Cuvinte despre bărbăția duhovnicească (1)

miercuri, 9 mai 2012

| | |



   O altă serie de articole, care va apărea în paralel pe acest blog, va avea ca temă bărbăția duhovnicească și va conține exemple sau cuvinte de folos menite să ne încurajeze sufletește.


Părintele Paisie Aghioritul despre bărbatul căsătorit care a văzut lumina necreată 

   Stareţul mi-a povestit următoarea întâmplare: Odată venise aici un medic grec-american. Era orto­dox, dar nu avea prea multe legături cu credinţa, nici postul de vineri nu-l ţinea şi nici nu mergea prea des la biserică. A trăit o experienţă şi voia să discute despre ea. Într-o seară, în timp ce se ruga în apartamentul lui, «s-a deschis cerul». O lumină l-a învăluit, iar tavanul şi cele patruzeci de etaje de deasupra lui au dispărut. S-a aflat învăluit în lumină mai mult timp, dar nu şi-a putut da seama cât. 

  M-am minunat, pentru că am simţit şi am înţeles că a fost de la Dumnezeu. Era adevărată. Văzuse lumina necreată[1]. Ce făcuse în viața lui? Cum trăia de s-a învrednicit de astfel de lucruri dumnezeieşti? 

  Era căsătorit, avea femeie şi copii. La un moment dat femeia lui îi spuse: «M-am săturat să mă mai ocup de casă, vreau să merg şi eu într-o plimbare». Deja nu mai lucra, începuse să se plimbe în fiecare seară cu prietenele ei şi să-l ia şi pe el împreună cu ele. După puţin timp, îi spuse: «Vreau să ies singură cu prietenele mele». A primit şi aceasta, de dragul copiilor lui. Apoi: «Vreau să merg singură în concediu». Ce să facă? I-a dat şi bani şi maşina. 

  Apoi i-a cerut să-i închirieze un apartament pentru a trăi singură, unde şi-a adus şi pe prietenii ei. îi vor­bea, o sfătuia: "Ce vor face copiii noştri?". Dar ea, nimic. În cele din urmă i-a dat mulţi bani şi ea a ple­cat. Iar el se necăjea mult pentru aceasta. 

  Apoi, după câţiva ani a aflat că devenise desfrânată în Pireu! 

  Se mâhnea mult, plângea. Se gândea să meargă să o găsească. însă ce să-i spună? 

  A îngenunchiat să se roage: "Dumnezeul meu, luminează-mă, ce să spun... Ce să fac pentru a se mân­tui acest suflet?". Vezi, îl durea pentru ea. Voia "să se mântuiască acest suflet". Nici egoism bărbătesc, nici pomenire de rău, nici dispreţ; îl durea pentru starea ei. Dorea mântuirea ei. Atunci Dumnezeu a deschis cerul şi l-a învăluit în lumina sa. 

  Vezi? Vezi? Acesta care era în America... în ce mediu trăia? în timp ce mulţi dintre noi care trăim în Sfântul Munte, în mijlocul sfinţilor, în harul Maicii Dom­nului... 

______________________________________________

[1] Se numeşte necreată, fără început, adică energie dumnezeiască. 


Text din cartea "Parintele Paisie mi-a spus" - Atanasie Rakovalis, editura Evanghelismos.

Cartea se poate cumpăra online: