În
incinta Centrului de Recreere şi Dezvoltare Personală „Conacul
Golescu-Grant”, din Bucureşti, a avut loc astăzi, 7 decembrie
2016, lansarea proiectului Banca Locală de Alimente Sector 6.
Proiectul este realizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială
şi Protecţia Copilului Sector 6 (DAGSP), în parteneriat cu
Asociaţia Diaconia – Sector 6.
La
eveniment au participat: dl Gabriel Mutu, Primarul Sectorului 6, dna
Gabriela Schmutzer, director general al DAGSP Sector 6, şi părintele
Costel Burlacu, Protoiereul Protopopiatului Sector 6.
Banca
Locală de Alimente Sector 6 este prima instituţie de acest gen
înfiinţată de o autoritate locală din România, în conformitate
cu principiile Federaţiei Europene a Băncilor de Alimente – o
platformă a Uniunii Europene ce reuneşte 70 de organizaţii, fiind
centrată pe prevenirea risipei pe lanţul valoric alimentar, pe
cooperarea intersectorială protecţie socială.
Proiectul
beneficiază de un teren generos, pus la dispoziţie de Biserica
Ortodoxă Română.
„Prin
intermediul noului nostru proiect, conceptul <a trăi inteligent>,
vehiculat în ultimul timp, se aplică şi în domeniul consumului de
resurse. Avem deja o serie de actori economici care şi-au anunţat
intenţia de a ne sprijini şi vreau să îi îndemn pe toţi colegii
mei din ţară, de la nivelul autorităţilor locale, să ne urmeze
exemplul şi să apeleze la experienţa noastră în implementarea
acestui tip de program. Este foarte important parteneriatul pe care
Consiliul Local, Primăria Sector 6 prin DAGSP Sector 6 l-a dezvoltat
și l-a promovat cu Asociația Diaconia. Vreau să mulțumesc pe
această cale părintelui Costel Burlacu pentru sprijin. 5000 de mp2
sunt puşi la dispoziţie de Biserica Ortodoxă Română unde, prin
acest parteneriat cu DAGSP, vom avea această bancă de alimente, a
declarat Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.”
Banca
Locală de Alimente Sector 6 vine în întâmpinarea nevoilor de
hrană ale persoanelor defavorizate, fie că e vorba de mame cu
copii, persoane vârstnice, şomeri sau persoane cu handicap.
„Acest
proiect a fost aprobat de Consiliul Local al Sectorului 6 în luna
iunie a anului 2015 primind, în februarie 2016, girul Consiliului
General al Municipiului Bucureşti. Ne bucurăm că promulgarea Legii
privind combaterea risipei alimentare, în noiembrie 2016, ne oferă
cadrul legal necesar pentru implementarea lui. Invităm actorii
economici precum supermarketuri, lanţuri de magazine, restaurante,
firme de catering sau producători agricoli, să ne sprijine în
acest proiect inovator, a declarat Gabriela Schmutzer, director
general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia
Copilului Sector 6.”
La
rândul său, părintele protoiereu Costel Burlacu a amintit
semnificaţia zilei de 7 decembrie, zi în care este sărbătorită
Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeş. Părintele a evidenţiat că
de multe ori această muceniţă, atunci când ducea mâncare tatălui
ei la câmp o parte o dădea unor oameni săraci, şi a subliniat
faptul că Biserica Ortodoxă Română nu este indiferentă la
nevoile oamenilor.
„Biserica
nu rămâne indiferentă faţă de nevoile pe care comunitatea le
are. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat înalta
binecuvântare, sprijină şi este interesat în mod direct ca toate
colaborările pe care noi le avem cu DAGSP Sector 6 să se desfăşoare
în condiţii optime. De aceea, Biserica, prin Arhiepiscopia
Bucureştilor şi Asociaţia Diaconia Sector 6, pune la dispoziţie
terenul pentru construirea acestui proiect în folosul comunităţii.
Nădăjduim că acest proiect va aduce multă bucurie, linişte şi
speranţă pentru toţi cei care se află în nevoi. Arhiepiscopia
Bucureştilor se implică direct pentru desfăşurarea acestui
proiect în condiţii cât mai bune. Mulţumim Primăriei Sector 6,
Consiliului local şi, în special, DAGSP Sector 6, pentru toate
proiecte pe care Biserica le are cu aceste instituţii, proiecte care
au adus multă bucurie şi linişte pentru cei care beneficiază de
ele, a spus părintele Costel Burlacu.”
Se
estimează că, prin intermediul Băncii Locale de Alimente Sector 6,
peste 35.000 de persoane vulnerabile din comunitate vor beneficia,
pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, de alimentele necesare
traiului de zi cu zi.
Sursa:
Basilica
0 comments:
Trimiteți un comentariu