Cuvinte către tineri (XXXIII) - Nimeni nu are voie să aibă o prietenie de dragul de a se simţi bine

luni, 18 februarie 2013

| | |


Pr. Nicolae Tănase
Ce ne puteţi spune despre prietenia dintre un băiat şi o fată înainte de căsătorie?

Este bine că există!

Ce fel de relaţie trebuie să aibă? Cum să privească ei relaţia dintre ei, având în vedere că este un obiectiv foarte îndepărtat, fiind încă studenţi?

Nimeni nu are voie să aibă o prietenie de dragul de a se simţi bine. Mergem la cofetărie, în parc şi alte câteva aspecte şi gata. Toţi cei care vor să fie prieteni trebuie să fie în perspectiva căsătoriei. Deci, nu zici: sunt prieten cu tine, poate mă voi căsători cu tine, dar să fim prieteni vreo 2-3 ani ca să ne cunoaştem cât de cât bine. Nu-ţi va rămâne timp de studiu dacă acum pierzi vremea. Deci, relaţia trebuie să fie într-o perspectivă. Sigur că dacă după 2 ani o să constaţi că nu se poate, îi zici „la revedere”.

Se poate întemeia o familie doar pe faptul că cei doi sunt credincioşi, fără să fie unul din ei îndrăgostit de celălalt?

Adică, fără să fie îndrăgostiţi unul de celălalt. Dacă este numai unul îndrăgostit este mai complicat. Este multă teorie de făcut aici, dacă vreţi teorie. Starea de îndrăgostit vine după iubire, deci atenţie, căci ea nu precede iubirea! Numai noi ne înşelăm. Dacă vreţi să punem ceva înainte de a apărea iubirea, este a se plăcea unul pe celălalt. Iar a fi îndrăgostit unul de altul nu este ceea ce vedem pe stradă, ca intimităţi arătate în public; aceea nu este stare de îndrăgostit, este prosteală. Îndrăgostirea este practicarea iubirii. Îndrăgostirea poate să revină, să se repete sau poate să ajungă până pe la 89 de ani. Dacă aţi văzut în parc bătrânei, soţ-soţie, ţinându-se de mână, să ştiţi că ei sunt îndrăgostiţi; au reuşit să se iubească o viaţă şi acum sunt îndrăgostiţi.

Dacă poţi să te îndrăgosteşti şi la 19 ani şi la 89 de ani atunci este foarte bine, înseamnă că ai o putere deosebită. Iubirea vine şi din sinceritate, nu vine numai din sentiment. Este bine să fie cei doi credincioşi, dar dacă nu se plac de la început şi dacă nu se iubesc apoi, dacă în final nu se îndrăgostesc, nu  este bine, nu ţine. Dumnezeu a zis aşa!

fragment din cartea Soţul ideal, soţia ideală