Alăptatul poate reduce riscul apariţiei celui mai frecvent diagnosticat tip de cancer la copii – leucemia

vineri, 10 iulie 2015

| | |
foto: freedigitalphotos.net


Un nou studiu evidenţiază faptul că alăptatul natural – efectuat chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp – are capacitatea de a reduce riscul de dezvoltare ulterioară a leucemiei infantile.

Cercetătorii au constatat o reducere cu 19% a riscului de apariţie a leucemiei infantile la copiii alăptaţi natural pe o perioadă de minim 6 luni, faţă de copiii care nu au fost niciodată alăptaţi în mod natural, sau faţă de cei care au fost alăptaţi natural pe o perioadă de timp mai scurtă de 6 luni.

Alăptatul la sân este o măsură preventivă de sănătate publică extrem de accesibilă şi de ieftină. Această măsură a fost, în numeroase alte studii de specialitate, asociată cu un risc scăzut de dezvoltare nu doar a leucemiei infantile, ci şi a Sindromului Morţii Subite Infantile (SMSI). De asemenea, la copiii alăptaţi la sân s-a constatat scăderea frecvenţei de apariţie în timp a infecţiilor gastrointestinale şi auriculare, a diabetului de tip 2 precum şi a obezităţii”, susţine coordonatorul studiului, dr. Efrat Amitay, profesor al Şcolii de Sănătate Publică din cadrul Universităţii din Haifa, Israel.

Aşadar, iată că alăptatul natural oferă un avantaj la nivel general, motiv pentru care această practică ar trebui încurajată şi răspândită la scară largă”, adaugă Amitay.

Deşi s-a demonstrat faptul că alăptatul natural prezintă un număr mare de beneficii atât pentru mamă, cât şi pentru nou-născut, noul studiu a descoperit existenţa unei corelaţii numai între alăptatul natural şi un posibil risc scăzut de dezvoltare a leucemiei infantile. Datorită metodologiei de cercetare aplicată pe parcursul efectuării studiului, nu a putut fi demonstrat faptul că alăptatul natural în sine reprezintă factorul ce conduce la scăderea riscului de apariţie a cancerului.

Conform informaţiilor furnizate de studiul sus-menţionat, publicat în data de 1 iunie 2015 în revista electronică “JAMA Pediatrics”, la nivel global sunt diagnosticate anual aproximativ 175000 de cazuri de cancer infantil. De asemenea, studiul atestă faptul că, dintre toate tipurile de cancer infantil, leucemia, un cancer al celulelor sângelui, este cu 30% mai frecvent diagnosticată, fiind astfel cel mai răspândit tip de cancer infantil.

Pentru a verifica existenţa unei legături între alăptatul natural şi riscul redus de dezvoltare a leucemiei, cercetătorii care au efectuat studiul au luat în considerare un număr de 18 studii efectuate pe grupuri de peste 10000 de copii diagnosticaţi cu leucemie şi peste 17500 de copii sănătoşi.

În cea de-a doua etapă a cercetării, din cele 18 studii menţionate, aceştia au analizat separat un număr de 15 studii pentru a vedea dacă, pentru copiii alăptaţi natural, acest fapt a adus un beneficiu suplimentar comparativ cu cei care nu au fost alăptaţi natural. Motivul excluderii din a doua etapă a cercetării a 3 din cele 18 studii ce au constituit obiectul cercetării în prima etapă, este reprezentat de lipsa de informaţii cu privire copiii care nu au fost niciodată alăptaţi natural.

De asemenea, cercetătorii au constatat că definiţia noţiunii de “a nu fi fost niciodată alăptat natural” era diferită de la un studiu la altul. În unele studii această noţiune echivala cu a nu fi fost niciodată alăptat la sân, în timp ce în alte studii noţiunea era sinonimă cu a fi fost alăptat la sân pe o perioadă de timp mai scurtă de o lună.

Această analiză a scos în evidenţă existenţa unei scăderi cu 11% a riscului de dezvoltare a leucemiei infantile la copiii care au fost alăptaţi la sân.

Autorii cercetării nu au putut explica mecanismul prin care alăptatul la sân protejează copiii de apariţia leucemiei, dar au afirmat că laptele matern ar putea avea o influenţa pozitivă asupra dezvoltării sistemului imunitar al bebeluşului.

Laptele matern este un aliment complet care furnizează în mod natural toate elementele nutritive necesare bebeluşului în primele sale luni de viaţă. Laptele matern este un fluid viu ce conţine anticorpii produşi de mamă, furnizând, în acelaşi timp, şi alte elemente unice care asigură dezvoltarea atât a unei flore bacteriene sănătoase în intestinele nou-născutului, cât şi a sistemului imunitar al copilului”, a afirmat Amitay.

Laptele matern este benefic în mod special datorită faptului că anticorpii produşi de corpul mamei sunt special structuraţi pentru a anihila efectul dăunător al substanţelor la care sunt expuşi atât mama, cât şi bebeluşul,” a adăugat Amitay.

Există multe beneficii ale alăptatului natural,” a afirmat Dr. Jennifer Wu, specialist în obstetrică şi ginecologie la Spitalul Lenox Hill din New York. “Cel mai recent studiu, care a luat în calcul informaţiile furnizate de studiile efectuate anterior, evidenţiază o reducere a frecvenţei apariţiei leucemiei la copiii care au fost alăptaţi la sân minim 6 luni. Ar fi indicat ca medicii să adauge acest amănunt la lista de beneficii ale alăptatului la sân, atunci când le încurajează pe proaspetele mămici să-şi alăpteze natural pruncii.”

Traducere: Diana Orzan

Preluare de pe Știri pentru viață

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.