O nouă mănăstire românească în Spania

sâmbătă, 5 octombrie 2013

| | |



La sfârşitul lunii iulie 2013 a fost înfiinţată o nouă mănăstire ortodoxă românească în Spania, pusă sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Aşezământul monahal românesc înfiinţat în cadrul fostului seminar catolic din localitatea Vilaller din Munţii Pirinei va deveni un important reper duhovnicesc pentru românii din întreaga Spanie care caută reculegerea şi rugăciunea specifice unui spaţiu monahal ortodox, informează Ziarul Lumina.

Căutările pentru un spaţiu potrivit unei mănăstiri ortodoxe româneşti au început încă din anul 2007. După multe cercetări şi încercări, Dumnezeu a rânduit ca acest aşezământ monahal dorit de românii din Spania să fie înfiinţat în localitatea Vilaller din Munţii Pirinei. Aici a funcţionat până în urmă cu şase ani un seminar de vară al Episcopiei Catolice de Lleida. Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei a primit seminarul cu drept de folosinţă pe o durată de 25 de ani, cu posibilitatea prelungirii, iar actul de concesiune a fost semnat pe 23 martie 2013 între Monseniorul Joan Piris Frigola, Episcopul catolic de Lleida, şi Preasfinţitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, a precizat părintele Daniel Şimon, potrivit episcopiaspanieiportugaliei.es. Din acest moment au început lucrările pentru restaurarea seminarului. S-au pregătit apartamente pentru maicile şi părintele duhovnic, care vor forma noua obşte a mănăstirii, s-au înlocuit geamurile, a fost refăcută şi reutilată o bucătărie cu instalaţii moderne, s-au cumpărat şi montat două pompe de apă şi s-au refăcut instalaţiile de apă şi cea electrică. Lucrările de restaurare şi construcţie nu s-au terminat, ci ele continuă, dar datorită efortului credincioşilor români şi unor binefăcători a fost posibil ca, la 4 luni de la preluarea seminarului catolic, mănăstirea ortodoxă românească din Vilaller să fie inaugurată. 

Duminică, 28 iulie, curtea fostului seminar a fost plină de credincioşi români din mai multe localităţi din Spania şi Portugalia, care au venit la deschiderea noului aşezământ monahal. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în capela fostului seminar catolic de Preasfinţitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, înconjurat de un sobor de slujitori, preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Timotei a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Daniel, care a devenit şi duhovnic al mănăstirii. Părintele Daniel a venit în Spania de la Mănăstirea Turnu, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Timotei a arătat importanţa întemeierii mănăstirii ortodoxe de la Vilaller, care va deveni un loc de pelerinaj, rugăciune şi reculegere pentru românii din Spania şi Portugalia. „Ne dorim ca mănăstirea de la Vilaller să devină loc de pelerinaj pentru cei mai mulţi credincioşi, o oază de linişte şi pace pentru toţi ce-i care-L caută pe Dumnezeu“, a spus Preasfinţitul Timotei. „Preasfinţia Sa a motivat alegerea hramului mănăstirii, «Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva», 14 octombrie, zi de mare cinstire şi pelerinaj pentru credincioşii din ţară şi nu numai. Cu acest prilej a dăruit maicii Ecaterina, stareţa mănăstirii de la Vilaller, perna pe care s-a odihnit capul Sfintei Cuvioase Parascheva, adăpostită în racla din Catedrala mitropolitană din Iaşi, spre închinare şi cinstire, iar părintelui Daniel, duhovnicul mănăstirii, i-a dăruit o icoană cu chipul Sfintei Cuvioase“, a mai arătat părintele Daniel Şimon. Mănăstirea ortodoxă românească de la Vilaller va deveni un important centru ortodox din Spania care va dinamiza activitatea pastorală a eparhiei. Mănăstirea va găzdui întâlniri cu familiile, conferinţe, simpozioane, adunări preoţeşti, întruniri ale tinerilor ortodocşi, întâlniri ale credincioşilor din diferite parohii. Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ de la Vilaller este a doua mănăstire ortodoxă din Spania, după aşezământul monahal care funcţionează la Reşedinţa episcopală a Episcopiei Spaniei şi Portugaliei din Villalbilla, Madrid.

Sursă: basilica.ro