19 mai - Noaptea Muzeelor

miercuri, 16 mai 2012

| | |


  Noaptea Muzeelor, evenimentul aflat la cea de-a opta ediţie, este sărbătorită în weekend. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 din România, vor organiza expoziţii, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale interactive. Intrarea este gratuită. 

  Pentru a-și stabili mai ușor propriul traseu, vizitatorii sunt invitați să folosească harta cu programul Nopții Muzeelor în București, tipărită de Rețeaua Națională a Muzeelor din România cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. 



  Vizitatorii pot alege să-și petreacă noaptea de 19 spre 20 mai 2012 parcurgând atât muzee care și-au facut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee sau organizații culturale care s-au alăturat în 2011 sau chiar în acest an.

  În Capitală se pot vizita următoarele instituţii: 

Arhivele Nationale ale Romaniei

Centrul Cultural ArtSociety

Muzeul National al Aviatiei Romane
Biblioteca Centrala Universitara "Carol I"
Muzeul National Cotroceni, dar si Fundatia Lowendal
Muzeul Național al Țăranului Român
Muzeul de Artă Veche Apuseană Dumitru Furnică-Minovici
Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”
Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor și colecționar
Muzeul Național de Artă al României
Universitatea Spiru Haret
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Muzeul Bellu
Muzeul Naţional „George Enescu” (București, Sinaia)

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional al Literaturii Române
Muzeul Municipiului Bucureşti
Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”
Palatul Voievodal Curtea Veche
Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Biblioteca Naţională a României: World Press Photo România (Fundaţia Culturală EIDOS)

Școala Centrală

Muzeul Național al Pompierilor



  În noaptea de sâmbătă spre duminică, muzeele din Cluj îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii diversificate, proiecţii de filme şi alte evenimente speciale. 

Astfel, clujenii pot vizita gratuit: 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca)

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca)

Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai (Cluj-Napoca)

Centrul Cultural Petre Ţuţea (Cluj-Napoca)

Virtus Antiqua (Cluj-Napoca) 

Muzeul de Istorie Turda, Muzeul “Octavian Goga” Ciucea

Muzeul Municipal Dej şi Galeria Frezia Dej. 


  Un număr mare de muzee din toată ţara sărbătoresc în anul 2012 Noaptea Muzeelor, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale. VEZI AICI PROGRAMUL!

  Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, aflat deja la a opta ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).


  Printre piesele care așteaptă să fie descoperite cu ocazia Nopții Muzeelor se numără obiecte foarte diverse, uneori importante pentru valoarea lor, alteori cu o istorie ieșită din comun, interesante, cu o tradiție în spate sau chiar cu detalii amuzante.

• La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia se află, de exemplu, aparatul cu care s-au realizat cele 5 fotografii ale Unirii din 1918;

• În 1895 Primăria Capitalei a achiziţionat un camion cu abur marca „Gardner Serpolet” pentru tractarea căruţelor cu gunoaie de la rampele din oraş la gropile de gunoi de la marginea oraşului. Maşina, însă, făcea un zgomot infernal când trecea pe străzile Bucureştiului speriind copiii, animalele şi gâştele care îi ieşeau în cale. Revoltaţi, oamenii au depus sute de plângeri la administraţie, pentru a se renunţa la acest vehicol. În cele din urmă primăria l-a scos din uz. În prezent acest automobil se află expus la Muzeului Naţional Tehnic – secţia Auto-moto-velo.




• Tractorul FORDSON cu seria F-1485-C înscrisă pe şasiu este un produs al uzinelor Ford Motor Company, Detroit, Michigan, U.S.A şi provine din localitatea Veştem, jud. Sibiu, din gospodăria lui Milea Gheorghe. Bunicul proprietarului, Barbu Marius, profesor în localitatea Deta, jud. Arad, a achiziţionat acest tractor în jurul anului 1932 şi l-a folosit intens la lucrările de transport şi arat. În anul 1956 tractorul a fost echipat cu roţi cu pneuri. În perioada colectivizării a fost bine ascuns, păstrându-se într-o stare bună de conservare. Milea Gheorghe l-a achiziţionat de la proprietar în anul 1989, deplasându-l pe roţi, în stare de funcţionare, de la gara Sibiu până în localitatea Veştem. De atunci a fost bine păstrat, la data cumpărării de către Muzeul Național al Agriculturii (2001) remarcându-se tot printr-o stare bună de conservare.



Sursa: RTV Net.