Comentarii deosebite la Petiția on line pentru prezența religiei în școală

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

| | |



În 12 noiembrie 2014, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțional modul în care este prevăzut studiul Religiei în școală în Legea învățământului - „opțional pentru elev, obligatoriu pentru școală”.

Până acum Religia era parte a trunchiului comun educațional, iar elevii care nu voiau să studieze Religia depuneau o cerere în acest sens (părinții sau tutorele legal făceau cererea). Decizia CCR a transformat această excepție în regulă: cei care vor să studieze Religia vor depune o cerere, altfel nu vor studia. Prin aceasta practic se scoate religia din trunchiul comun.

A fost creată o petiție on line pentru păstrarea Religiei în trunchiul comun, singura garanție a posibilității reale de a studia Religia pentru cei care doresc:


În primele trei zile de la apariție, petiția a fost semnată de aproape 4.000 de persoane și a generat aproape 400 de comentarii.

Iată câteva comentarii:

Sunt profesor de peste 10 ani la liceu si stiu ce inseamana sa predai religia aici. Stiu si care este starea sufleteasca a lor. E pacat sa ramana multi fara nici un sprijin moral cat de cat. Multi marturisesc ca sunt asa de pacatosi ca le este frica sa intre in Biserica de teama sa nu "cada sfintii pe ei". Deci, asa cum sunt de zbuciumati, au constiinta pacatului. Nu le spun eu nimic, ei marturisesc acest lucru. Sunt chiar dintre cei mai neastamparati si catalogati drept copii problema. Apoi de multe ori mi-au multumit daca am acceptat sa ma duc cu ei la Biserica. "Doamna profesoara, n-am mai fost in Biserica de mai multi ani!" Intrebandu-i de ce?, imi spun ca nu au cu cine, ca ai lor nu se duc, ca nu sunt in tara si sunt singuri, parintii sunt despartiti... Daca te duci pregatit la ora, cu drag si deschidere catre ei nu stiti cate intrebari si cat de curiosi sunt, cat de multi cad pe ganduri, cati iti marturisesc cu lacrimi in ochi diferite lucruri adanci din viata lor. Sunt multe de spus despre ora aceasta...  Nadajduim ca va avea Dumnezeu mila de poporul acesta!E destul de zbuciumat si asa... Dar fara religie...

***

Vrem să scoatem religia din școli? Inseamnă că uităm de rolul religiei și al Bisericii Ortodoxe în viața acestui popor- primele cărți tipărite, primele cărți tipărite în limba română, primele cărți în versuri, primele școli, primele așezăminte sociale pentru bătrâni și bolnavi, păstrarea unității de neam prin ajutorarea transilvănenilor în timpul ocupației austro-ungare, păstrarea credinței și a nădejdii ca Dumnezeu nu ne-a uitat în timpul războaielor care au avut loc necontenit pe aceste meleaguri...păcat că ne uităm trecutul atât de ușor...

***

Cei șapte ani de acasa sunt anii copilăriei in comuniune cu Dumnezeu. Dragi părinți bucurațiva daca de copilul vostru se lipește ceva din orele de religie. Omul fara Dumnezeu e sec. Peste ani o sa fiți răsplătiți de copii voștri prin atenția si respectul pentru voi. Lăsați copii sa merga spre Dumnezeu.

***

Sunt profesor învățător preşcolar și am o experienţă de ani buni la clasă. Pot afirma cu toată responsabilitatea că numai apelul la puterea divină este cel care dă cele mai bune rezultate in activitatea pe care o desfăşurăm, aşa cum Iisus spunea „Lăsaţi copiii să vină la Mine!”


***

Cei doi stâlpi ai societati au fost din totdeauna Biserica și Scoala. Trebuie sa promovăm valori, iar fara religie cum? Ateismul se vrea în locul Crestinismului? Personalitatea se dezvoltă daca se clădește pe suflet.

***

Este cea mai puternica lovitura data BOR dupa 1989.

***

Anticreştinii îşi MASCHEAZĂ anticreştinismul într-o retorică de tip drepturile omului

***

Subscriu acestei cauze nu doar în calitate de creştină, ci şi de studentă a Facultăţii de Filosofie - domeniu care m-a ajutat să înţeleg şi mai clar importanţa dezvoltării gândirii critice şi inteligenţei spirituale a adolescenţilor şi tinerilor. Felicitări pentru iniţiativa de a susţine menţinerea orei de Religie în trunchiul comun!

***

Sunt inca elev, dar eu consider ca Religia trebui sa ramana in scoli! Ce facem fratilor? Il alungam si pe Dumnezeu din orele copiilor? Aceasta ora pe saptamana poate schimba viata unor tineri in bine, vorbesc din propria mea experienta, aceasta ora mi-a deschis ochii, de ce s-o scoatem din scolii? Vrem niste generatii distruse? Vrem niste copii alcolic? Drogati? Asta vreti oameni buni? Deschideti ochii si haideti sa facem ceva ca aceasta ora sa ramana in programul elevilor!

***

Important ar fi ca BOR să ia atitudine la nivel de fiecare arhiepiscopie și să se strângă semnături de la enoriași pentru menținerea religiei în școli. Într-un stat majoritar ortodox, am ajuns de râsul râsului!

***
Religia trebuie sa existe in scoli. Altfel societatea noastra va fi una bolnava.