Marșul pentru Viață 2016 – „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie” la București

luni, 28 martie 2016

| | |
Foto: Dinu Savopol Photography

Sâmbătă, 26 martie 2016, la București, aproximativ 2.700 de persoane au participat la Marșul pentru viață 2016 – „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”, care s-a desfășurat simultan în 130 de localități din România și Republica Moldova. La București, evenimentul s-a încheiat cu concertul Live for Life, susținut de Paula Seling și Vlad Miriță.

Organizatorii, Asociația Studenți pentru viață, care consiliază tinerii pentru viața de familie și ajută mamele în criză de sarcină și familiile numeroase, doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că femeile care doresc să păstreze sarcina sunt lipsite de sprijinul comunității și societății în cel mai vulnerabil moment al vieții lor, iar aceasta poate duce la pierderea vieții copilului nenăscut prin avort și la traume pe termen lung pentru femeie.

Participanții au purtat pancarte care anunțau că 80% dintre avorturi au loc la presiunea bărbatului și că 80% din cuplurile care au trecut printr-un avort se despart.

Această lipsă de asumare din partea bărbaților și lipsa de sprijin din partea celor din jur, precum și lipsa unor cabinete de consiliere înainte de avort, care să le explice femeilor opțiunile pe care le au și efectele procedurii au condus la pierderea de multe vieți de copii nenăscuți.

Statisticile compilate de Studenți pentru viață din diverse surse, naționale și internaționale arată că, din 1958 (când avortul a fost pentru prima oară liberalizat în România), și până în 2014 (ultimul an pentru care există date), numai în clinicile de stat din România s-au efectuat peste 22 de milioane de avorturi. De asemenea, studenții au mai făcut publice estimări conform cărora numărul de avorturi din clinicile private ar putea crește cu aproape o treime cifrele aferente anilor de după 1990.

Statistici pentru România, Republica Moldova și lume






Mesajul a fost, și la București, ca și în toată țara, unul pozitiv, de celebrare a vieții și conștientizare a publicului de ase implica mai mult în problemele femeilor din apropierea fiecăruia.

Principalele prevederi legale privitoare la avort în România
  • 1936: în Codul penal avortul la cerere este interzis, cu excepția cazurilor în care există indicații medicale autorizate de medici și de Parchet;
  • 1957: este adoptat Decretul nr. 463/1957 prin care statul român a permis pentru prima dată avortul la cerere;
  • 1966: este adoptat Decretul 770/01.10.1966, prin care se restrânge avortul. Avortul este permis cu autorizație de la o comisie medicală special constituită prin decizia Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional dacă:
    • sarcina pune viața femeii în pericol;
    • unul dintre părinți suferă de o boală gravă, care se transmite ereditar, sau care determină malformații congenitale grave;
    • femeia prezintă invalidități grave fizice, psihice sau senzoriale;
    • femeia are peste 45 de ani;
    • femeia a născut patru copii și îi are în îngrijire;
    • sarcina este urmarea unui viol sau a unui incest.
  • 1989: prin Decretul 1/26.12.1989 este abrogat Decretul 770/1966;

Scurtă istorie a Marșului pentru viață

Marșul pentru viață este o manifestare civică de sprijinire a vieții copiilor nenăscuți și a femeilor aflate în criză de sarcină. Pentru prima oară a fost organizat în Statele Unite ale Americii în 1974.

În 2008, la Timișoara a avut loc primul Marș pentru viață în România.

În 2011 a avut loc prima ediție națională, cu tema „Spune DA vieții”, cu 4 orașe organizatoare, în 26 martie.

În 2012, Marșul a avut tema „Fiecare copil are dreptul la viață” și s-a desfășurat în 21 de orașe, pe 24 martie.

În 2013, Marșul a avut tema „Iubește-i pe amândoi” și s-a desfășurat în 23 de orașe, pe 23 martie.

În 2014, Marșul a avut tema „Adopția – o alegere nobilă” și s-a desfășurat în 40 de orașe din România, pe 23 martie 2014.

În 2015, Marșul pentru viață a avut tema „Fiecare viață este un dar” și s-a desfășurat pe 21 martie în 77 de orașe din România și 2 orașe din Republica Moldova.

În 2016, Marșul pentru viață 2016 a avut tema „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”, inspirată din tema Marșului pentru viață de la Washington de la începutul acestui an. Evenimentul s-a organizat în 130 de localități din România și Republica Moldova.