuie să luăm în calcul și suferința emoțională. De exemplu, atunci când le aude pe fete râzând de el sau când lumea se holbează la el și îl arată cu degetul sau când se simte umilit de faptul că încă are nevoie de ajutor pentru a merge la toaletă.

Cu alte cuvinte, Nathan ar avea toate motivele să se plângă de soartă sa. Și totuși nu o face. De fapt, este destul de recunoscător pentru toate acestea, lucru dovedit de zâmbetul său care rareori îi dispare. Când avea trei ani și jumătate i-a întrebat pe părinți dacă se poate ruga. În mod remarcabil, primul lucru pe care l-a spus a fost: “Doamne, îți mulțumesc pentru corpul meu”. Mai mult decât atât, potrivit mamei sale, Rachel Glad, primul sau cuvânt a fost “mulțumesc”.

Nathan spune în fiecare zi că astăzi este cea mai bună zi din viața lui”, a declarat mama sa. “Este cel mai vesel copil pe care l-ai cunoscut vreodată și, credeți-mă, are mai multe motive să se plângă decât oricine altcineva.”

Nathan este recunoscător”, a adăugat tatăl său, Ryan Glad. “Milioane de oameni sunt nemulțumiți că nu au corpul perfect sau că nu sunt suficient de frumoși, dar Nathan este recunoscător pentru simplul fapt că are un corp. Cred că din acest motiv este atât de fericit.”

Nathan nu își pune problema să vadă jumătatea plină a paharului sau pe cea goală, el pur și simplu se bucură că există un pahar.

Aesop ne învață că recunoștința este o caracteristică a sufletelor nobile – este adevărat. Suflete nobile ca cel al lui Nathan Glad. Nobil și fericit. Uităm adesea că fericirea nu este rezultatul binecuvântărilor de care avem parte, ci este mai degrabă rezultatul conștientizării acestor binecuvântări. Într-adevăr, nu există oameni mai nefericiți decât aceia care nu conștientizează binele din viețile lor.

Recunoștința este o spirală ascendentă rară. Când ești recunoscător pentru ceea ce ai, apar alte lucruri pentru care să fii recunoscător. Studiile au arătat că recunoștința crește nivelul de bunăstare, fericire, energie, sănătate și empatie. Persoanele recunoscătoare dorm mai bine, fac față mai ușor provocărilor, au relații mai bune cu ceilalți, nu suferă de depresie sau stres. S-a dovedit din punct de vedere medical că recunoștința reduce tusea, durerile de cap, de stomac și de gât. Altfel spus, persoanele recunoscătoare duc vieți mai bune decât ceilalți.

Cum facem să devenim mai recunoscători? La fel cum am învăța să cântăm la pian. Cu determinare și exercițiu. Mulți nu își dau seama că recunoștință nu este doar o emoție involuntară, ci o abilitate care poate fi învățată și cultivată în mod deliberat. Așadar, dacă nu sunteți recunoscători, vă privați singuri de beneficiile pe care vi le-ar aduce recunoștința. Dacă alegeți să fiți recunoscători, asemeni lui Nathan, vă veți fi recunoscători pentru alegerea făcută.

Traducere: Daniela Sandu


Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.