Aproape 20.000 de oameni au participat la Marșul pentru viată în Canada

luni, 14 mai 2012

| | |

Marching through the streets of Ottawa
Steve Jalsevac/LifeSitNews.com


De Steven Ertelt

  Aproape 20000 de militanţi pro-vita au venit în capitala Canadei pentru a lua parte la Marşul Pro-Vita din 2012 şi a-şi demonstra opoziţia faţă de avorturile fără limită şi finanţarea avorturilor din banii contribuabililor.

  Sponsorizaţi de coaliţia pentru campania pro-vita, Campaign Life Coalition, mii de oameni s-au adunat în Ottawa, pe Dealul Parlamentului, la cel de-al cincisprezecelea Marş Naţional al Vieţii, pentru a cere protejarea prin lege a tuturor fiinţelor umane, din momentul concepţiei lor şi până la moartea naturală. Evenimentul marchează votarea scandaloasă a legii Omnibus, iniţiată de Pierre Trudeau, în 1969, care a abrogat legislaţia referitoare la avort şi i-a lipsit de protecţie pe copiii încă nenăscuţi ai Canadei.

  „În ultimii patruzeci de ani, 4 milioane de copii nenăscuţi au fost omorâţi prin avort, iar recent, studiile arată că acestea cuprind şi avorturi efectuate în funcţie de sexul copilului”, spune Jim Hughes, preşedintele de la nivel naţional al coaliţiei Campaign Life. „Spre diferenţă de mişcarea pro-avort, care se mândreşte cu faptul că sprijină drepturile femeilor, dar ignoră suferinţa fetiţelor nenăscute, participanţii la marş vor apăra dreptul la viaţă al tuturor fiinţelor umane”.

  Hughes spune că mulţi membri ai Parlamentului canadian li s-au alăturat mulţimii de militanţi pro-viaţă şi unor lideri pro-vita binecunoscuţi, printre care şi Arhiepiscopul oraşului Ottawa, Terrence Prendergast şi Arhiepiscopul Gérald Cyprien Lacroix, Primatul Canadei.
Steven Mosher, preşedintele institutului canadian pentru studii demografice şi specialist în domeniul politicii Chinei axate pe naşterea unui singur copil, a fost purtătorul de cuvânt al acestui eveniment.

  Marşul a început pe Dealul Parlamentului, la prânz, iar la orele 13:30, puteau fi văzuţi mii de demonstranţi pe străzile din centrul oraşului Ottawa. Aproape o mie de tineri din toată provincia s-au înscris ca participanţi la o conferinţă dedicată lor, vineri, pentru a afla mai multe despre modalităţile de a promova ideile pro-vita în Canada.

  „Acest marş a crescut cu miile de la un an la altul; în 2011, la el au participat peste 15 000 de persoane. Sperăm să atragem şi mai mulţi oameni joia aceasta”, a spus Mary Ellen Douglas, organizator naţional al CLC. „Subiectul avorturilor din Canada nu va fi lăsat niciodată în pace până când copilul nenăscut nu va fi recunoscut ca fiinţă umană din momentul concepţiei şi protejat prin legea statului canadian”.

  Înainte de marş, primarul oraşului Ottawa, Jim Watson a fost implicat într-o discuţie aprinsă despre avort după ce a declarat ziua de joi o zi a respectului pentru viaţă, în Ottawa, aşa cum a făcut şi anul trecut.
Proclamaţia i-a înfuriat pe apărătorii pro-alegere, însă primarul s-a apărat, spunând că personal, este şi el pro-alegere, însă că proclamaţia nu încalcă nici o politică a oraşului.

  O femeie a publicat pe Twitter argumentul că proclamaţia are motivaţii religioase. Politica oraşului referitoare la proclamaţii afirmă că acestea nu trebuie să aibă o motivaţie religioasă sau politică.

  Pentru a clarifica această politică, Watson a explicat pe larg pe pagina sa Facebook:
„«Motivată politic sau religios» înseamnă să ai o afiliere pentru sau împotriva unui partid politic, a unui candidat sau a unei religii anume”, a spus primarul. 

