P.S. Loghin: Copiii, calea spre Hristos / conferință, 10 februarie, Constanța

vineri, 8 februarie 2013

| | |

Preotul Mihail Jar, devenit episcopul Longhin de Bănceni 
FOTO Captură Realitatea TV

Episcopul Longhin a devenit un model de viaţă pentru iniţiativa de a întemeia pe lângă mănăstirea din Bănceni, un aşezământ unde are grijă de 400 copii. Mai multe de jumătate dintre aceştia sunt copii cu grave dizabilităţi sau SIDA.

Prelatul bucovinean, declarat erou al Ucrainei, vine în vizită la Constanţa, unde va susţine o conferinţă publică pe tema „Copiii, calea spre Hristos“.

Vizita la Constanţa

Episcopul Loghin de Bănceni este oaspetele Arhiepiscopiei Tomisului. El a fost invitat să slujească Sfânta Liturghie în ziua de duminică, 10 februarie, la biserica Sf. Haralambie de pe Bulevardul Tomis nr. 301.

Aici vor fi aduse spre închinare moaştele Sfântului Serafim de Sarov, ale Sf. Longhin şi ale Sf. Haralambie.

În aceeaşi zi, de la ora 17.00, episcopul Longhin va susţine conferinţa „Copiii, calea spre Hristos“,  la Casa de Cultură din Constanţa. Intrarea este liberă.

Povestea impresionantă a părintelui Mihail Jar, devenit episcopul Longhin de Bănceni

Longhin este numele de episcop al părintelui Mihail Jar, preot ortodox român din Ucraina. El a întemeiat o mănăstire la Bănceni, un sat românesc cu 900 suflete, aflat la 7 kilometri de graniţă cu România şi la 20 de kilometri de Cernăuţi.

Site-ul crestinortodox.ro are detalii despre sufletul comunităţii de români din Bănceni. În 1994, pe când slujea ca preot de mir, părintele Jar a început zidirea mănăstirii ajutat numai de români de ambele părţi ale graniţei. În acelaşi timp, soţia sa a început ridicarea unei mănăstiri de maici, la Boian.

În anul 2002, părintele Jar - care a fost la rândul lui copil orfan - a început a zidi şi case pentru copiii abandonaţi, precum şi pentru cei bolnavi. Ei trăiesc în casele mănăstirii în satul Molniţa, foarte aproape de Mănăstirea Bănceni (circa doi kilometri). Locaşul de cult întreţine astfel un adevărat „sat al copiilor“, fiind „o mănăstire a copiilor“. Minunea de la Bănceni a fost relatată şi de Realitatea TV.

Călugării de la Bănceni se declară români şi vorbesc numai româneşte, limbă în care săvârşesc şi Sfânta Liturghie. Într-un mic paraclis din incinta mănăstirii, Psaltirea se citeşte neîncetat.

„Aici nu era nimic. Acum există toate lucrurile acestea minunate pe care Dumnezeu Însuşi le-a făcut. S-a început cu câţiva fraţi în mânăstire. Credincioşii noştri, de-aici, din Bucovina, românii noştri cu inimă mare, au avut toată dragostea să se facă acest lucru minunat, această mânăstire, pentru românii de-aici şi pentru toată lumea care vine. Şi aşa, repede, s-au făcut toate, că prin minune. Când nu avem, Dumnezeu ne trimite“, a declarat prelatul site-ului crestinortodox.ro.