Pomenirea acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta

miercuri, 9 mai 2012

| | |

Mănăstirea Putna, sâmbătă, 5 mai 2012

   Sâmbătă, la Mănăstirea Putna a avut loc parastasul acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga – Maica Benedicta, la 6 ani de la trecerea sa la cele veşnice. Marea profesoară universitară, model ştiinţific şi moral pentru numeroase generaţii de profesori de limba şi literatura română, a ales să fie înmormântată la Mănăstirea Putna, un loc de care au legat-o dragostea pentru istoria acestui sfânt locaş, legătura lui Mihai Eminescu cu necropola Sfântului Ştefan cel Mare şi faptul că a avut ca părinte duhovnicesc, pentru o vreme, pe Arhimandritul Iachint Unciuleac, stareţ al mănăstirii în perioada 1977-1992. 

   La ora 10, IPS Arhiepiscop Pimen, înconjurat de un sobor de preoţi din mănăstire şi satele învecinate, a slujit parastasul, în care, alături de obişnuitele cântări, a răsunat şi „Hristos a înviat”, aşa cum este rânduiala liturgică în perioada pascală. Alături de preoţi s-au rugat monahi şi monahii, oficialităţi locale, profesori de limba română, rude şi ucenici apropiaţi, între care o parte din membrii fundaţiei „Credinţă şi Creaţie. Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga – Maica Benedicta”: acad. Dan Hăulică, acad. Alexandrina Cernov, Grigore Ilisei, Teodora Stanciu, Rodica Marinescu. După slujba din biserică, s-a mers în cimitirul mănăstirii, unde odihneşte şi IPS Victorin Ursache, Arhiepiscop al românilor din Statele Unite în perioada 1966-2001. 

„Nu avem altă armă, alt ajutor decât rugăciunea”


   Înaltpreasfinţitul Pimen, căruia maica Benedicta i-a încredinţat, testamentar, săvârşirea slujbei de înmormântare, a rostit câteva cuvinte despre vieţuirea creştină în vremuri dificile credinţei. „Ne rugăm pentru înaintaşii noştri, căci şi ei au fost rugători pentru alţii şi acum sunt rugători pentru noi, acolo unde se află în locaşurile de veci. Majoritatea dintre noi ştim cum, în vremurile regimului comunist ateu, Maica Benedicta, profesor academician, a găsit mijloace ca să împărtăşească studenţilor cunoştinţe despre religie şi convingeri religioase, convingeri şi încredere în valorile culturii, ale culturii naţionale şi universale. 

  Mi-a mărturisit un preot care predă religia că, după vacanţa de Paşti, intrând într-o sală de clasă, i-a salutat pe copii ,,Hristos a înviat!”, iar aceştia au râs, s-au uitat unii la alţii şi atâta tot. Desigur, nu toţi elevii sunt aşa, dar sunt foarte mulţi şi vor urma şi alţii. Şi aceasta nu pentru că nu au dascăli, ci e vorba de atmosfera vieţii noastre în cadrul Uniunii Europene, de felul în care se gândeşte politica economică a lumii europene şi mai puţin, aproape deloc, politica culturii, iar a religiei nici atât. Nu trebuie să fim taxaţi ca extremişti când spunem că materialismul dialectic a fost un mare pericol pentru credincioşii creştini, dar mai mare pericol este politica globalizării. 

  Un teolog, Paul Evdokimov, a spus că, în perioada regimurilor comuniste, Biserica a dobândit mulţi martiri. Însă în această perioadă a globalizării, Biserica pierde mulţi creştini, care cu greu se vor întoarce, dar se vor întoarce, la valori, la valorile culturale, la valorile credinţei, la credinţă. Este necesar să împărtăşim tinerilor haina culturii, în ţesătura căreia se află ca element principal cele care aparţin religiei. 

  Am venit aici să o cinstim, să ne rugăm pentru acest om de cultură şi de trăire creştină. Rugăciunea ne va ajuta foarte mult. Nu avem altă armă, alt ajutor decât rugăciunea ca Dumnezeu să se milostivească. Cât de frumos a fost gândul adormitei întru Domnul ca să fie îngropată la Putna! Sfătuindu-ne, am ales locul mormântului: la picioarele duhovnicului ei pentru un timp, părintele Iachint, care a fost un om al rugăciunii, al răbdării, al înţelepciunii omului curat cu inima.
Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca pe adormita în Domnul monahia Benedicta, profesor academician, să o aşeze în ceata drepţilor. Hristos a înviat!”

   După aceste calde cuvinte a urmat masa de pomenire. În a doua parte a zilei s-a desfăşurat o şedinţă a comitetului director al Fundaţiei „Credinţă şi Creaţie”. S-a discutat despre organizarea simpozionului anual pe teme umaniste, programat în perioada 22-25 august a.c., finalizarea ediţiei studiilor eminesciene ale acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga şi alte proiecte editoriale ale fundaţiei. 

  A doua zi, după Sfânta Liturghie, oaspeţii veniţi din alte locuri au plecat ducând cu ei, aşa cum au mărturisit, încă o lumină în suflet, aceea a îndemnului Maicii Benedicta „Să nu pierdem Verticala!”, atât de prezent în mănăstirile şi oamenii din Bucovina.

Întreg articolul, precum şi alte fotografii, sunt disponibile pe site-ul Mănăstirii Putna .