  „Simplul fapt că un partid politic, un candidat sau o religie adoptă o anumită optică referitoare la un subiect public nu discalifică acel subiect de la includerea într-o proclamaţie, dacă nu încalcă legislaţia sau politicile oraşului în altă manieră”.

  Tot înaintea marşului, principalul grup pro-vita din Canada i-a transmis primului-ministru canadian, Stephen Harper, un mesaj: vrem o dezbatere pe tema avortului.

  După cum afirmă coaliţia Campaign Life Coalition, dacă cetăţenii canadieni sunt obligaţi să plătească pentru avorturi prin contribuţiile lor sociale, statul canadian ar trebui să nu mai aibă o atitudine atât de îngustă când este vorba de discutarea limitelor de bun-simţ ale avortului.

  „Că vă place sau nu, dezbaterea despre avort a început. Problema a fost ridicată în Parlament printr-o moţiune a unui membru privat; a fost ridicată prin studii recente, care scot la lumină practica avortului pe baza sexului copilului, în Canada; este un subiect care este discutat permanent de mass-media”, a spus ieri, înainte de marşul pro-vita, Alissa Golob, purtătoarea de cuvânt a coaliţiei Campaign Life Coalition.

  „Nu e dictatură. Părerea lui Harper nu este singura părere şi avem membri aleşi în Parlament, pe care îi votăm în funcţie de aceste aspecte esenţiale. Avortul este cel mai mare holocaust al timpurilor noastre”, a spus Golob. „Primul-ministru e speriat. Atitudinea lui de a nu redeschide dezbaterea pe tema avortului, este una foarte laşă”.

  Mulţi dintre participanţii la marşul pentru viaţă au pus accent pe noua moţiune depusă de Stephen Woodworth, un membru conservator al Parlamentului canadian, care solicită formarea unei comisii care să examineze aspectele legate de momentul în care începe viaţa umană; moţiunea este aşteptată a fi dezbătută în Parlament, în iunie. Ea a fost dezbătută timp de o oră luna trecută, iar Camera Comunelor o va dezbate după vacanţa de vară.

  În mai, 1969, Parlamentul statului canadian a votat Legea Omnibus a lui Trudeau, care a abrogat legislaţia privitoare la avorturi, lipsindu-i de protecţie pe copii nenăscuţi ai Canadei. Apoi, în ianuarie 1988, legea avortului a fost scoasă şi din Codul penal de către Curtea Supremă a Canadei, rezultatul fiind avorturi pe deplin legale, la cerere şi în oricare din cele nouă luni de sarcină.

  Ca urmare, până acum, în Canada s-au înregistrat peste 4 milioane de avorturi, care au dus la decesuri de copii înainte de naştere şi rănirea unui număr imens de femei.

  Conform ultimilor statisticilor naţionale, Canada a înregistrat mai puţine avorturi în 2005. În total, Statistics Canada indică faptul că numărul avorturilor a scăzut la 96 815 în acel an, reprezentând o scădere de 3,2 % faţă cifra din 2004: 100 039. În 2002, în Canada s-au înregistrat 105 154 de avorturi, faţă de 106 270, în 2001. Numărul maxim de avorturi din această ţară a fost înregistrat în 1997, fiind de 112 200.

Traducere: Mihaela Mihăilă
Sursa:

Parliament Hill
Steve Jalsevac/LifeSiteNews

18 parlamentari au participat la eveniment, iar alții, care nu au putut fi prezenți datorită orarului, au luat parte la un alt eveniment pentru viață organizat în cursul serii.

Steve Jalsevac/LifeSiteNews

Tineri exuberanți în timpul marșului
Steve Jalsevac/LifeSiteNews


Tinerii au reprezentat un segment important al participanților.
Steve Jalsevac/LifeSiteNews

Acest grup, de la St. Gianna Youth for Life, au venit de pe insula Prince Edward pentru a participa la marș
Steve Jalsevac/LifeSiteNews

Câțiva dintre președinții organizațiilor societății civile participante la marș
Steve Jalsevac/LifeSiteNews